CSS

Thursday, March 10, 2011

Kek Kukus Lapis Coklat


Assalamualaikum..

Ceria betul hari ni, seceria hati den di pagi hari rentetan kejadian petang semalam yang tak disangka. Pertama kali dalam idup buat kek lapis. Kek lapis kukus pulak tu. Bukan mudah untuk first timer mcm saya neh nak melapis weh. Pulak-pulak diduga dengan gas habis tengah-tengah melapis tu. fuhh..ce crite ce crite.. hihi.. Gini.. masuk lapis ke 5 tak silapnya, boleh api tu terkentut kentut sikit terus malap. Tak de time lain gamaknya dia nak habis. Terpaksa la sambung masuk oven. Tapi udah lupe cemana nak setting stim pulak dah.. Bila set bakar macam biasa tu, lapisan tu agak kering. Jadi gi cari manual nak study pulak cemana nak set oven ke stim pulak dah.. Alhamdulillah..bagi saya kategori jadi lah ni. Tetibe saspen menanti kedatangan YB ratu ratu kek lapis nak ngecheck rupe kek ni. hehehe.. Cemana rupenye? Ce komen ce komen..



Ada beza texture kek ni bila dikukus dengan dibakar. Moist gebu je lapisan bawah tu. Lapisan atas agak kering tapi moist jugak lah. Sedap..wangi nestum..tak manis sangat..sesuai digigit dengan coklat yang manis tu. O ye, saya letak semi sweet coklat chip. Itu pun dah lupa nak letak tang lapisan atas tu gara2 haru biru gas abis. Ngee.. Pendek crite kek ni mmg best. Patutlah peminat kek lapis sanggup berhabisan 20  ke 30 biji telur kerna nk melapis ni kan. Kita yang tak biasa ni pun menggigil pale lutut nak pecah 5 biji telur. Hahaha..


Apa pun mekasih kak Dayang sebab berkongsi resepi kek lapis yang tersimple dikalangan kek lapis yang ganas ganas bahan-bahannya tu. Tengok resepi tu, haa tu tersimple tau..tersimple pun rasanya dah susah dah kat saya..hehe.. Nanti nak try kek yang guna sekaya pulak. Kata YB kek lapis Hasue kite tu sangat berbeza kek lapis yang letak sekaya ni. Basah basah gitu nanti texture keknya. Mekasih kak Dayang dan Hasue untuk tips membuat kek lapis ni. I lebiu!!


KEK KUKUS LAPIS COKLAT


bahan-bahan : loyang 8 x 4.5 x 4.5
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan nestum yang sudah dikisar dan sekali ayak
1 sk baking powder
250 g mentega
5 biji telur A (asingkan putih dan kuningnya)
80 g gula kastor
1/4 cawan susu pekat manis
150 g coklat Cadbury / Milk Roundies * saya letak coklat cip semi sweet
1 sk esen vanilla
pes pandan/pewarna hijau dan pes strawberi /pewarna merah

***kalau nak tengok contoh coklat Cadbury, boleh jenguk di dapur Zaliedana

Cara-cara :

1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Balutkan penutup kukusan dengan tuala. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega. Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan dengan nestum. Ratakan.
2. Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental. Ketepikan.
3. Di dalam mangkuk pengadun berasingan, putar kuning telur bersama susu pekat dan mentega hingga pucat. Kemudian, satukan dengan tepung tadi dan esen vanilla. Putar sebati dengan kelajuan perlahan.
4. Satukan adunan tadi bersama putih telur dan putar lagi hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan pes pandan/pewarna hijau dan satu bahagian lagi dengan pes strawberi/pewarna merah. Kemudian setiap adunan dibahagikan lagi dengan 3 bahagian. Kesemuanya ada 6 lapisan.
6. Tuangkan lapisan merah terlebih dahulu dan kukus selama 5 minit. Kemudian, susunkan dengan coklat Cadbury tetapi JANGAN DITEKAN. Setelah itu, tuangkan adunan hijau perlahan-lahan di atasnya. Ratakan. Kemudian dikukus selama 7 minit. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, sila kukus hingga 15-20 minit lagi. (kek ini cepat masak dan tidak perlu dikukus terlalu lama)
7. Setelah masak, angkat dan sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong supaya lapisannya tidak comot.


