CSS

Thursday, March 3, 2011

Keria Labu


Assalamualaikum..

Pagi yang mendung.. Otak membeku tanpa idea di dalam tempurung..  Apakah ada malang yang dirudung.. Oh semuanya sempurna dan terlindung.. Alhamdulillah syukurrr pada Allah..

Bukan demam labu dah merata-rata blog neh, dah perang labu pun kann.. Dari mapin, jadi apam, dari apam jadi donut, dari donut jadi koci, dari koci jadi pau goreng, dari pau jadi roti, dari roti jadi KERIA la pulak.... bagi chance kat saya lak ek berperang ngan labu neh. Ni last batch dari sebiji labu ari tu. Buat kuih keria la pulak. Ok jugak labu buat keria ek. Sedap weh. Tapi disarankan kukus ala ala je la labu tu, sebab senang nak bentuk. Kalau tak, jadi cam saya la puas nak membentukkannya. 'Berlemi belinyer' tangan main ngan minyak je. Resepi dari kak As myR. Kak As ni kak As  NZ tu kot. Tapi lama dah senyap. Saya copy kat sini plak resepinya. Mekasih..


KERIA LABU
sumber: kak As75@myR

Bahan-bahan ( 25 biji )

1 kg labu
2 cawan tepung gandum
Sedikit garam
1/2 cawan gula dan sedikit air * untuk salut keria 
Minyak masak utk menggoreng
Cara-cara

Bersihkan labu, buang kulitnya dan rebus hingga empuk
*saya potong labu dengan kulit sekali ke 6-8 bahagian, kukus bersama kulit. Kemudian bila empuk hanya buangkan kulit menggunakan sudu.
Toskan airnya dan taburkan sedikit garam
Lenyek sampai hancur sementara labu masih panas
Biarkan hingga labu betul2 sejuk
Setelah labu sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga rata
Buat bentuk bulat seperti gelang dan goreng, jaga api jgn terlalu kuat..
:: Tip, sapukan sedikit minyak ditapak tangan supaya doh tidak melekat
Setelah siap digoreng, ketepikan.. masak gula dgn air dalam kuali lain.
Didihkan gula hingga pekat dan kacau rata, setelah agak likat masukkan kuih yg telah digoreng tadi,gaul rata dan pantas.. pastikan semua terkena gula..
Siap utk dihidang.


Bais bila nampak kuih ni, terus dia kata "Ummi nak tengok fish! nk tengok fish!" Kannn iklan KFC fish donut tu..tengok tru gelang donut tu nampak makbapak dia jadi ikan.. Cehh... Muaz lak bila tengok abang dia bergambar cam tu, dia pun nak jugak, tapi terus tepek kuih keria tu kat mata dia. Ngahahaa..mak dia tukang gelak je lah. penuh gula keliling mata. Bertuah!!!


32 comments:

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Salam izah... sekarang anak i.. Irfan suruh i ambil donut.. nie psal tgk donut yg izah buat nie ler.. ahhaha.. mana diana nak cari donut mcm izah buat nie.. meh poslaju ckit. hehhee

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam pagi izah...

ada byk lagi ke stok labu kat dapur sana, mintalah sini sikit, ira pun nak try buat juga buat apam labu...agak ketinggalan ni

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ada gak labu sini..hari2 ko buat kuih guna labu..ko tanam bape banyk Izah? bak aku 4 bijik...

tun_telani said...[Reply to comment]

uish, keria.. sedap kalau makan nih.. tp sy surrender awal2 kalau buat. tertekan bila selalu duk lekat2 kt tangan.. huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

diana..
itu lah budak2 ni kan...sama la kalau bebudak ni tengok gambo donut..dan dan tu nak makan donut..hehe

ira.
waduhh..kena beli la ni...apam tu mmg best..

anna..
ye la ko tu..nak 4 biji konon..hahhaa sebijik pun tak tentu nak beli lagi..kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

tun telani..
ha ah tun..mmg lekat2 kat tangan.akak bancuh guna sudu je.nak bentuk baru la..stress..hahhaa..

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

ngee... ummi jadi fish apa ummi? clown fish, ikan todak, ke ikan buntal? hihi

Mas said...[Reply to comment]

weeeiiii makcik...lak wat keria labu..baru semalam aku tengok kak ita buat pau labu.....
kena petik labu lagi la jawabbnya...
wakakaka...kaya tauke labu macam ni.....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ain..
jadi ikan buntal yg duri duri tu..senang cucuk kak ain..ngahahhaa

mas..
ngahaha..betul betull...ala musim kot mas..

mokwonik said...[Reply to comment]

ehhh tak moh2x tengok gitu tau,..nanti nampak mokwo cam ikan paus..ya Ampun!!
mokwo tak settle2 lagik labu sebijik kat umah nih ..malas betul nak kupas..tak pe kumpul resepi dululah..bagi panjang list!hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

hahahahhaa...adeh sakit perut saya gelak...aduii mokwo ni buat lawak la tuuu..
paus spesis apa mokwo?ngahaha..ala mokwo tak yah kupas2.basuh bersih2 terus je kukus..kikiki..tu keje malas cam saya la tu

HALAMANKU said...[Reply to comment]

lah lah lah tomeinyer.. tgk ikan beso tak? ha ha ha.. Zah tak pernak mkn keria labu ni.. tapi suker keria.. ader lagi? blh rasa...

