Tuesday, March 22, 2011

Sri Pandan Kaya


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Sejuknya pagi neh. Hujan seawal subuh tadi. Minum kopi panas sambil makan roti ada pekdah nye kan sesejuk neh. Sebelum saya BW hari ni, nak share resepi homemade sri kaya pandan. Sedap dan wangi. Tapi yang ni cara dia simple je, bukan kena buat karemel tu. Nanti nak try yang karemel pulak. Sebab haritu buat tak menjadi. Resepi yang disimpan kat blog ASMARA LIFE ni kena buat gula hangus dulu.

Jom tengok resepi sri kaya neh. Mekasih Anna dan Ros jintanmanis. Memang kena kurangkan gulanya. Saya buat 1/2 cawan pun still sangat manis pada saya. Jap lagi nak edit gambo jejalan hari tu. Adeh..malas tul time sejuk2 gini. Tido je sodap kan. Hehehe..




SRI PANDAN KAYA

Bahan-bahan :

350ml santan pekat 
3/4 cawan gula * saya letak 1/2 cawan
1 1/2 sudu besar tepung kastard ( boleh ganti dengan tepung gandum)
3 biji kuning telur saiz M.
1 helai daun pandan di simpul
beberapa titik esen pandan ( nak guna pandan emulco pun boleh).
beberapa titik pewarna hijau

Cara-caranya :
Campurkan santan, kuning telur, gula, esen pandan dan pewarna hijau di dalam bekas, kacau sebati menggunakan whisker.
Kemudian ambil tepung kastard dan bancuh dengan 2 sudu besar air, selepas itu curahkan bancuhan tepung kastard di dalam bekas berisi adunan santan tadi, kacau lagi, kemudian tapis adunan ke dalam periuk dan masukkan daun pandan yang disimpul.
Masak dengan api perlahan, dan perlu di ingat, perlu kacau selalu jangan ditinggalkan, kacau sehingga kaya pandan menjadi pekat dan berkilat, masa mengacau lebih kurang 20-25 minit.
Setelah pekat, angkat dan sejukkan, barulah boleh di simpan di dalam bekas kaca dan di letakkan di dalam peti ais. Selamat Mencuba.

Nota Ros- Walaupun tepung kastard boleh diganti dengan tepung gandum namun disarankan supaya menggunakan tepung kastard kerana tekstur kaya akan lebih licin dan elok pekatnya, ini berdasarkan pengalaman ros lah : )..guna tepung kastard gak, cantik teksturnya tau

27 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik....bila aku tengok resepinya...sama ngan resepi mak aku...tapi aku tak pernah buat pun...wakakaka...
entah bila aku nak buat kaya lak....
tengok kaya kau cantik jer kejadiannya...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
sama ye..tu la, ada satu resepi tu kena buat gula hangus.yang tu aku try tak jadik tu.hehehe..nanti ko try la makcik.sedap tapi kena kurangkan gula sikit.manis melecas gak tu..senang je.rasanya berpatuttan jugak buat sendrik.dapat banyak gak tu, sebotol mayonis beso tu

HaSue said...[Reply to comment]

err,serikaya bukan mmg kena manis ke?ke ko nak rasa dia cam puding nak mkn gitu jek?hak hak..
serikaya pandan yg jual kat bakery tu xde laa manis sgt kan..jawabku sendiri.
Yg tu laa org guna wat kek pandan kukus sarawak tuh haa..sdp je perisa pandan..
Aku rasa kan,faktor kemanisan serikaya nih adalah untuk ia thn lebih lama jugak..tapi kalau dah buat sendiri leh laa adjust manis ikut suka betul tak mek jah? aku bwk sebekas nih ye..wat mkn ngan roti..ko wat lain yer..kate nak yg krg manis kan

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak sue,kita kongsi 2org yer..Biaq kak izah wat lain,sbb dia nak yg kurang manis..Ngee..Btw,akak wat serikaya yg karemel xjadi nape kak.?

tun_telani said...[Reply to comment]

morninggg~~~~~~
mmg best tido sejuk2 nih.. sini pon mendungg je.. huahh.. rasa mcm nk tarik selimut. namun apakan daya, mertua ada di sini.. pas subuh dh masuk dapur nk menunjukkan betapa rajinnyer menantu siapkn bekfes anak dia nk gi keje.. huhu..

kene kacau xleh tinggal 25 minit!!! adoii.. xpe laa.. sy menapau sapa2 yg rajin buat je laa.. hihi

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aku puny dah habis, ank2 aku suka makn tau, dgn biskut pun dia sapu kaya nih, makan benda2 roti kosong sikit sapu kaya..KAYA la aku gini kan..hehe.
mmg manis kan..lain kali kena kurangkn gula ..haritu beli sri kaya dlm tin, bg ank2 makan boh dlm pau le, sapu kat roti la..diaorang taknak, bau telur kuat sgt, bandingngan resepi ni, berbaloi kan..
eh..pjgnya stetment aku..hhaa..sbnrnya aku nak bgtau, terpaksa sepikan blog aku sementara..ank aku demam panas on off je dah dkt 2 minggu, hajat harini nak g spital le, cek darah..hope takde apa2...sian budak kecik....tu yg dok jamu pau je kat blog banyak hari dah..aduuhh...tak smpat nak post apa2 pun, aku sdri pun tak sihat, tahle nape ek...
ermm..pjg lagi..hihi...

