CSS

Wednesday, March 9, 2011

Terung Bakar masak Kari


Assalamualaikum..

Nak kongsi satu lauk yang best. Ececeh..perasan neh. Sebenarnya lauk ni terjadi dikala tak de idea nak masak apa dengan terung purple tu. Balik2 buat sambal tak pun  masak kicap, tak pun bakar terung makan ngan kuah santan. Jadinya, pada suatu hari, dengan tak de hala tuju, just potong terung tu dan masih berpikirin nak diapa apakan dengan terung ni. Sedar-sedar terung tu dah dibakar atas koli. Bakar separuh masak, tetiba dapat idea nak buat tumis kari lite lite je. Tapi hasilnya..hubby kata sedap..weh kembang semangkuk. Mangkuk beso ye..ngeee




Sebenornya simple je pun lauk ni, kot simple pun saja nak letak dalam blog semoga ingat balik cemana kejadian lauk ni. Senang nak buat semula. Hehe..

TERUNG BAKAR masak KARI
by: izahdaut

Bahannya:

2 biji terung purple panjang
-terung dipotong dan dibakar separuh masak

1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sehiris halia*
6-7 biji cili kering * potong kecil dan rendam air panas
sejemput udang kering*
1 sudu besar rata rempah kari
semangkuk santan 
gula & garam

Caranya:
Tumbuk bahan-bahan bertanda *. Tumbuk hingga separuh lumat.
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
Kemudian masukkan rempah kari dan tumis hingga kari berbau wangi.
Masukkan santan dan tunggu hingga didih dan rasakan dengan gula dan garam
Akhir sekali masukkan terung bakar tadi. Masak hingga terung empuk sepenuhnya dan hidangkan.







32 comments:

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

wah! akak pun jejes jugak tengok lauk izah ni...

lama benar tak makan terung..
masak simple2 cam ni mmg akak suka...
nanti boleh lah akak cuba lauk ni...

hana said...[Reply to comment]

sedapnyer terung jahhhh...aku pong arini menerung gak! tp ngan kari paler ikan.. hahahaha.... tiap2 minggu mmg wajib menu terung... laki aku suker beno bli terung... yang panjang-panjang ajer yang dier suker katanya... erkkk....... *ader beza kan pendek ngan panjang! wakakakakakakakaka

umi said...[Reply to comment]

tak pernah try lagi terung masak kari, boleh cuba nih. nmpk cam sedap tu..terliur lak hehe..

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

tok..tok..

saya datang ni nak mintak kari terung semangkuk :D

tun_telani said...[Reply to comment]

sedapnyer~~~~~~~ suke makan terung! bila mkn x hengat dunia, pastu sebu perut (terung pon angin gak.. adoii)..

Mas said...[Reply to comment]

wehhh..makcik..aku dah makan terung....
hulur la kat aku sepinggan....
dah terliur nengok gambar tu...muahahaha...
memang kaw kari kau.....bestt...

cik cek said...[Reply to comment]

Izah...kechurnya tgk kari terung ni....lapar...lapar...

Sheila Shafea said...[Reply to comment]

Hi Izah yeee mmg terung salah satusayur Fv family jugak sdp nya..masak kari , grg belada, adalag ke nak sikit buat lauk heheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

terung ni kalau abang akak beli selalu je blur blur tak tau nak masak apa.. padahal memang sayur kesukaan jugakk.. nak pulak kalau buat pajeri.. tp tu ler.. malas nak buat kerisik tu yg jd jarang menjelma kat dapur.. hihihi...
nampak sedap tu dah jadi lauk camtu... good idea.. bolehlah dipelbagaikan.. izah pun pandai ye mkn terung bakar ngan santan.. yg boh lada hitam ngan udang kering tu kan? sedapnya.... lauk feberet arwah ayah akak tu...

re: sorryyy 1 lorryyy sbb terpaksa tunda dulu lauk ikan tempoyak tu.. hehehe... esok insyaAllah..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Salam izah...
sedapnya.. terung memang sedap kan kan... tgk gambar nie... teringin sgt nak makan...( kata org labuan.. sia2 pun ) hehehe..

