CSS

Wednesday, March 23, 2011

Agar-Agar Santan Gula Melaka


Assalamualaikum..

Agar-agar santan ni dah lamaaaa dah buat. Sama hari ngan Ayu Safieza tayang agar-agar dia. Punyaa lamaaa dah. Saja baru sempat nak tayang dan edit. Ngee.. Amik resepi kat rumah kak Hana yang asalnya dari kak Watie dan kak Hana amik kat rumah kak Zana


Nampak cam tak berapa mewah je santannya tu kan. Tak nampakcamkat rumah kak Hana tu. Sedap jugak ni, sebab tak hanyir. Kengkadang kalau makan agar2 cenggini yang potong stim tu kalau bau hanyir telur. Tapi yang ni sedap sedap je. Mekasih buat kak Hana and the geng!!


AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
sumber rujukan: kak Hana

Bahan-bahan
10g serbuk agar-agar
1/2 cawan gula merah
1/4 cawan gula putih
1150 ml air
120ml air campur 1 paket santan serbuk(Akak guna jenama KARA)
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan

Cara-cara
Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna gula merah cap bintang tak payah tapis)
bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
Kecilkan api
kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
Tuang kedalam acuan yang anda suka
Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk!




34 comments:

desperate mama said...[Reply to comment]

aawwww..... my fav!!!!

Mas said...[Reply to comment]

makcik..aku suka agar2 ni..aras bawah aku bedal....
wehh...punya lama kau peramm..baru ari ni nak tunjuk....wakakaka

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

dah lama teringin nak buat... dah panjang dah list beratur tunggu giliran....

cantik la izah nampak santan ia macam kapas pulak...

nak ambil teropong jap.. tak puas tengok...hehe

zarin said...[Reply to comment]

izah,
akak suka mkn agar2 santan mcm ni tp akak buat tk pernah menjadi cantik gini...so akak dah merajuk, atkmo buat dah agar2 ni ;D

akak rasa izah punya agar cantik aje rupanya...terasa nak ngap aje...tapi dah habis dah kan!

Ezadlieza said...[Reply to comment]

aisey....baru nak ngecek..nampak gayanya dah pinish la yer izah....nasib akak tak pregnant kalu tidak kemponannnnnn....hukhukhuk..pssstt izahhhh...camner agar2 tu leh tercabut dgn cantik dari acuan tanpa ada kesan luka yerrrr.....apa petua tu...

HaSue said...[Reply to comment]

tak kire,tak kire!aku nak jugakkk..wpun ko buat lama dulu....degil x bertempat katekan..huhu
betul laa kan..kdg2 kalo bau telo kuat tu mmg x beshh..ni ko sorg je makan ke?hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

nyaman masuk tekak ni... kalau dpt time buka puasa ni.. mmg best nih...

hani said...[Reply to comment]

kak ijah,
kalau dpt seketul 2 time panas2 ni alangkah indahnye...

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah erma suker... he he he dah pandai wat, dulu sokmo x de layer ... sedap mkn sejuk2 lama x wat .. join makan kat sini..he he he he

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah....mmmm ni dah mule meng agar2kan diri eik....canteeeeeeek tu, wat aii terase2 sejoook je itew agar2 kat tekak......kalu jenis agar2 ni, nenek2 pun suke....adeh, nampak ngat mulot aii ni mulot nenekssssss....ahaks....

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

aku suke agar2 ni .. tp x penah buat. selalu aku request kat kakak aku jer.. sbb kalo aku yg buat mesti x jd hehehe..

izah, yg buat roti tu kan, ko kata ulang uli sebelum doh mengembang tu masa bile weh? bukan ke BM uli doh sampai kembang? hahha.. paham x ape aku ckp nih? kalau guna Bm aku, yg sejam setengah tu die knead dgn rise.. kalau knead je 14 menet dah siap. tepung roti ko ckp tu semua jusco ada ke? aku x pasan lak sbb mata dok cari tepung roti mcm tepung kek tu .. dlm kotak. kalau kat kedai kek tu jual kilo.. agaknye sbb tu ke x jadi ekk??