36 comments:

HALAMANKU said...[Reply to comment]

SAlam.. Izah.. morning... wah rajinnyer melapis... cantiq n sedap tu..ppssttt Zah Terung tu ader lagi.. erma suker terung he he he...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

sblm sipu dari Mukah datang aku dtg dulu..nak komen gak..lawo banmgat deh..nak wat kek lapis gak rini, tu yg aku bizi tuh, nak bawak leh kapong...hoho..leh gak try wat yg ni tp kalo bakar ok gak kan? aku mls nak kukus..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
suke terung ye..kalau boring masak mcm biasa tu leh la try style gitu pulak..hehee

anna..
aku tak pasti weh.tapi aku rasa kukus lagi lembuuttt n moistt gitu.kalau bako kering sikit.aku tabik ko lapis banyak2 gitu.aku lapis yang ni pun uhuk uhuk la weh...aku ingat lapis ni cair je.kire tuang gitu je mcm buat kuih lapis..hahaa.

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ooo..kira ko wat kek lapis ala2 mals gituw ke? hehe..adunan ni pekat kan, jd boh 2 3 sd bsr pun dah ok, tolak2 tepi guna sudu..ceh..macam teror ja..marah org mukah nanti..hahaha..eh eh..pehal aku komen bnyk2 nih?

Wanieyra said...[Reply to comment]

cantik!cantik! walau pun menempuhi cabaran....tetapi kek tu tetap menjadi gak

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah!! tabik spring!!! tun wat kek lapis senget2 siap x sama tebal lagi.. muahahahha~~ pastu tertekan sorang2 diri kt dapur sbb leceh nk lapis betul2. haha...

Kamalia said...[Reply to comment]

aku kot jd ko wktu tu,mau nanges skajp..pastu,br smbg keje..byk tul cbrn nak buat kek lapis ni ye..ekeke..tpkan,kek tu mmg cntik aku nmpk..kalu aku yg buat,haihh..
psssttt...terus aku teringin nk mkn kek lapis..uwaa..nak sikit ziah..

izahdaut said...[Reply to comment]

annaa.
.memang pekat adunan ni..gitu ler aku letak guna sudu pastu kena tarik2 gitu..haha..memang mencabar n penuh dengan ketelitian dan kesabaran..hehe

wanieyra..
haha.mekasih ye..tu la pasal..cabaran sungguh sangat la tu ye

tun..
akak pun sama la gitu..stress kat dapo sorang2..hahaa..mmg kena nak teliti betul kan melapis ni..akak pun tibai je.tengok la mana ada sama pun lapisan tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

kamalia..
weh kot nagis terus tak jjadi kerja..haha.. tu la, pasni rasa cam nak melapis je bila tengok hasil walaupun tak seberapa neh..try la weh.aku rasa kek ni kategori paling simple kot.tapi sedap

anymz said...[Reply to comment]

salam izah.baru hari ni akak tau ado gas yang terkontut..hehe..

dah lama resepi ni dok dlm list akak tapi lom sampai soru laie..hari ni lom ado n3 lagi.nak packing siap2 nih..jgn marah yo..nak poi holiday ni..sok akak boli ole2 tuk izah yo.boli keychain pun takpo kan?..
ala cuti2 lam mesia yo zah.doakan akak selamat poi balik yo.sajo bg tau izah copek2 sok marah pulak ckp akak tak bg tau..

hah!ambik kek ni setalam yo.moist tak zah.mesti lah moist kan sbb kukus..apa da kak anim ni.
kalau rajin kang akak masuk lah post kalau tak rajin ko tatap yo lah ayam panggang tu sampai mggu dopan..hehehe

sWeEt 'N LoVeLy said...[Reply to comment]

sedapnye kek lapis...pantang dengar coklat2 ni...tp dah sarat sangat ni nak jalan pun ssh...nak melapis tu agak kem salam la...hihi...xpela jamu mate je la kak blog akak ni...

