CSS

Thursday, March 24, 2011

Custard Teacake


Assalamualaikum..

Hahaha.. gelak dulu.. Memang tengah kebabom kek neh dikalangan orang rajin membaking dan yang tak de oben pun leh buat versi kukus. *untuk kes tak keruan. Haha.. Marah mek Tun. Semalam ramai yang menayang kek ni. Macam-macam versi derhaka yang kreatif dan cantik cumil. Kalau lambat sikit buat leh tiru versi derhaka kak Nor ngan kak Dayang tu. Ada jugak yang buat kek ni memandai nambah adunan inti kastard tu. Buat perangai la tu, nak tunjuk tamak loba. Hahaha.. eh kak Bee jangan terasa lak, sebab kak Bee terus buat double adunan. Hahaha.. kantoi.


Sebenornya tak kesah pun nak buat mcmana kan. Kek sendiri buat, boleh ubah citarasa memasing. Dan boleh menunjukkan kekreatifan juga. Kek saya ni pulak ada cacat dari segi rupa tapi tidak dari segi rasa. Malah lagi best dari yang guna majerin tuuuu* ayat  eksen. Muekekee. Testimoni dari cik abang, dia suke sangat kek neh. Katanya wahh..kek ni memang moist. Haha..memang ler moist sebab ada inti kastard tu. Kalau tak de kastard agaknya kering sikit kot kek neh. Bais pulak, setengah kek ni habis kat dia je, sampai kena bagitau tinggalkan sikit ye untuk ayah. Baru dia sedar diri. Ayah dia makan suku kek. Muaz pun makan suku kek. Ce buat kira-kira matematik sikit. Bais - 1/2 kek. Ayah 1/4 kek. Muaz 1/4 kek. Nampak..nampak...  Hahahaa... Pandai tak? Cam ummi dia tak makan kan?

udah udah...  hah sesapa ada menyebut nama ku semalam. Pueh hati? Kikiki.. sabau je la deme neh. Menggoda tau. Kak Dayang. Mas, kak Sam dan Tun.. senyum ler tu dak Tun tu menang tanpa bertanding katakan.. Haha.. Jom tengok resepi dari kak Ida neh. 


CASTARD TEACAKE


BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla


CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

BOLEH JENGUK JUGA DI:

Hasue-double castard
Kak Bee-double resepi
Mas-double castard
Kak Dayang -derhaka version
Kak Nor-derhaka version
Tun- stim version

KAK SAM!! bila lagi???



55 comments:

Jun said...[Reply to comment]

wah, pemes kek ni lately..akak dh pernah buat lama dulu tp ingat2 lupe dah rasa dia...izah, pagi2 mkn kek k tu? hehehe

Wanieyra said...[Reply to comment]

izah, cepatnya engkau post kek ni, Tadi buka belum lagi. Cepat-cepat ira edit sebab nak post sebelum izah!!!!huhuhuhu

Zaliedana said...[Reply to comment]

Erm pasni xtau lak pakat nak kena virus apa..ngeee..

Mas said...[Reply to comment]

wakakaka..tergelak aku pepagi dingin ni ngan kau...siap tunjuk tu org yg dah buat ikut giliran,..he..he...
wehhhhhh..double custard lebih sedapp weh.....
tu yg kiraan matematik tu..aku rasa bais tu makan sikit jer..kau yang menghabiskan 1/2 tu...wakakaka...jangan malu2 ijah..aku ni pun tak puas makan lagi....laki ngan anak2 aku suka....nanti nak buay lagi...
laki aku siap cakap..nanti buatkan untuk buah tangan masa balik kampung...
tengok kek kau tu ok la..cuma senget jer..hje..he..agaknya kau potong masa panas2 kot..he..he..

hani said...[Reply to comment]

saya lom sarap ni...nampak kek kak ijah ni rasa lapa....rajin sungguh akk

izahdaut said...[Reply to comment]

@Jun
tu la kak jun.tengah meletop neh.oo akak dah buat ye..lebih kurang sama le kan rasanya.ha ah kak,pagi ni ada satu slice lagi, budak berdua tu gaduh dah sebab sikit je.

