CSS

Friday, March 11, 2011

Homemade Potato Chip


Assalamualaikum..

Yuhuuu.. busy busy ni..entah apa yang busy tak tau. Busy BW kot nengok menu kengkawan yang hebat hebat blaka. Hehe.. Semalam gempa bumi kat Jepun kan, Kamalia bagitau kan semalam. Jenguk kak Hana duk senyap je, rupanya semuanya selamat je. Alhamdulillah kan..teringat jugak kita kat kawan kawan yang dalam kerisauan di sana. 


Ok jom kite krup krap kentang cip ni. Teringin nak makan, tapi memang tak pernah dah beli yang siap tu. Kengkadang datang was was tetibe. Hehe.. Boleh la bebudak mamam sesambil main tu kan. Simple je caranya cam buat kerepek pisang je. Jom cek resepi simple neh.


HOMEMADE POTATO CHIP
sumber: izahdaut

3 biji kentang besor
ketulan ais secukupnya
air
garam dan gula

Caranya:
Kentang dibuang kulit dan hiris nipis. 
Rendam dalam air sejuk atau ketulan ais. Boleh juga rendam dan simpan ke dalam peti ais.
Rendam sekurang kurangnya setengah jam ke sejam.
Bancuh garam dan sedikit gula dengan air panas (dijadikan air garam), ketepikan.
Toskan dan keringkan kentang menggunakan towel bersih.
Goreng dengan minyak yang panas Sehingga keperangan. 
Apabila kentang perang, sudukan sedikit air garam tadi ke dalam gorengan. *berhati-hati kerna minyak akan sedikit percik, tapi tak kuat mana pun. 
Kacau kacau sebentar dan angkat kentang yang garing tadi.
Tos kan minyak dan nikmati kerangupannya.
Boleh simpan dalam bekas kedap udara dan rangup sehingga 3 hari. Mungkin juga lebih kot masih rangup sebab 3 hari dah habis. Hehe..


21 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik..masa bila lak kau buat potato chip ni...he....he..tak kasi aku pun..
dah abiss yer...merajuk la....wakakaka..
ni aku nak puji ni..cantik bebenor potato chips kau ni...
kau hiris pakai pisau kopek kulit yer makcik...nipis elok jer aku tengok....
masa nak sudukan air garam dlm minyak tu...percik tu banyak ke sikit....
air ais tu untuk rangupkan kerepek kan....
ehhh..banyak lak aku tanya...jngn marah yer sebab aku memang tertanya2 ni....
aku balik dulu la..nampak macam nak kene halau jer.....
ehhhh lupa lak..kalau aku buat 1/2 adunan boleh makcik.....muahahahaha...

Nieza said...[Reply to comment]

amboi rajinnya zah....kita selalu beli jer tapi kalau ada kerajinan boleh juga cuba buat sendiri ni...haha msk lomak kat bwh tu pun sodap...lagi podas lagi sodap tu..

umi said...[Reply to comment]

hoho..gerenti mister potato hilang sorang lagi customer lepas nih! confirm, balik ni paksa budak2 kat rumah tu buat hehe..

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kak izah,bak la sini 3 balang...mie xdan nak menggoreng bagai nih...
dok goreng nombor dari tadi nih...
fenin..fenin....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

kalau kat rumah akak tu.. bukan kata sampai 3 hari... sekali das je boleh abis.. hehe.. mesti sedap nih!

K.Nor said...[Reply to comment]

cpt goreng.. akak nak sebalang :)

mokwonik said...[Reply to comment]

ehh cara nih nampak senang nak buat...suka2 ...tak dak mokwo nak cilok sebalang dah abes...ke dah kena sorok..meh nak geledah dapur dia sekejap!

Kerull said...[Reply to comment]

wei izah den suka tabur black paper skit..almaklumlah tokak org2 tuo..hik hik

Norasikin said...[Reply to comment]

Kerepek kentang ni memang kegemaran saya. Suka sangat kerepek ni disira macam masakan padang tu. Sekarang ni popular dengan potato spring. Kalaulah diaorg rendam dulu potato spring dalam air sejuk mesti hasilnya lebih mengancam

HaSue said...[Reply to comment]

amboi kak nor..ngoder aje nampak?ijah..aku nak sebalang gak!

kalo aku rajin lenkali aku try..masalahnya aku x berapa nak rajin nak hiris2 nih..aku nyer penyagat dah arwah aritu..cari2 kat kedai x jumpa yg sama..x berkenan di hati la dalam erti kate lainnya.ko guna penyagat yg camner ni?ce tunjuk,ce tunjuk

tun_telani said...[Reply to comment]

kak sue ni potong line lah.. org baru nk tanyer guna penyagat mcm mane.. huhu... nk wat nipis2 tu yg prob tu.. tun wat kasor je.. tensen.. pastu air garam tu letak dlm minyak masa goreng??? wahh. bunyi sungguh dangeres..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Wah rajinyer akak ku yg sorang nih,potato chip tu,msti yg master potato xlaku dah pas nih,wakaka,blk dulu b4 kena pelangkup ngan penyagat potato..ngee..