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

salam izzah..
wah cantik jer diana tgk kek lapis tu wpun ada gangguan yg x d sangka2kan.. hehehe.. tapi memang dugaan tu kalau time kukus kek tu ler gas habis kan izah.. alahai!!

Yatie said...[Reply to comment]

waaaa mmng meriah gitew tngk kek lapis kukus ni..akak mmng suka kek yg kukus..terasa moist jek..klakor betul bila Iza kata api terkentut kentut..malap...waduh cemas masa tukan...maunya berpeluh2 ngelap dahimu itew...uwaaa, lihatlah kek kukus menjadi cantik gak...nak sepotong...akak mkn merah, Hamka mkn ijaunya..ekekeke..coklat kasi Seri..mesti abes punya..

Zuwairi Aiman said...[Reply to comment]

Tahniah kerana berjaya menyiapakan kek kukus ni. Semoga dapat create bermacam2 resepi baru dari tajuk besar muffin.

Zu
http://www.zuwairiaiman.com

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaahhh Izah...mengganasss dah tu...hehee...Nampak mmg sedap dan moist laaahh..alaaa..bila la akak nak melapis nih...Izah bg separuh loyang kat akak leh tak..hehe

cik cek said...[Reply to comment]

Kak Cek baru berangan2 nak buat kek lapis semalam...he he...Izah buat dah....mintak sikit ngan Izahlah... :-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

akak tak penah lg melapis kek ni kecuali kek lapis haw flakes tu ada ler.. hehe.. tgk sukatan telur dlm kek lapis tu yg selalu membantutkan hasrat nak buat + bimbang gak takut cholesterol mencanak naik bila buat blood test.. hehe.. mau kena pelangkong ngan doktor.. kekekeke...

cantik sgt kejadian kek lapis tu izah walaupun dengan haru biru kejadian yg tak disangka tu.. lepas ni mesti boleh buat lagi cantik!

p/s: dah pos dah n3 yg dijanjikan.. hehe.. rasa mcm dah basi je ni.. tp takpelah.. pos jugaklah kan.. hehe..

HaSue said...[Reply to comment]

Tu diaaaa..buat julung2 kalinya kek lapis di dapo mek ijahdaut,tokey mapin..hihi..
Aku nak ngomen pun segan nih pasal aku x try lagi resepi nih.. tapi kalo tengok lapisan ko tuh memang ada bakat semulajadi la nak buat kek lapis..lapisan pun nampak sama jer..cuma part yang nak terbuka tu mungkin terlebih msk,tp tu perkara kecik jer la..kn.lepas ni boleeh perbaiki tuh

Tergelak aku baca part ko kate bhn2 kek lapis ni ganas2 jer..hahak.. sbnrnya ada yg ganas2 tu sedapnya sama level ngan yg tak berapa ganas..tapi ada kelebihan n kelemahan memasing la kn.

Aku bleh imagine jer ko kelam kabut masa abis gas tu..hahaha..adui laa gas tu pun satu hal kan..masa ko nak buat persembahan pertama kali ni jugak dia buat hal!cubaan tu zah..ko harus berbangga tu kek lapis dah berhasil..aku mmg yakin ko boleh buat nyerr..janji sabar sket jer la kn.. ;)

Lepas ni boleh la try resepi lain lak dengan kompidennya..dah selalu buat kang leh bisnes lak..hehe

err,mintak aku sepotong kek ko tuh zah..kalo ader air sejuk ok gak..dahaga lak aku.heee...kite tggu komen tn punye resepi lak..

*tarik tgn anna qawina suh balik umah

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

wahh..nampak senang dan nampak gebus. Sekata je lapisan dia..
dah setahun aku tak melapis Izah..hehehe..nanti datang seru aku nak try gak lerr

Sofea said...[Reply to comment]

rajinnyer izah melapis..akak ni lipat kain pun malas..mcmana la nak melapis..hehee

Ayu said...[Reply to comment]

izah, gebu & lembut aje akak nampak kek ni..mesti sedaplah kalau itu kejadiannya kan..macam span cake ada tak..manis tak izah kek ni?..

hana said...[Reply to comment]

dua potong makcikkkkkkkk.... nnti aku bg ayam ireng! hahahahaaa

fara dean said...[Reply to comment]

lama den tak makan kat sini..terung izah tu menggoda la..nampak so delicious!!!
kek kukus tu pun walla..mngancam lidah ..gigi..tekak nak raso!!

