CSS

Wednesday, March 2, 2011

Biskut Oat Crips


Assalamualaikum..

Hari ni otak cam tepu sikit.. Apa apa pun meh la krup krap dengan biskut best ni. Dah lama dah buat, minggu lepas dah. Sempat la kawan datang merasa sekut ni. Dia kata cam rasa biskut chips more. Sedap la tu kan. Tapi mmg sedap dan sesuai dengan namanya crips tu. Saya tambah nestum sikit, lagi lah menambahkan rangup nya tu. Terima kasih kak Zana dan Maklang Azie untuk resepi nya.


Chocolate Oats Crips

Bahan
130g tepung gandum }
30g tepung jagung }
20g serbuk koko } ayak
½ sk serbuk penaik }
¼ sk serbuk kulit kayu manis }* saya tak letak
¼ sk garam
90g Quaker Oat Segera
4-5 sudu nestum *saya tambah
200g mentega
120g brown sugar
½ sk esen vanilla
badam nips(saya tambah sendiri)* saya tak letak

Cara
1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
2. Masukkan garam dan Quaker Oats segera dan gaul rata.
3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
6 Potong atau terap dan letak atas dulang.
7 Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit  (saya bakar 18minit) atau sehingga rangup.





19 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik..untuk aku ada tak...
kalau dah abiss aku balik la...
merajuk ni...wakakaka..
nanti aku nak try gak biskut ni...
macam chips more yer makcik..
mesti anak2 aku suka...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

nangis taukey chipsmore baca entri Izah kali ni... huwaaaaaaaaa

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
ada lagi neh..aku je banyak mkn..
ngahaha..diorg bila dtg mood suke la jugak..tak brapa layan biskut2 neh..ishh sabo jela

kak yus..
hahahaha..gelak saya..
tu la pasal..hihi

HaSue said...[Reply to comment]

Membiskut laa pulak ko kali nih kan..tak sangka ko rajin..nih aku puji ko nih ulo2 ler sekut tuu..takde sekut, serdak pun jadik laaa..aku nak gak mengrup ngerap nih..

HaSue said...[Reply to comment]

Pastu kan..eh?apa aku nak kate td..





^_^






;)





^______^ <- nih pinjam senyuman kak nor





aaa...saje nak bg komen lebar sikit..ko byr laa upah ngan sekut eh!

tun_telani said...[Reply to comment]

sedapnyer! sedapnyer!
lama x meng'cookies'.. nk kene tenung lama2 sket kasi dpt aura rajin mengcookies jugak..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

krup krap krup krap krup krap......burppp.....!!! Mueheheheeeee!!!

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

wah adik akan ni dah cukis.. cukis pulak!...
akak pun baru berangan nak buat cukis ni nak bawak kat anak... sebb nak gi jenguk2 anak2 ujung minggu ni...
sedap tak izah cukis ni... rasa2 budak2 suka makan tak??

Sheila Shafea said...[Reply to comment]

salan nakkkkk 6 keping ada lagi ke sekut tu...lapar dah ni...patut kemarin wangi je bau ada org membakar sekut heheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

akak org yg paling malas nak mengukiss.. hehehe... kdg raya pun bila mood mengukis tak mai.. mmg takde buat la jwpnya... anak2 tak berapa sgt ngan kukis2.. tak reti nak mkn ulang2.. last2.. lemau je dlm balang.. hehe.. tu yg malas tu.. dorang mkn masa baru2 masak jekk.. aduhhla...

aidah said...[Reply to comment]

rajin betul izzah mengukis ya. Biskut kalau ada letak oat memang my favourite tapi anak2 lak tak minat

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

tgk biskut izah ni teringat bisekut nad buat last week tu .. ntah hape kena bukan nye jadi rangup tp chewy huhuhu...

Yatie said...[Reply to comment]

Rajinnya Izah mengookies...akak paling malas bab mengookies nih...kalau raya baru rajin....tapi tngk Izah punyer, jadi akak berangan2 nak buat plk...tapi takut angan2 je..kih3...nak rasa seketoi...

anymz said...[Reply to comment]

oo kat rumah ko ado cekut yo zah..akak nak..akak suka la cekut nih..budak dua org tu tak gemar kan..kan..anta kat rumah akak sebalang ya..nak simpan sampai raya..hehehe

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Tak nak cakap pasal biskut. Kami nak puding kat bawah ni. Ada lagi tak?

izahdaut said...[Reply to comment]

sue..ko sihat ke tak?
tak leh tak leh..sekut ni banyak carbs ni..ko gi makan telur je sudah..ngahahahaa..tebiat ke mek sue neh?

tun telani..
hahha tun..tak de maknanya nak tenung lama2 leh datang aura... kot ko menjejes lagi ada depan pc tu..hishhh gi buat nun..kikiki

ayu..
weh bagus nyer...haaa ambik ambik lagi..ada lagi sebalang kecik ni..satu untuk engkau..doploh untuk aku..ngahahhaa

kak azlita..
pada saya sedap.cuma saya guna salted butter tu, rasanya kena omit garam dah. sebab agak masin skit.dan saya kurangkan skit gula.sedap kak, mungkin ada nestum tu yang menambahkan sedapnya tu..rangupp..

kak shiela..
tu dia..sampai sana baunyer ye kak..patut la ramai tunggu tepi tingkap tanya bau apa tuuuu..hahhaa.. ada lagi ni kak..makan berdua jom.

HALAMANKU said...[Reply to comment]

SAlam Izah sory lama x dtg bz sikit.. wah rajinnyer wat sekut.. memang tak lawan kerajinan mu itew.. he he he ngayat.. nak tapau sekut tu nampak rangup n sedap he he he

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa.
mmg patut pun mood mengukis akak tak de, biasa la kalau tak ramai yg suka makan, kita pun nak buat pun tak semangat kan...kira semangat kukis raya aje la nampaknya..hehhee

kak aidah..
lorr gitu plak ek..tapi saya pun dah suka la sekut oat2 ni..mmg best lahhh

nadya..
kot mmg sekut jenis chewy kot nad.saya ni buat nipis sikit dan bakar lebih masa sikit. memula kuar oven tu mmg chewy but after 5 minit dah rangup.tapi sekut neh ada gak jenis chewy ..depend la..

kak yatie..
ngahahahaha..verangn je ke kak yatie...hihi..kengkadang tu teringin gak nk krup krap..tu yg ter buat jugak tu..tapi klu bebudak ska mkn ni, sekejap je dah habis..

kak anim..
melampo kak..takkan sampai raya kot..haisshhh...ye bebudak tak gemor sangt kak.nim..tapi ni..maknya ni..ape criter..hahaha

kak sam.
waalaikumussalam warahmatullah..
kak saaammm.... sihat ke tu?
meh eh jemput.puding pun ada lagi neh.hihihi

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
tau ler busy kan kan kan..hihihi..
meh la..ada lagi sekut nyer neh..meh mkn sesama gader2 gitu..