CSS

Tuesday, March 8, 2011

Ta-koh Sa-ku (Puding Sagu dengan Pati Santan)


Assalamualaikum..

Puding sagu ni saya amik resepi kat myresepi yang dikirimkan oleh kakak yang baik hati iaitu kak Nor secubitgaram kite tu la. Katanya dari buku masakan Thai. Jadinya saya andaikan puding ini adalah salah satu dessert thai. Pada penggemar sagu, memang harus cuba resepi ni. Sedap, dan ada kelainannya. Dimakan sejuk-sejuk pun sedap, dan makan suam suam pun saya suka. Anak saya yang kecik tu, boleh abis satu cawan! Paling dia suka tang pati santan tu.


Gabungan pati santan tu dengan sagu tu memang ngam. Agaknya kalau tukar perasa pandan pada gula merah, lagi bertambah sedap kot. Saya imagine jela kesedapannya. Entah ler sedap ke takkan. Encik husband tak merasa lagi dessert ni, kalau nak bagi dia makan kena bagitau siap2 ini adalah sejenis manisan thai. Takut kot mudah sangat pelik. Dah biasa lidah makan kuih lepat, tetiba hidang puding lain sikit ni mudah sangat la mulut tu bermula ngan soalan "ngapa"...  hehe.. Jom tengok resepi mudah yang menghasilkan dessert yang lazat dan warna yang cantik. Mekasih kak Nor ye.. Nah amik sesudu buat upah kat kak Nor!


PUDING SAGU DENGAN PATI SANTAN
sumber: kak Nor@ myR
&


Bahan-bahan ( 6 bekas )

1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung *saya guna tpg jagung
3 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau 1 sudu teh pandan paste
2/3 cawan gula (lebih kurang 9 sudu besar)

Bahan2 utk pati santan:
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam

Cara-cara

Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan.
Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan/pandan paste ke dalam periuk. Kacau atas api sederhana.
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih.
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan.
Cara2 utk membuat pati santan:
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat.
Sudukan ke atas Puding Sagu. Sejukkan dulu baru la dihidangkan



Puding ni tak lembik. Bila dah sejuk boleh dipotong.

34 comments:

anymz said...[Reply to comment]

assalamualaikum
yuuhuu..puan rumah tgh sidai kain ya..takpelah akak ambik segelas ek?..nampak sodap tul tu zah..nak cubalah jugak nanti..ambik resepi jugak lah..

apesal copek sgt balik smlm..kopi o da siap tapi tetamu dah balik pulak..sorang2 le akak melantak kopi o seteko..mlm tadi takpat tido..huhu

Mas said...[Reply to comment]

makcikk...aku suka dessert ni...
kau betul2 buat aku histeria tengok dessert sagu pepagi buta ni....
sedapp yer makcik...
nak buat gak la....
tu yg dalam senduk besar tu..
mesti untuk kau ngapp lepas ambik gambar....muahahaha..
mulut bais ngan muaz tak muat tu...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anim..
waalaikumussalam warahmatullah..
tak sidai kain lagi kak..ujan gerimis je ni..sojukkkk..

hahaha..dah akak bantai kopi sejug mmg tak leh tido la kak..napa nyer tak leh tido nyer..hehhee..ke cik abg tak de..

Wanieyra said...[Reply to comment]

Betul tu mas...
pagi2 dah tayang dessert..
buat kita terliur je..
ira belum bf lagi ni

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
ampeh ko mas..ngahahaa..
ha ah sedap jugak buat gini.tapi kalau tang kepala tu lembik sikit aku lagu suka..aku buat tu terkeras sikit.tapi bebudak suka makan, amik dengan tangan je..hahah sabor je la..
tapi aku suka makan suam suam..kalau nak rasa boleh buat separuh je dari resepi ni.pada aku banyak gak dapat kalau nak rasa la..

izahdaut said...[Reply to comment]

wanieyra..
hahaha..saja nak bagi idea dessert time sesejuk ni kan..kikiki..jom jom bf sesama..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

salam izah... nmpk puding sagu nie teringin nak makan.. diana nie memang kurang minat dgn sagu nie tapi bila tgk puding sagu yg izah buat nie.. teringin pula nak merasa tau... :)

izahdaut said...[Reply to comment]

diana..
oo tak berapa suke ye..hehe.. kalau tak suke mmg tak brapa boleh makan la kan..ingat lagi ada kawan tu dia tak suke jugak.kalau letak sagu dlm bubur pun die geli nak makan..aduhaii..hehe

K.Nor said...[Reply to comment]

kehekut sungguh la... ingtkan dia bg satu cup, rupanya satu sudu! ish.. ish.. ish... :P

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah.. ingatkn pagi nih kuo aa donut coklat tuh.. dia wat kuo puding sagu lak.. adoi.. xde stok sagu nih. nasib baek bukan mngidam, kalu x payoh lak nk kene kuo cari sagu pagi2 nih..