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,wah dah buat kek lapis eks,mmg moist n manis sedang2 jer kan,sy ritu nak try jer,wat half dulu la..Akak,kat blog sapa da resepi kek lapis yg guna sekaya kak?Psstt tengs kak tlg promot blog sy yg xseberapa nih,asa terharu lak,huhu..

DJ Dayang said...[Reply to comment]

adehh2...dah buat ekk...suke2...cam tu lah good girl & good mummy...hehe.

sungguh besar gak ujian yg diberikan ni ekk, izah...tp akhirnya berhasil gak misi buat kek lapis kukus...tabik spring! Congrats!

amacam?? sedap tak? boleh ngam tak ngan selera tu??...hehe. Jangan serik tau nk buat lg. mudah2an lepas ni Izah akan buat lagi dan buat lagi kek lapis...amin...

anyway tq for trying...lebiu too!

eina said...[Reply to comment]

hahaha..len x akak kena goyang2 dulu tong gas tuh...tiba2 teringat pulak kes eina kukus kek buah raya hari tuh..jd cam gini gak kak..baru msk pengukus 1 jam..dah kentut2 api die pastuh terus kiokk....bertempik makcik...tepon kedai amik masa 4-5 jam nak anta gas..haru la kak...lgsg jd penyek kat tengah2..hahaha

Wan Ros said...[Reply to comment]

bestnye kek lapis kak izah... sgt menawan... nktry jugak laaa... :)

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

mmm izah....bak sepinggan k....err..rajin ko melapis yer....

Mas said...[Reply to comment]

makcik..aku datang petang2 ni ada lagi ke kek kukus ni..he..he..
nampak sedapp la..
nanti aku pun nak try gak la...
sedapp yer makcik...

Mak Qis said...[Reply to comment]

izah...sgt cun kek lapis tuh...akak punya burok je...hahaha....kena melapis lagi neh..udah jeles tgk izah punya kek lapis yang cun melecun neh

Nieza said...[Reply to comment]

wah menjadi lah tu zah...cun jer colour dan lapisan kek tu...kalau kukus ni lagi moist ni..btw tahniah ..:)

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

wah! cubaan pertama pun dah membanggakan... lapisannyer pun sama aje...
yg paling akak suka warnanyer lembut aje... mmg cun!
nanti akak nak cuba jugak lah... mana pulak nak cari nestum... pakai tak banyak... nanti sapa pulak nak mengahabiskan nestum tu.... hihi

DG said...[Reply to comment]

Cerahnya warna kek kukus ini, nampak lembut & sedap.

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anymz..
akakkk..nak gi mana..kenang daku dlm doa mu..ngahahhaa.. ole ole jangan lupo yo kak nim..ngeeeee.. take care... jangan gumbira sangat yo..hahhaa..ade ke patut tak bagi org gembire sangat..kes jeles la tu kan...

sweet n lovely..
preggy ye? bila nak due tu..semoga segalanya dipermudahkan ye..isshh excited lak dengar org membawak budak neh..hehe

diana..
betul tu diana..hehe..tapi bila tengok hasil tu, tak berapa ingat sangat dugaan tu kan..boleh la tahan ni buat pembakar semangat..hehee

yatie..
hehehe..akkak sebut seri teringat kening dia tu..patut la dia pandai buat kening terangkat sebab dia suka makan coklat ek..hahhaa..
tu la kak yatie..peluh jantan pun keluar.haha

zuwairi aiman..
terima kasih...terima kasih juga sudi singgah ke blog saya ye..

kak ummi..
kak ummi..ni orang amatur melapis...bersemangat bila akak ku yang terror ni datang mengomen..hahaa.mekasih kak..dapat semangat neh..