Nieza said...[Reply to comment]

wah menarik resepi ni zah....sedapnya terung lama dah tak beli terung....harus dicuba ni..:)

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,nmpk kari akak pekat n kaww btoi la,terung wat pajeri pon sodap kan..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah...selain terung....timun n ikan pari n organ dalaman mmg menda yang aii tak lalu...

tapi itew terung bakar...peberet abg...so kene wat gak...gud idea ni....tq for sharing....

Antan Bertingkah said...[Reply to comment]

kalau dulu terung bakar selalu buat ulam je...rupanya boleh buat kari...

sitiezahim said...[Reply to comment]

menarik..ptg ni saya coba..hihi

nOOrsha said...[Reply to comment]

waweee nmpak pon da sedap tu...btol2, ask masak sambal jer terung ni kan..hehehe...leh cube nanti...

Yatie said...[Reply to comment]

Akak mmng peminat setia terung..masaklah apa je..mmng layan punya..kebetulan arini dah pegang terung, pastu masuk esbok balik..Hamka suruh masak brokoli dngn udang plk..adoyai anak2...layannnnn...esoklah baru masak terung nmpknya..buat terliur je tngk terung bakar kari ni..yummy..

aidah said...[Reply to comment]

sekali tengok lebih kurang macam masak paceri lak

cikmanggis said...[Reply to comment]

eh meleleh air liur Cm ni..kita suka buat ulam je terung ni..pelik kan hehe

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..sedapnya terung bakar..masak kari pulak tu..
tak boleh jadi ni..kena pi beli terung nanti ni..

eina said...[Reply to comment]

pagi tadi nampak ikan goreng ngan tempoyak..memalam buta nih terung msk kari lak..alahai izah..berdangdut2 perut eina nih..hehehe

Sofea said...[Reply to comment]

singgah jap tgk izah masak terung..fav akak tuuu...;p

izahdaut said...[Reply to comment]

kak azlita..
kak ita..simple je kak.tak de idea tetibe je nak buat gini..kat rumah ni mmg gemar terung.pasti ada je stoknya..hehe

kak hana..
hahahaha...aku tak tau la bezanya banyak ke idak..banyak la kot ..kikiki. aku suke beli yang panjang tu sebab tak payah banyak sangatkan.3-4 biji pun dah boleh buat 2 kali makan.

umi..
try la..karinya tu tak kuat sangat.rasa lite lite je..sedap la kat tekak kami ni..hhee

nad..
dah habisssss..gi buat sendrik..ke bbuat roti terung ke..hahaa

tun telani..
tu la, lain kali kena makan sopan2 mcm putri gunung ledang.baru tak berangin..huuuuh..suke terung ye..gimme 5!! hehe

mas..
hahaha..makcik tak reti makan terung neh.ko buat lauk cam ni kompom suke makan.sedap makan ngan nasi putih weh.satu lauk ni aje dah cukup tuk aku

cik cek..
tu la..saya tengok ni pun lapo balik..canner tu kak..hehe

kak shiela..
tu la..tak biasa buat kari.tak brapa masuk sangat kat rumah ni.tapi bile buat kari lite lite je ni..suke pulak

Sally said...[Reply to comment]

Izah,
Saya tak pernah lak cuba terung bakar dgn santan tu..cmner buatnya..cerita skit..ker dah ada dlm N3..let me know..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..
ha ah kak.makan terung ngan santan tu.sama la kite.saya bako dulu terung, pastu kukut isi die letak dlm santn.santan tu letak bawang ikan bilis sikit ngan lada itam.sama ye kak.hihi..sedapkan...