Yatie said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah,
Pepagi dah terliur tngk puding sagu ijau ni...nasib baik Hamka sekolah...kalau tidak maunya dia suruh buat cepat kuih ni..maklumlah warna ijau..smlm pun dia suruh wat roti ijau mcm Izah...adoyai anak2...suka bebenor warna ijau..tapi mmng menyelerakan klau kuih warna ijau..kan...kan..

Kak Rosaliza said...[Reply to comment]

Assalam izah..sedapnya puding sagu tu...tentu ank izah suka pati santan yg lemak berkrim tu hehe. nak cuba sagu tak ada lak kt umah

kak Erna said...[Reply to comment]

assalam izah..sedapnya kuih sagu ni..akak pernah makan..santannya diletak gula melaka..jadi warna merah le..sedap sangat..
tapi makan kat kedai le..
akak ambik resepi ye..nak buat jugak..insyaallah..

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

mmg sedap nampak tu izah. kalernya pun sejuukkk je mata memandang. agak gerun mengenangkan kolestrol si pati santan tu ... tpi x kira la, nak kena buat gak satu hari nnt ni...

eina said...[Reply to comment]

wahh izah..pucuk dicita ulam mendatang nih..kat rumah ni memang antu sagu semuanya...budak2 ni kalau buat kuih sagu memang makan x hengat..tp hubby eina mcm hubbby izah gak..klau tgk yg pelik mmg akan mula dgn ayat kenapa...hehehe

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhh...yg dlm spoon tu nak suap akak yer....meh meh sini..akak tgh nganga mulut dah ni..(sambil pejamkan mata)huhhh

Zaliedana said...[Reply to comment]

Wah kak izah,nmpak dessert sedap n kale yg cantik nih,time tghri2 cmni ergh telan ayaq liuq ler..Nk try la bila2 nanti tapi nak wat half adunan dulu..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

ngapa ijo...ngapa comey ngat...ngapa cam cedap jer..ngapa ko tak kirm kat aku izah....heeeeeeeeee....aii pun suke mulakan soklan ngan ngapeeeeeeeeeeeee:P

ziey said...[Reply to comment]

pagi2 dah sediakan desert tuk kita,,tqv much..yummmmm..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

tgkla kalo ada sudu aku buat..nampak sunggguuuhhh nyaman...kalau takde akau tunggu hujung thn lak eh...

eh eh..sudu? sagula..mls nak delete..hehehehe

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam... h hu hu ramai betul org Q nak mkn desert.. erma tlg2 idang jek dulu... he he he tapi skang tuk erma tapau lak yer Zah.. ptg ni erma nak wat.. bhn semua ader... x sabar nak cuba he he he

hana said...[Reply to comment]

jahhhhh tuh senduk ker sudu??? kekekeke... ader sagu tuh nk perabihkan igtkan nk try wat kuih telur katak! tak tau la kan jd katak ker kamben... wakakakakaka... sedap eh?

HaSue said...[Reply to comment]

aku kan..resepi nih dah jd tapai expired kot sbb dah simpan lama sgt..dari kak nor post resepi tu kat myr lagi...x ke lama udah tuu..pdhal simple je nak buat kn..mmg dasar rajin aku ni..ngee..
ko ader wat lebey x zah?aku tanye bebaik ni..kalo ko x bg,aku geledah dapur ko tanpa waran kang haaa...x psl2 aku gak yg kena lokap kan..muehehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

dah boleh imagine.. mesti lemak2 manis gandingan sagu & santan tu... kalau yg mkn dgn gula merah tu.. sagunya tak perlu letak gula.. yg tu dah biasa mkn.. hehe.. yg ni lain sikit.. sekali pandang.. macam tepong boko ubi kayu pulak.. hehe..

norgee said...[Reply to comment]

waahhh...sedap tuu..kalau letak ais dalam tuu...lagi terangkat! mai semangkuk! hehe

ady said...[Reply to comment]

emmm...memang sedappp!!!lagi sedap kalau dimakan sejuk2..

