Thursday, March 31, 2011

Steam Soft Banana Cake


Assalamualaikum..

Semalam tak sempat update, sebabb.... ye ada satu sebab yang susah dilepaskan. Bila satu dah habis nak sambung lagi dan lagi. Jadi blog pun tak sempat nak update. Hehe.. Masih belum sempat saya BW ke blog kawan-kawan macam biasa. Nanti bila perkara tersebut dan settle baru saya BW ye. 


Berbalik pada kek ni, sempoi kan kek ni cam ada krim je kat atas tu. Saya katakan kek ni cam gabungan kek dan apam. Boleh gitu? Bagi yang dah cuba mungkin bersetuju dengan saya. Tang putih tu macam apam. Suke tengok gandingan colour dan rasanya. Anak kecik saya makan tang putih tu je. Oh ye kek saya yg bahagian pisang tu tak coklat sangat sebab saya gunakan gula putih. Terima kasih buat kak Rima untuk rsepinya. Dan mula menular ke blog kak Ummi, kak Nor, Mas dan kak Ita. Maaf jika ada nama yang tidak disebut ye.  Yang tak disebut sila angkat tangan!! 



STEAM SOFT BANANA CAKE
by: Rima
Copy: Kak Ita

Ingredients
A
200 gm. mashed banana
1/8 tsp. vanilla essence - ita use banana essence
1 tsp. Bicarbonate of soda
a pinch of salt

B
3 small eggs
100 gm. brown sugar
100 gm. Hong Kong flour (u can use pao or superfine flour) ita use cake flour
1 tsp. Baking powder
65 gm. cornoil


Top Layer
2 eggs
60 gm. sugar
25 gm. water
65 gm. Hong Kong flour (u can use superfine or pao flour) ita use cake flour


Method
(1) Mix all the ingredients (A) together and set aside.
(2) Whisk eggs and sugar together till fluffy, add in flour and baking powder and mix till well combined. Add in mashed bananas mixture and cornoil and stir till well combined.
(3) Pour into a greased and lined loaf pan and steam for 15 to 20 mins till cooked.
(4) For topping: Whisk eggs and sugar till fluffy, add in water and flour and mix till well mixed.. (fold in flour and mix gently) Pour on top of steamed banana cake and steam again for another 15 mins or till cooked.


Diterjemahkan oleh : Kak Ummi

Bahan A:-

200 gm pisang yang dilecek
1/8 sk. esen vanila
1 sk. soda bikarbonat
secubit garam
Bahan B:-
3 biji telor (saiz kecil) - akak guna gred B
100 gm gula perang
100 gm tepung hongkong (boleh tukar superfine)
1 sk. baking powder
65 gm minyak jagung
Bahan Lapisan Atas:-
2 biji telor
60 gm gula kastor
25 gm air
65 gm tepung hongkong (boleh tukar superfine/tepung pau)

Cara-Cara (adunan bawah):-

Campurkan semua bahan A, kacau sebati dan ketepikan.
Kacau telor dengan gula menggunakan whisk hingga gebu (fluffy).
Masukkan tepung dan baking powder dan adun hingga sebati. (akak ayak dulu tepung dan baking powder).
Masukkan pula adunan pisang tadi dan diikuti dengan minyak jagung, kacau hingga adunan sebati.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. Kukus selama 15 - 20 minit hingga adunan masak.
Untuk lapisan atas:-
Kacau gula dengan telor dengan whisk hingga gebu.
Masukkan air dan tepung dan kacau hingga betul-betul sebati. (kacau tepung perlahan-lahan).
Tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah masak tadi dan kukus lagi selama 15 minit atau hingga kek masak.
Hidangkan ketika suam-suam.




25 comments:

eina said...[Reply to comment]

wahhh..kak izah..ape benda yg nak kena settle tu?anyway kek tu kalau guna tpg biasa x jadi ek?

izahdaut said...[Reply to comment]

eina..
ha ah lupa akak nak type situ.akak guna tepung gandum ayak 3 kali.
hahaha.. tu la, benda nak settle tu jangkit dari kak anim..haiisshhh

DJ Dayang said...[Reply to comment]

morning adikku....hehe

amboii2..pg2 dh tayang kek...terus kebuluran akak...adehh...nampak cantik dan gebuss skali kek iteww..dh ramai gak yg buat kan izah...akak lom try lg....hehe

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

izah.. ko kasi simpan separuh kek tu... nanti hari sabtu lusa aku gi ampang umah ko.. nak test .. okey?
wakakakkaka

chikadakbiru said...[Reply to comment]

sedapnye..
terbau2 sampai kat tepen nih!!
ohh bole guna juga tpg gandum yer..tq for da info.!