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

la... izah akak baru perabiskan labu semalam... ni tgh nak petik pisang pulak... kalau macam ni kena tanam labu balik lah nampaknyer...

sebelum labu berbuah... tumpang makan kat rumah izah dulu lah ye!

la... tomel2nyer anak izah.. dok teropong unty ita eh!... jangan... nanti nampak ayak liur yang dah menitik nitik ni...

HaSue said...[Reply to comment]

Aku kan,jangan kan keria labu..keria biasa pun x penah buat...tapi kuih keledek yg dicampur tepung pastu goreng tu pernah laa..macam jemput2 pisang.rupanya kalo dibentuk cam kuih donut kecik pastu disira gula itulah keria ek..kire penah gak laa buat tu kan secara x sengaja..hahaha...
yang labu pun pernah wat gitu..tp lebih kpd jemput2 laa kot..sbb x bentuk berlubang n sira gula..buh gula dalam adunan dah...

err,apa pendpt saudari?ngehehe

bais x nmpk ikan beso kut ms teropong tu..dier nmpk 'mak labu' tgh tgkap gambo...kakaka..larikkk2

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

Salam Izah..best jer nampak keria labu tu...haaa...labu ni rendah gak kandungan karbohidratnya..dalam 12g per cup. So labu boleh makan...hehehe....

Selama sebulan akak buat Artkins ni, dh turun 7 kg, tp kena banyak tahan nafsu, nasi mee pasta, kuih muih, semua benda bergula tak boleh sentuh langsung... tau kan !!!!

so akak pejam mata jer... tp dalam seminggu ada sehari cheating day. Makan ler nasi/apa yg teringin, tp dalam kuantiti yg sedikit laaa...setakat rasa2 jer.. jangan sampai buncit perut dah ler...

skang ni dh tak buat artkin sangat, lebih pada diet sendiri.. banyak guna soya ler...tp benda2 carbo dan gula tetap kontrol... dan berat badan still turun...

Anonymous said...[Reply to comment]

Salam, Izah dan kawan2 semua. Disamping melayan resepi2 yang menarik dari kawan2 blogger semua. Apa kata kawan2 singgah ke blog BRING BACK FERRIS TO MALAYSIA amat sedih cerita ini. Dan kirimkan doa buatnya. Amin. Kak Rina.

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,ishk muka bais n muaz nih cam kembor la ssh toi nak beza kan..Tinggi pun lbh kurng eks..Agaknya nanti syifa n syazana pun cmtu gak kut,coz beza pong setaun ++ jer..Sedapnya nmpk keria akak tuh,sy mmg xleh mkn lagi la labu ni,coz takut syifa kmbong perut lak,coz mnyusu badan..Nnti dia besar ckit leh la..ngee..Ishk dah nak penuh la ruangan komen nih,blk dulu yer..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

MMM comeynyer muaz tu......:) muehehehe.......cam nak baby la pulak ni.....hik3!!! Ok2 nak mintak keria labu sket izah.....nak stock kan ka doha nih!!:)

Kamalia said...[Reply to comment]

izah,labu murah ke kat mesia?sana sini sume labu..naik kelabu dah mata ni..ekekeke..kat sini agak mhl lor..lg murah keledek kot..

anymz said...[Reply to comment]

yuuuhuuu izaaaah..ai misssss youuuuuu
buat pe tuuuu?.....
sdg kroooh..kroooh..berdengkur dgn dak muaz ke?eh!pinjam muaz jap..comeiii arrrr anak ko zah..tembammmmm.mesti ikut pipi ko kan zah...hahaha

lariiiikkk

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

kelakar betul dua bradik tu... nasib tak nampak ummi dia jadi fish.. kalau idak.. mau melopong molot.. hehe...

ni mesti sedap ni keria labu lah pulakk.. adodododoo... sabor jelah..

Yatie said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah,
Cantiknya keria labu tu...akak baru perabihkan stok labu, tapi smlm beli sebijik yg besor lagi..siaplah lepas ni menu labu lagi...nak buat gaklah keria ni...suka tngk wajah2 ceria anak2 Izah...tngh umur2 mcm ni mmng seronok bergurau senda dngn diaorang kan....mailah kawan dngn Hamka Bais dan Muaz....pastu Ummi dngn auntie main masak2...kih3...

Yat Maria said...[Reply to comment]

salam zah

macam2 menda leh buat dari si labu ni ek...dari apam ke keia, ke donut ke dessert...this week off duty dapur arr...fenat gaban...tapi apa orang buat, sumer akak teruja nak wat gak!!