diana..
sia sia pun tu apa?teringin ye?hehhee.. skali skala masak terung gini.sedap

nieza..
beli la nieza..terung mmg tak abis stok kat rumah ni.slalu ada je

zaliedana..
walaikumussalam warahmatullah..
a ah terung pajeri pun best.tapi akak tak berapa pandai nak buat.remeh sikit kan

ayu safieza..
hehe..ada gak tak suke terug ye.kikiki..sedap aaa.

antan bertingkah..
kak antan..saja ada kelainannya tu.hehe

sitizahiem..
amboi..semangat ko..kikiki

noorsha..
tu la..sambl terung..tak pun terung kicap..ok la skla skala testing lain lak

kak yatie..
hamkaaaa hamka..hehehee..pandai demand tuu.nasib dapat mama yg rajin cam kak yatie..kikiki..

kak aidah..
paceri ada kerisik bagaikan kak.ni simple je kak..hihi

cikmanggis..
ooo saya lak jarang buat ulam.mmg masak sambl ke gitu la.

kak erna..
hihi..try la kak erna.kari tu rasa sikit2 je. bau udang tu ngan bahan tumis tu yg menyedapkannya

eina..
hehehe...bahaya tengok time perut berdangdut ni iena..kikiki..pulak2 lauk gini kan.klu puding ke kek ke than lagi..nasib ko la eina.gi masak sinun..hihi

kak sofea..
sama la kite kak..mmg suke ngan terung ni..mkn ngn kulit2 skali sedapkan

izahdaut said...[Reply to comment]

sally..
tak pernah lagi buat entry.sebab kalau buat terus je ngadap nak makan.hehe..

sediakan santan dulu. Perah kelapa ngan aai masak. Dapat semangkuk pekat gitu kan. campur hirisan bawang sikit, ikan bili sikit, hirisan cili padi sikit, perasa ngan lada itam dan garam.

pastu, terung panjang tu, cuci bersih2 tak yah potong pun.biar sebiji gitu.bakar atas api dapur tu sampai masak lembut gitu.tak kisah la nak bakar sebi atau dua.dah lembut terung, kukut isi dia guna sudu, masuk dlm kuah santan tadi. Camtu la..sedap.tu mak slalu buat.kalau tak mo letak ikan bilis pun tak pe.biasa saya tak letak ikan bilis.sebab mcm berbau sikit.

Sally said...[Reply to comment]

Izah,
ikan bilis tu digoreng ker cmner..santan mentah kan..ish cm teruja sgt nak buat ni..udahla teman ni baru dpt masuk dapur skrg ni..hhehe

emm..bila la agaknya Izah nak buat N3 ni..nk tgk rupanya cmner

shah-kayrul said...[Reply to comment]

kayrul bulan lepas ada buat kari terung gak tapi takde la letak cili...

bantai kari ikan jer...ingatkan nak buat lauk kari terung dan ikan tapi ikan pulak takde...bantai buat kari terung ngan kentang jer...hehehehe

ada lagi stok terung boleh cuba nie

izahdaut said...[Reply to comment]

kayrul..
yang ni rasa dia lite lite je kari tu..sedap neh..sebab wangi tu kat bahan tumis n udang kering tu...boleh try..

sally..
insyaAllah nanti saya try buat entry..hehehe lauk biasa je..tapi bunyik cam best je kan..ikikiki..ikan bilis tu mentah je.tu la..biasa tak letak pun tak pe.ada bau sikit kan.

HaSue said...[Reply to comment]

aku suka gak terung purple gelap panjang tuh banding terung purple cerah..rase dier lg sedap kan kan..lama x mkn terung..rasa macam nak tanam terung pun ader..nanti nak carik benih dulu..huhuu..org sibuk2 ngan masakan terung aku sibuk nak berkebun terung..

Liza @ Adzriel AB said...[Reply to comment]

boleh cuba ni..biasa masak terus je. tak pernah bakar.

Melindadkuu said...[Reply to comment]

Izah...kechurnya tgk kari terung ni....lapar...lapar...