cik cek..
aakak..nak buat kek lapis apa kak..nanti jangan lupa bagi saya sikit ek..hehee..cepat buat kak, nanti saya nak rasa pulak

kak madihaa..
akkaakk...saya tak berkedempatan nak tengok lagi lauk akak tu...maaf..jap lagi saya sampai ye..

tu la akak..lapis tu pun saya tak try buat lagi.kira amik yang paling sempoi je ni...percubaan pertama la kiranya kan.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue..
YB kek lapis dah datang komen.mekasih sue..i lebiu..hahhaa.. malu malu kucing aku neh.tapi tu la bagai dikata la kan...nanti aku try yang bahan ganas ganas lak..nak tengok aku makan ganas jugak tak..hahaha..mekasih ye untuk nasihat mu..tunjuk ajar mu sifu!!


TTM..
erkk..sekata ke kak? tu maknenya jadi ler mandrem aku tu..aku mandrem sesapa tengok kek ni, terus nampak sekata je..padahal..ehehehe..mana sama la weh..kiki

sofea..
hahaha..akak..akak cakap cam tu mcm saya pun tertempias jugak..hahaa

kak ayu..
kak ayu, kek ni tak manis sangat pun. kata hasue, kek lapis nestum biasanya memang tak manis. so sangat sedap bila gigit ngan coklat manis tu.sampai tercari2 nak gigit coklat.texture kek ni tak mcm kek span la.more tu kek butter kot.berat dan moist n gebu gitu

kak hana..
aku dah dapat dah ayam ireng tu..tunggu minggu depan aku post..ngahahaha...

fara dean..
hehehe..busy ke lama tak nampak ek..terung tu buat kami sekeluarga neh memang best la.tak sangka kejadiannya yang tetibe tu menghasilkan result yang best..ececceehhh..angkat bakul lak dah

zaliedana..
waalaikumussalam warahmatullah..
uishh tak per, blog ct pun mmg best apa..tengok kek kat blog ct ler memberi inspirasi akak nak buat neh..ececceh.hehe..kek lapis yang sekaya banyak kt blog kak sue hasue.nanti taip je hasue, google search la tu..nanti akak bagi link

kak DJ..
akakkk..akhirnya datang juge..hehehe.. terima kasih kak dayang. best best..suke je bebudak ni makan. hubby pun banyak jugak makan kek ni.rasa dia kan tak manis sangat, memang kena la ngan lidah ni.. mekasih kak dayang ek.. tu la, dah la 1st time menerai buat kek lapis, boleh pulak gas abis tengah melapis..hehehe..nampak yang tercabut lapisnya tu, tu kire2 lapis yang tengah kelam kabut la tu...apa pun alhamdulillah menjadi jugak.mekasih kak

eina..
loorrr..tu la pasal..akak neh nasib aje terus masuk oven..tapi cam kering sikit la bahagian atas tu..tapi ni ler 1st time akak try melapis..kire pembuka semangat la kan..hehe

wan ros..
wan sangat di alu alukan..pss cek dulu gas ye..hahaha.. nak cek cemana kan..kite bantai je kukus..rupanya gas abis ditengah jalan..hihi

ayu safieza..
tu la, nak merasa feeling orang melapis la ayu..nak jugak merasa kan kek lapis sendrik cemana..

mas..
sedap gak mas..wangi bau nestum tu, mmg kena la ngap ngan coklat tu..try la makcik..ko musti suke nyer..tak manis sangat..sedang2 je..aku gune butter golden churn tu..jadi lagi naik bau la

mak qis..
alo kak..tak de la cun sanagat..hehe..mekasih kak..nanti kita buat lagi dan lagi sampai betui2 cun ek kak

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..
mekasih nieza..tu la..mmg kukus separuh.jadi nyer separuh moist ler..haha

kak azlita..
hehehe..tu la akak..nestum tu saya buat biskut je nanti.biskut nestum mmg best kan..sweet ye wrna tu...ha ah kan..sweet tak terang tak malap sangat kan ..hehe

DG..
lembut n moist gitu DG..boleh dicubaa