CSS

Tuesday, March 15, 2011

Puding Roti Cokletie


Assalamualaikum..

Tetiba nak makan puding yang rasa roti. Biasanya buat roti puding kak Hana yang femes tu. Dah banyak kali sangat dah buat puding roti tu. Tetiba kali ni nak buat resepi lain lak. Try yang rasa coklat guna coklat masakan ni. Wooo memang best dan cokelety. Saja buat marble sikit, supaya tak muak rasa coklat.Tapi rasanya kalau buat coklat semua pun tak muak sebab memang best!! Yang tertinggal sikit kat periuk tu pun habis colek ngan jari. hehe..

Mekasih buat kak Yatiezaini untuk resepi ni. Mintak izin tepek resepi kat sini pulak.


PUDING ROTI COKLETIE



Bahan-bahan ( 4 orang )

a. 100gm coklat masakn
1 sm mentega

b. 4 keping roti dipotong kecil
200ml susu cair
100ml air
2 biji telor (dipukul)
sedikit esen vanilla

c. 6gm agar2 serbok
300ml air
5sm gula

Cara-cara

Bahan (a) dicairkan secara double boil..
Bahan (b) .. masukkan kedlm blender n diblend sekejap..
Masakkn bhn (c) .. hingga semuanya hancur n megelegak ..
Masukan bahan (a ) yg tlh cair n (b) yg siap diblend kedlm no.3 .. kacau hingga mengelegak ..
Boleh ler dimasukkn kedlm acuan kegemaran masing2 ..
Simpan dlm peti ais dulu sehingga beku barulah di hidangkan


20 comments:

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

ya ampun... tgk gambar nie... terpikat diana tgk... nampak sedap n cantik gitu ha'... suka ler .... sedap2

K.Nor said...[Reply to comment]

memuding lak arini ya cik adik :)

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

wahhhh... ada jer idea Izah nilah...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

uishhhh! nampak sedap sungguh ni tambah lagi ngan cerita izah tu.. lg wt rasa terliur.. hehe.. buat marble gitu nampak cantik sikit izah.. kalau warna coklat kosong saja kurang daya tarikannya.. hehe.. masuk list jugaklah! (mcm ye ye je nak buat.. hehe}

fashah84 said...[Reply to comment]

salammm..

tang colek ngan jari tu yg rasa berkobar2 nk buat gak puding ni..hehehe..

HaSue said...[Reply to comment]

sama lak memuding roti..tp aku nyer x masuk2 lagi..huwaaaa...
mkn pyding ko dulu laa zah..
nmpk gaya bkn aku je bengang ngan tenet nih..ramai gak rupanya sedara mara n kwn2 yg duk bising..haha

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Nak buat jugak..nak buat jugak... huah (sambil hentak2 kaki)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey

boleh la try..sedap lembut dan licin.makan sejuk sejuk memang sangat berkesan kat tekak.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
ye..cik adik nak makan puding..kiki..cik kak oo cik kak..kek buah sepfotong jgn lupe cik adik ek..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
tu idea mengikut kehendak tekak..hahaha..boleh kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
kak madihaa jagan lupa masuk list, pastu agak2 trasa nak buat terus godek.senang je.sedap dan habis licin tanpa pembaziran.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@fashah84
ha ah cam over describe je kan.colek pun nak bagitau.tak pe jangan jilat periuk sudah kan.hehehe..leh la try

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
ooo ye ke sue.tak pe la, korang pakat berdemontrasi tunjuk perasaan..hahaa..eh ko buat puding roti jugak ke?ko publish lambat2 la sikit.puding ko sah sah lawoooo..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
waalaikumussalam warahmatullah.
uishh kak sam neh slalu tunjuk perasaan kat sini tau.tak sesuai..gi balik buat.hehe

Yatie said...[Reply to comment]

waduh bikin akak terliurlah tngk puding roti cokletie ni..nak buat ke idak....nak makan tapi malas buat..mcmana ni...kih3..kena watlah nampak gayanya..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie..
sedap akak.makan sejuk2 memang best.rasa dia pun tak manis sangat.sedang2 je..

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaaaaahhhhh... sedapnyee..... musti try this weekend... nantikan entry dariku pula...
kalau tak try jugak, sila ketuk jari ni... hehehehehe...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Izah..kita pun tengah projek menghabiskan roti yg keras ari tu..wat agar2 gak..tapi yg ni memang nampak segar...

4AS said...[Reply to comment]

Wahh.. boleh cuba ni. Selalu I wat puding roti je. nnt boleh cuba cokleti variety..;-)

Mas said...[Reply to comment]

makcik...sedapnya puding roti tu...
ada lagi tak tu....
kasi aku sikittt...he..he..