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

sedap tp x leh mkn bnyk2 :)))

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
dah buat ye..hahaha..nakkena tengok jap lagik neh.mcm2 rupe, suke menengoknye..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
tula ct..kite tengok je la..eh dah buat tak lagi kek ni.jom2 pakat kena virus blaka..hehe

HaSue said...[Reply to comment]

montok je kek ko nih ijah..huh?umi dia tak mkn lgsung?ntah2 dah wat kek ke 2 nih sebab yg 1st umi jek mkn 1 biji..nmpk?nmpk x matematik di situ?sebiji=umi jer mkn..haihhh...

versi double kastad best!!kan mas..calit sikit!

org yg versi ngukus tuh paling tak boleh blah..kakaka...tp mesti lbh moist!hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
hahaha..betul la mek..aku makan sikit je.bais memang giler kek neh.1/2 biji kat dia je..nasib jugak kek ni elok2 je manisnyer kan. kalau aku buat double kastad maunyer kek aku neh penyek terus kot.hahaha..tapi mmg best sebab kastard tu kan..hehe. sama la hubby aku pun suke kek ni. nanti aku gi umah ko, ko buat kan aku sebijik ek..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
wassalam.baru je pinis..tu pun bergadoh2 bebudak berdua tu..haha..teruk tul penangan kek neh.nasib mak dia rasa sesudu je.wahh boleh percaya kerrr..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Deliah's Deli
betul betul..tapi kek ni manis dia sedang2 je.dah try buat tak del?

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
hahahaha..salah matematik ko tu..padam balik padam.haha..tah sama la aku pun tak leh blah.siap ngan semput skali tuh.hahah..gelak aku semalam ngan budak tuuu..kehkeh..

ye la..sedapek buat double.nanti ko buat double adunan terus,pas kat aku sikit.. tapi yang pasti kek aku neh sedap la sikit dari guna majerin...hahaha

K.Nor said...[Reply to comment]

cake of the month :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
tu la.sesuai la tu..ehe

lina said...[Reply to comment]

adeh izah mmg dh masuk list nak buat...tp tak bekesempatan lagi nih..tungguuu...:)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah..... dah buat dah pun... ehhehee.... cantik dan cantik ler custard teacake nie... suka tgk.. naaak... :D

ilahjy said...[Reply to comment]

wah kalau meletop ni mcm kes kat jepun tu ker..kilang nuklear..sampai berterbangan ke rata dapo kawan2 kita..heheh kak ilah belum tau lagi bila..resepi dah siap print hari mula2 mat gebu buat N3..penuh ddah rak resepi ni berat melengkung dah papan nak tampung berat..buatnya entah bila..hihi..

lemongrass said...[Reply to comment]

Wahhhhh Izah, join gang kek kastard jugak ye. Menular macam virus, semua tersampuk, hehehe.
I tak jawapan soalan Maths tu, Ummi dia terpaksa makan serdak2 yg melekat kat tin kek tu aje kan! :-D

Kak Rosaliza said...[Reply to comment]

dah sapa dapur izah kek ni..akk lum lagi la. ari tu bila tgk kek hasue dh terliur sangat, tp x buat gak...bila tgk umah izah pg2 ni..lagi terliur huhu

Bee said...[Reply to comment]

Izah...hehehe, tu la sbb kiter buatkan double terus, takut nanti ada yg pi batu belah batu bertangkup...:D

Ayu said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Ayu said...[Reply to comment]

izah, ramai juga yang dah cuba buat kek ni ya..sedap ya izah??..muak tak?..tengok macam moist aje..pelanggan rumah akak ni ada banyak punya songeh..so takut kalau buat akak sorang yg kena perhabiskan..tapi kalau baiz & muaz berebut confirm sedaplah tu ya..
thanks izah for the link tu ..masih terkial2 tak reti nak buat..hehe

ziey said...[Reply to comment]

izah,,ziey pun kena cuba bt ni,,xtahan tgk org punya jer...sebb sekadar tengok,,apa kata pos cini sikit pun jd..

umi said...[Reply to comment]

dah panjang deretan eksperimen kek ni, harus kena buat juga nih!