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSuekalu guna kaya ni buat kek swak tu jadi gak ke?sama je texture dia.ha ah manis dia agak manis sikit banding yang beli tu.tapi bau telur tu tak de la sangat.wangii je.memang la nak manis, tapi tak mau la manis sangat mek..huhh..tapi ok kot kalau sapu kat roti secara nipis2..hehe..ko nak?malamm sikit..muekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedanasiti nyer resepi tu kena buat gula hangus gakkan.akak pernah try tapi tak tau napa jadi cam berketul2.mungkin nanti nak try guna kunign telur je kot.entah ler...nak kena try lagi ler nampaknya

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
hari tu famly sendrik ye yang datang.kira berturut2 la famly datang neh.hamboiii menantu baik....baikknyeeeeeeeeeeeeeeee... hahaha

Ctnaemah said...[Reply to comment]

rajinnya dak izzah ni..bak meh sikit (tak malunya..eiii)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
musim kot ana, anak aku ni pun on off.tapi ni dah alhamdulillah dah sihat.ko tu tak sihat ye la membawak budak...memang tak de masa nak ngadap lappy kalau anak2 sakit ni kan..sabo je lah ye mek na..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ctnaemah
kak ct..jangan malu malu..buatcam umah sendrik meh..ngehehee

Yatie said...[Reply to comment]

dah ada serikaya pandan ni..mesti pasni ada resepi roti yg gebu2 dan montok2 dari Izah..kan..kan..kan..akak suka perisa pandan ni..Hamka lagilah suka sbb kaler ijauuu...semua2 dia nak ijauuuu..

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

tengok rupa pon dah sodap.. sojuk jo mato memandang ;)

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

amboiii mak.. sedap kaya pandan ko.. nak sebotol leh.. ? ehehe.. suka suki mintak orang nye.. kan..

hani said...[Reply to comment]

tak tau nak kata ape,
tengok pon dah dapat bau kelemakan nya...sebotol plsss..nge nge

ros@JMC said...[Reply to comment]

salam kak izah, dh try ya buat kaya tu, ros lama tak buat ni, thanks ya kak, sudi mencuba, makan tu ingat ros ya

cik cek said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izzah...pekabo...sihat hendaknya...sedapnya nampak kaya yang Izzah buat ni...kak cek tak penah lagi buat kaya seniri...senang nanti bolehla kak cek guna resepi Izzah ya....

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

wah rajin nya izah buat kaya sendiri... hehehe.. kalau diana.. beli jer selama nie... tak tau bila gaknya nak buat sendiri kan.. ermmm

Wattie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Ni akak bawak roti benggali. Mintak sikit kaya nak sapu kat roti ni....ada lagi tak

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

mantap!!!!mantap!!!! bak sini 2 inggit....nak buat confemla xleh...tgg balik kgla...meh sini bagi alamat umah uh...ampang ngan wangsa maju xdela jauh beno...huahahhahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
betui tu kak yatie..dah pos pun entry roti..hehe..pandaiiii akakkkk..
hamka nah amik 2 ketui untiy sapu jem hijo neh...kalau susah susah, suh mama buat ye..hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ain (sweet thots)
kak ain.ku lihat hijooo..tu yang nyaman je mata memandang tu kan,hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@JaSSNaNi
tak leh tak leh..gi buat sendrik.dasar kedekut neh..muekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
tu la hani..cakap banyak tak mo..terus je godek buat kan..sodap neh.tapi kurang kan sikit gula baru lemakk gitu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

rajinnya izah buat kaya homemade.. akak tak serajin izah ler.. hehe.. kdg beli yg auntie rosie punya tu sampai kering2 dlm peti ais tak terhabis.. anak2 tak suka sgt mkn roti sapu kaya2 ni.. kalau mkn pun seround je pastu tak layan dah.. kalau roti sandwich inti sadin ke tuna ke laju ler dorang.. hehe..

Ezadlieza said...[Reply to comment]

adoooiiiii ...izahh daut weiiii...roti tu gebu segebu nya...uishhh siap buat kaya lg tu...amboi rajin sungguh...akak ni enjin meroti tak setat2 lg...pssttt izah thanks for yr besday wish yer...hukhukhuk...