anymz said...[Reply to comment]

jangkit dari sape zah??pekak lak haku pagi2 nih...wakakaka
teruskan usaha anda lepas ni akan ku jangkiti virus itu pada mas..hehe

sedap ke zah?..akak belum try buat lagi.
dah tau dah apa masalah camera tu tapi memory card jenis akak punya ni mungkin dah tak ada di pasaran..wey dah koman memory card den ni rupo2 ee..haissshh

Mas said...[Reply to comment]

tu la makcik...apa bende tu yg nak disettlekan tu....
aku tak de semangat sebab kurang korum.....he..he..
wehh..cantikk kek kau tu...
bak aku sikit...
aku lak sibuk sikit pagi ni....he..he...
nak kluar ngan laki aku jap...kau jangan jeless tau..

Kak Rose said...[Reply to comment]

macam nak mintak jer...mesti sedapkan... simpan sikit tuk kak rose ya.

Yatie said...[Reply to comment]

cantiknya kek pisang tu...aritu akak dah wat gak, tapi tang yg atas tu bantat..salah teknik agaknya...nak kena wat lagi ni..tang pisang tu sedap...lembut jek..

nOOrsha said...[Reply to comment]

izah... cantekkkkk!~ suke nengok gabungan kek tuh... umah ni pon ade pisang, tp terpikir nk wat ape ye... darwish sibuk plak mengulang mkn pisang, takot nanti klo aku kijekan pisang tu abes, dye x puas mkn..hehe

Anna Qawina said...[Reply to comment]

cantik giler kek ituw..aduuhh..dah lama gk save rsp..haha..pisang akau tak tumbuh lagik....

pst: apa yg sikret sgt ko ngan kak Anim tu ha? bisik2 le kat aku nih...

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah....cantik kek ni la..aii suke tgok gabungan warne....n rase mestilah amazing kan3....

eh ehe eh...siboooknye izah la ni...:) happy BW nanti..

Mamasya said...[Reply to comment]

Cantik kek dwi warna Izzah ni...berkenan tengok. bahagian atas mcm apam.. kombinasi kuih dgn kek...lain dr lain...

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

wahhh!!! cun lah... sedap kan... akak suka yg pisang lembut dan gebus sangat ditambah harum bau pisang tu...

inaku79 said...[Reply to comment]

izah klu buat kek mesti menjadi jer...magic betol aku dgn budak izah ni... akak klu 1st time buat tu mesti mcm2 kejadian... hahahaha

p/s: mlm kemarin akak mimpi pegi rumah izah...hahaha...ntah apa2 la mimpi ni...mcm la dekat nk pegi.. ;)

Ummi said...[Reply to comment]

salam Izah...takkan nak makan sorang jek kek pisang lembut tuh...hantar kat akak sikit...sbab mmg sedap kan..heheheh

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah nampak sedap n moist.. meh lah pas kat bangi ni..he he eh

Nieza said...[Reply to comment]

wahh menarik kek ni...haha nk angkat tgn tak buat lagi jer..hehe
ooo..izah dh terkena tempias kak anim tgk movie ke?..nieza kalau layan dapur pun tak berasap..hehe tunggu pi cari pisang dulula nk cuba buat kek ni..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,wah rndunyer klmarin sepi jer..Msti layan cite mcm kak anymz lah tuh..Meh cikit kek apam tuh nak rasa..

K.Nor said...[Reply to comment]

haaa.. buat yg putih duk atas gak ya.. hehe cantik bila putih duk atas kan :)

hana said...[Reply to comment]

salam rindu jahhh.... jln slow2 nih tenet lombab cam siput! huh! aku jelin2 dulu la... masih gian nak order warung dulu! muekekekeke

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

menarikkk jugak kek ni...
haiii.. byk betul yg berkenan ni... list dah panjang dah ni... heheeh...

suri solehah said...[Reply to comment]

salam izah..seperti selalunya..akak melihat dengan penuh kekaguman...sedapnya nampak

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah dah buat dah pun.. diana pun ari tu tergoda oleh kek nie... tp lom buat2 lg.. bingka labu tu pun tergendala nak buat... harap2 esok ada masa terluang... nie kek pisang lg muncul nie... hehehhe

HaSue said...[Reply to comment]

cun sehh kek ko nih..aku nak kuarkan pengukus gedabak aku tuh pk byk kali..hehe..
sedap eh zah?ke kering sket?kalo sebut apam cam terbyg lak aku kat umah ni tak berapa lyn apam..kalo nak balik kpg leh laa buat sebab ada tkg makan..
tp aku makan jek..hihi..mintak2