mamawana said...[Reply to comment]

sedapnyer...krup krap krup krap...sedapnyaa

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

senang jer nampaknya eh... best nih. kalau kNor boleh dpt sebalang, kita pon nak gak sebalang ;)

eina said...[Reply to comment]

kak izah..akak potong pakai ape kentang tuh??cantik je..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
hahaha..ampeh makcik separuh neh..hahhaa..ko buat banyak pun cepat je abeh makcik..aku buat 3 biji besor tu dapat la setipuware tu.
ha ah ais tu untuk rangupkan.aku rendam sejam.pastu tos tu lap lap bagi kering.air garam tu letak sesudu kecik dlm minyak.tak percik mana pun cume membuak manja je.cube lah..eh bukan ko ker ajor slice kan kentang gune pemotong kulit tu.hehehe..aku gune yang tu je.dijamin selamat..

nieza..
ha ah sedap nieza, tapi masa lomak rebung tu tak leh pedas sangat nanti hilang kemanisan rebung tu.tu la, dah lama tak beli potato cip neh, kengkadang masin sangat kan.yang ni kalau buat sedang2 je

umi..
hehehe..dah lama dah tak membeli. buat je senang jugak..kite boleh ejas rasanya kan

mimiey..
mie..lama menghilang tetibe menjengul je ko ye..hehhe tahniah dik..dah berkerjaya ek.pasni ehem ehem lak ekkkk.. mie..ko makan nombor je sudah..diet!!! kiki

kak madihaa..
hahaha..betui tu kak.kalau ramai ahli mmg la gitu..

kak nor..
rm 5 kak...kikiki..amboii ngoder terus tuu

mokwo..
tak yah geledah la mokwo..hahhaa..dah abes pinis dah. ha ah tak sesusah mana pun.cume nak kena ada lajin sikit maaa...kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

kerull..
ha ah..pun boleh gak..memangs edap gak tabur blekpeper.tapi bebudak neh tak berapa suke..hihi..kena layan tekak bebudak.kalau tekak kite, tabur serbuk cili lagi gamak nyer..kiki

norasikin..
sira macam masakan padang tu camner ek..tak berapa tahu gak neh..hihi..ha ah potato cucuk kat lidi tu ye..betui gak tu.good idea kan

hasue..
aku guna sagat pemotong kulit tu je..sagat aku pun arwah.dah paatah.sik lupa je nak beli baru..ala ko bayang je la pemotong kulit tu potong seslice by slice..ce imagin ce imagin..ngahahha

tun telani..
hahaha..bunyi cam denjeres..ce cube ce cube..hehehe..akak dah biasa gitu, kalau buat kerepek pisang pun gitu jugak.air garam yang campur gula sikit tu, letak sesudu kecik je dlm minyak panas tu.dia tak percik meletup2 tu.dia cume membuak manja je..pas tu penyagat akak guna pemotong kulit tu je.buat satu satu...penyagat akak pun arwah dah..hehehe

zaliedana..
meh sini nak sekeh sikit..ngahahhaa.. akak dah lama giler tak membeli mister potato tu..zaman blajo dulu dah kot..hehe

mamawana..
betui krup krap..tak perasan anak nagis kat belakang.haha

kak ain..
lorr...nak jugak.aihh ni kena jual tepi jalan la nampak nyer ni..kiki

eina..
pakai pemotong kulit tu je.hehehhee.. penyagat akak dah arwah, gune je mana yang adooo..hehe

ZaZa said...[Reply to comment]

emm sory menyemok hehe..slu sy dapat mkn potato chip tu time hari raya je..sbb ade sedara umah die je yg bt potato ni.mmg kalau gi umah die potato ni laa ktorg ntikn hehe..huu skrg dah resepi leh laa bt sendiri..thank kak izah

Nurul Nadia said...[Reply to comment]

Salam... Sy ngn ank pn suka sgt mkn potato chip ni. Tp nk tnye ckit,masukkan air garam ke dlm myk tu utk apa ya kak izahdaut?

Ila Yahaya said...[Reply to comment]

nak tanya,kerangupan kentang bergantung tak pada jenis kentang? sbb pernah guna kentang india tp dia jadi lembik...kena guna kentang usa jugak ke

aswad mesnun said...[Reply to comment]

Askm.sy pemborong kerepek.boleh supply kerepek kentang pd sy.no phone sy.01110742746 aswad