Yatie said...[Reply to comment]

akak pun dah pernah wat agar2 santan guna resepi ni..mmng sedapkan..terliur je tngk agar2 Izah ni..

Sizuka said...[Reply to comment]

izah,

I think, the last time I buat agar2 santan was masa kelas sains rumah tangga, form 3 dulu.. hehehe.. punya la lama.. dah berpuluh tahun :D

teringat pulak zaman2 skolah dulu :)

~~zAnAfAhMi~~ said...[Reply to comment]

tak pernah jadi kalau buat agar2 ni, kenapa ye? telan air liur je le tengok org punya..

tun_telani said...[Reply to comment]

kat kg2 di ganu bila kenduri kawin byk org wat agar2 nih. tekak tun ni mmg xleh terima bila agar2 masuk telur nih. huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

@desperate mama
sedapkan...leh try nanti

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
ni semua kes malas nak edit gambo la makcik..hahahaa..

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
tu lasuke tengok.memulabuat tu ingat dah tak jadi dah.lepas tu tengok elok je santan tu terapung.tu la kak, list dah panjang berjelakan

izahdaut said...[Reply to comment]

@zarin
saya 1st time jugak try kak.pakai ikut resepi tu je.rasa cam takjadi je dah.alih2 bila sejuk tengok dia dah terapung je tang santan tu.kuss semangat nasib baik menjadi.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ezadlieza
tu la kak..dah pinish dah.tu la kata kak nor tu, tuang air sikit dlm acuan tu bagi basah2 supaya nanti agar2 dah sejuk senang nak kuar kan.cube ye kakk

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
dak ler, kalau agar2 ramai jepeminatnyer kat rumah ni. huby aku suke agar2.agar2 sirap lagi peberet.hahaha..mudah kan.esok buat agar2 sirap lah pulak..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
betul kak saya membayangkan timepuasa jugak.sedap tul ngap ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
ha ah..hari nipanas sedap la weh makan sejuk sejuk.kalau hari semalam..erkk sejukkk

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
ha ah hari tu pernah post gakkan..terliur je tengok...bila buat sendrik baru puas hati makan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu Safieza
hehehe...ala nanti kite pun semua jadi mulut nenek2 jugak kan..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@NADYA ANWAR
tu la..aku ni pun nasib je menjadi kot.hehehe..takut gak tak jadi..weh kopaham dah kan crite pasal roti tu.jenuh crite roti tak habis.hahahha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
sah kak yatie nyer menjadi cantik kan.rasanya mcm tang gula merah tu transferen sikit kot.saya nyer ni cam keruh cikit.tapi stil sedap la..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sizuka
fuh lama dah tu.kena asah bakat balik kak..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@~~zAnAfAhMi~~
ce try guna resepi ni pulak.tak reti jugaknak cakap.sebab saya pun 1st time jugak try agar2 cenggini.sebab tu la takot tak menjadi.alhamdulillah menjadi je guna resepi ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
betul betul.timekenduri banyak agar2 gini.tu la tun,kengkadang kalau kita makan rasa hanyir telur kan, tapi yang ni tak de.sesedap rasa je..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,agar2 dah abis,cpat la hidangkan kek kastard lelehtuh,lama dah mai nih,xkan xjamu pakut,ngee..

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

haa.. paham2.. hehehe.. pendek citer la kan, agak2 bape jam aku kena spend kat BM tu nak ulang2 uli tu izah hehehe...
nt aku try cari .. tepung istimewa tu kat jusco je ke ada?

jasa custom clearance said...[Reply to comment]

saya suka blog anda..
SALAM

Adzriel @ Liza AB said...[Reply to comment]

he,..he.. curi lagi gambor sedap ni izah
http://adzriel.blogspot.com/2011/08/yang-habis-duit-tu-hubby-bukan-aku.html