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

wah izah dah buat jugak... akak pun dah buat .. hihi belum posting aje lagi...

DJ Dayang said...[Reply to comment]

izah,

akak senyummmm jer...heheh. virus kastard cepat sgt merebak minggu ni. kalah H1N1...hahaha

bak sepotong! kopi secawan! :P :D

Ummi said...[Reply to comment]

Waaahh minggu custard teacake sedonia ke...wah, sana sini pakat2 terkena virus CMG bawak menular nih...hehehhe...akak tengok je la dulu..dah kenyang dah...lain thn akak buat la eh..hehehhehe

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Amboi3....ini minggu kekkastard la nih..memang la ai ketinggalan bangat izah ooooi......

Sedap nampak custard filling ko nih izah...bakla 3 keping wat iftar hari ni....heeeeeee.....

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina
buat jangan tak buat.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
dah buat ker? leh la try kalau suke makan kek.sedap ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@ilahjy
hahaha..kak ilah, tu la pasal, rasa nyer kite ni sama je.duk copy resepi tapi punya la banyak yang tak dicuba nyer lagi.hehe.nanti try la kak,mcm mcm version ada.cantik n sedap lak tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@lemongrass
hahaha... ye la sangat kak makan serdak.hahaha.. malu aii..kikiki. tu la, nak geng kek kastard jugak la ni..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Rosaliza
apa lagi kak.jom la masuk geng.hihi. sedap ni kak..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Bee
tu la kak..nasib jauh ngan gua batu belah..hahaha... tak pe, tengok diiorang makan pun kite sekali rasa kenyang nye..hehe

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Wah wah wah...ramainya dah try kek ni!!! Mesti sedap...nak try gak! :D

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam...
Wahhh cepatnya virus ni tersebarrrrrr....ku tergudaaaaaa

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa..sana sini kwn2 dok tayang castard teacake...mesti sedapkan...mcm nak wat gak ni..busy betullah skrng..semuanya jadi malasssss...

tun_telani said...[Reply to comment]

hahahaha.. ooooo.. nk ngate kt org yer.. ni br smp dr brunei ni, masuk umah terus bukak laptop nk tgk kek akak.. hihi...

Nieza said...[Reply to comment]

wahhh sana sini sinun tayang kek ni...bila nk terbang ke sini lak ni...haha mai ambik bau dulu la zah...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
kak ayu..budak bais tu memang penggemar any kind of cake.tu selera dia takleh pakai.haha..
pada saya hmm..ok la kek ni, kalau suke jenis kek yang rasa berkrim tu mmg suke la kek ni. tapi tang kek tu agak kering skit.boleh ejas sikit kot kalau nak moist

izahdaut said...[Reply to comment]

@ziey
tu la, memang kena try kek ni. semua dah try ni.cepat cepat..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@umi
tu la..musti kena try..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
saya dah tengok kek kak ita.. cantikk

izahdaut said...[Reply to comment]

@DJ Dayang
tu la, nasib virus tak merbahaya..virus bahaya tuk lemak je..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
kak ummi tak mau masuk geng ke?hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu Safieza
tak de ler ketinggalan lagi.virus baru je merebak ni..cepat cepat gi bikin sebijik

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥LOVE2COOK♥
try la love..sedap untuk yang suke kan kek yang berkrim macam ni.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
terguda? apa lagi yang kau tunggu? cepat masuk dapor bikin itu kek kasi sedikit samak aku..*baca ala ala makmertua p ramlee.hahah

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
kak yatie kena buat double adunan kak.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
sap sapa tun yang ngata tu.meh pok sikit molut dia..pandai je ngata orang kan.hahaha..weh ole ole dari brunei menda?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
amik bau tak pe jangan amik kek..hahaha..dasar kedekut..hahaha

nizie said...[Reply to comment]

izah, nk tanya. kek ni blh di kukus ke??

Anonymous said...[Reply to comment]

Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed
to be on the web the easiest factor to take into accout of.
I say to you, I definitely get annoyed even as other people consider concerns
that they plainly don't recognise about. You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined out the entire thing with no need side effect ,
other people can take a signal. Will probably be again to get
more. Thanks

Feel free to visit my homepage ... social media usage statistics