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
tu la pasal, tak pernah cube tu la nak kena cuba..kena beli labu la tu erma, mcm mcm kuih boleh buat.tak larat2..hehe

kak ita..
tu la, ni pun last dah ni melabu nyer..tunggu kita petik buah lain pulak..hehee..kak..lap yg menitik tu..hehehe

sue..
mak labu..banyak la ko punya labu..lorr ye la, tu kalau letak tepugn je boleh la ko bagi nama keria ke..cek mek molek ke..suka ati ko la nak bagi nama apa..cek mek sue ke pun boleh..nngahahaa...

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
tu la pasal, tak pernah cube tu la nak kena cuba..kena beli labu la tu erma, mcm mcm kuih boleh buat.tak larat2..hehe

kak ita..
tu la, ni pun last dah ni melabu nyer..tunggu kita petik buah lain pulak..hehee..kak..lap yg menitik tu..hehehe

sue..
mak labu..banyak la ko punya labu..lorr ye la, tu kalau letak tepugn je boleh la ko bagi nama keria ke..cek mek molek ke..suka ati ko la nak bagi nama apa..cek mek sue ke pun boleh..nngahahaa...

Kak Rose said...[Reply to comment]

macam2 dah resepi labu ni. kak rose x terbuat satu pun... tp tadi lunch tapau nasik lauk labu masak lemak putih. sedap dan halus je labunya.

nak gak keria labu tu wat teropong... agaknya nampak apa ya?

izahdaut said...[Reply to comment]

kak norma..
mekasih kak dengan penerangan akak tu..tu la saya pun duk tengok diet artkins tu..tengah duk cuba la ni..sehari ok je, masuk hari esok kantoi..hahhaa..tak pe nanti amik semangat dari akak lah..hehe

kak rina..
insyaAllah..tadi saya dah masuk blog elis tu..insyaAllah..doa saya untuknya ada..mekasih kak Rina ye

zalieda..
ye la za..kecik lagi tu..memang kena pantang lagi.ikut kan mil akak yang tak leh makan sampai baby setahun baru boleh..jangan makan laksa dan air kelapa..haaa.. tu dia..hehe..tu la, kalau kat luar memang slalu gak tegur kembar.kengkadang ada yg tegur muaz tu pulak mcm abg..mcm mcm..hehe

ayu..
tambah lagi jangan tak tambah..ngeeeee

kamalia..
murah jugak la..mungkin jugak musim.kalau beli sebijik lab manis kecik skit pada kelapa tu 70sen je..mura la tu kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak animmmmm...
pipi sapa kak nim..sebut skali lagi pipi sapa.....ngahahhaaa..ah malas nak burak ngan kak nim..lalalalalala... mana ado den todi..den ado je niha..lalalala

kak madiha..
hahhaa..kalau nampak fish kompom gelak ngekek la bais tu...pantang nampak menda pelik skitt ngekek gelak..tu la kak, dah habis dah labbu nyer..malas dah nak tengok labu..hehhee

kak yatie..
waalaikumussalam warahmatullah..
kak yatiee...ha ah kak.seronok seronok jugak..ada gak time yg tak seronok tu kan..biasala...hehe..eh best tu kak yatie..mak masak2 sambil borak2..anak gi main kan..uiisshhh tingat cam duk kat kampung plak..best best

kak yat.
patut la senyap je blog...piyuk gantung ek..hehe..tu la..best la labu ni di pelbagaikan

kak rose..
tu la..lauk labu pun besttt sesangat kan..kak rose..nak amin topong gak ke..ngahahhaa..lawak lah akak neh

Nieza said...[Reply to comment]

assalam izah, wah kreatifnya ...jadi keria labu la pula...sure sedap ni tak pernah mkn lagi keria labu ni.

hana said...[Reply to comment]

salam rindu makcikkkk... br terjun dr pluto! tp tk sampai bumi lg! hahahaha... wehhhh cumil2 keria ko tuh! skali ngap abes! konatttt.. nak keriaaaa kekekekee

AZLINA said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...ni besok mesti ntah makanan apa pulak yg direka dr labu jugak ni, aritu pisang kan..haha..mcm x rela je Muaz tu suruh bergambo dgn keria labu,yg Bais tu mmg happy go lucky je budak nye...ala comei2...emmm apa2 pon bak sini 5-6 ketui buat kudap2an malam2 buta nie..nampak lembut & gebu je tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..
kena cari labu la tu kalau nak rasa... sedap jugak rupanya buat keria..hehe

kak hana.
ai miss u..ko gi pluto buat apa..jauh sungguh berhoneystarnya..ngahahhaa...sudah sudah..turun cepat...

kak azlina..
waalaikumussalam warahmatullah..
haha.muaz tu mmg gitu kalau bergambo..kalau tengah gelak pun dan dan serius kalau depan kamere..hehe..tu la kak..boleh tahan gak la bila buat keria sedapnya..