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh sedapnya...kena lak santan yg berlemak tu kan...memang mabeles.

cikmanggis said...[Reply to comment]

jika tambah gula merah lagi sedap ni:)

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

salam Izah...

nampak macam sedap aje ni... harus dicuba ni...

izah yg santan tu mmg pekat macam tu eh!... cantik pulak ek!
mula2 akak ingat wipp cream... hihi bila semak resepi santan rupanyer...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..
Nak 2 cawan jer. Tak banyak

Ummi said...[Reply to comment]

salam Izah cayang..bg akak satu cup tu..xnak sesudu...wat celah gigi jek...akak mmg suka makanan berasaskan sagu nih...xkan tolaknya..hehe..nnt nak try gak laa..

Rima said...[Reply to comment]

Izah
I actually dont really know how to eat benda sagu.. sedap tak puding ni??

izahdaut said...[Reply to comment]

k.nor..
kikiki..aloo sedap ni kak nor..nah nah la amik satu cawan..makan diam diam ye..hehee

tun telani..
tun..akak baru je save resepi donut tu, ingat baru nak buat..hehee,tetiba datang virus malaas la pulak..hehe

kak yatie..
waalaikumussalam warahmatullah..
hahaha..sabo je la kak yatie..saya tengpk hijau pun sekarang ni duk teringat kat hamka kak..tu akak buat tak roti hijau tu?cian hamka nak makan roti ijo yeee

kak rosaliza..
waalaikumussalam warahmatullah..
tu la, bebudak tu boleh duk makan yang kat kepala tu je..kalau ikut kecik2 dulu yang kepala tu tak minat nye..hehe

kak erna..
ooo ye ke...mcm kuih talam ke kak..lebih kurang la kot kan..tapi saya imagin kalau tang sagu tu letak gula merah lagi sedap kot..tapi memang wangii je kuih ni.makan sejuk mmg best akak..nanti kalau buat lagi saya akan lembik kan sikit tang atas tu.baru sedap makan sejuk

kak ain..
haha..tu la, bila dah depan mata hilang gerunnya dah..kikiki..

eina..
hahaha..betulkan eina..suke je kenapa tu...hehe..kalau suke sagu boleh try la.sedap makan sejuk.kalau nak lembik sikit tang pati santan tu, boleh masa masak tu jangan bagi pekat sangat.baru best makan lembik2 gitu..

ezadlieza..
kak lieza..besor2 bukak mulut tu..skali ngap kenyang ni..ngahahhaa

izahdaut said...[Reply to comment]

zalieda..
ha ah..disyorkan buat half dulu..nanti kot tak kena selera..makan sejuk best

ayu..
sini dekat..sekeh pale mek ayu...oo banyak sangat napa yee...hahhaa

ziey..
hehehe..meh meh sesuap sorang ni

anna qawina..
hahaa..ko napa anna..blues preggy ke?hahaa...

erma halamanku..
ma..dah try ke tu?amacam ada kena ngan selera ke?makan sejuk best

kak hana..
ngahaha..sabo jela..jadi berudu kot..erkk geli plak aku.dessert ni makan sejuk sedap, kalau tak mampu nak makan sesejuk, elok gak buat kuih telur katak tu..sedap gak ni..

hasue..
ada lagi ni..boleh la untuk ko setengah sudu bagi rasa..maklum ler kata dasar rajin kan..sah sah ko buat nanti..hahhaaa..eh sarawak ngan sagu kan tak leh dipisahkan..hehe

kak madiha..
akak tepong bako ubi kayu tak pernah dengor...mcm besttt jee..hehe..mula la kalau pelik2 ni nak rasa je kan..

norgee..
betul tu norgee..tapi makan yang sejuk dari peti ais je pun dah best

ady..
betul tu ady..makan sejuk2 kejap je habis secawan..

nieza..
betul tu..memang ngam la gandingannya tu

cikmanggis..
gula merah tang sagu kot best..teringin gak nak rasakan..

kak azlita..
kak ita, santan tu bila dah masak dia akan pekat.pastu masuk je dlm piping bag.pipe kan aje..cantik mcm whiping cream kan.kalau buat next time saya akan kurang kan sikit pekat tang pati tu, baru best makan lembik2 kan

kak sam..
waalaikumussalam warahmatullah..
nah amik 2 cawan kosong..hahaha..

ummi..
tu la..sama la kita..saya pun suka gak kuih sagu2 ni..tu yang nak try ni..sedap gak kak, cik abg yang tak biasa makan pelik2 ni, boleh la jugak makan..hehe

kak rima..
akak, ni jawapan org yang gemar makan kuih2 sagu..jawpaan nye..sedap. hehe..sebab sedap maakn bila dah didingin kan dari peti sejuk.sedap, tapi next time kena lembikkan sikit pati santan tu..baru seedaapp