Saturday, March 26, 2011

Chocolate Chips Muffin


Assalamualaikum..

Sebenarnya kan..sebenarnya.. Dah lama buat mapin ni. Semalam tengok kak Nor post entry mapin lagi, baru ler teringat mapin ni pun tak buat entry lagi. Ngee.. Kak Nor mapin semalam tu, saya dah buat dahhh. Tapi biasa ler, kebelakangan neh kena penyakit 'virus malas transfer dan edit'. Hahaaha.. Eh mapin ni lama betui dah buat, sama hari Mas buat kot. Punya berkurun.


 Blog ni pun dah lama tak post entry mapin. Nama je ada kemapinan di situ. Tapi jarangg jarangg dah entry mapin. Salah satu sebab dah lama tak gi kedai bahan kek, cari koleksi cup mapin baru. Eh leh buat alasan ke? Jom tengok resepi mapin asal dari Rima neh. Ramai dah yang buat. Mas..anna Qawinna a.k.a mak buyung.. kak Azlita jelita... ngan Hasue. Ni yang men ingat kat otak. Kalau tak tersebut tu maaf la ye. Maknanya banyak makan semut masak merah la tu. Ikikiki.. Mekasih kak Nor Sifu dan kak Rima yang macam muka artis Malaysia yang ayu tu!!




CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
source : Rima

Dry Ingredients:
1 3/4 cups Plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tbsp quality cocoa powder 
3/4 cup superfine sugar ~ k.nor letak 1/2 caw jer
1 cup semisweet chocolate chips (put aside 1/4 cup for sprinkling)

Wet Ingredients:
1 cup milk
1/3 cup plus 2 tsp vegetable oil - I used Canola oil
1 egg
1 tsp pure vanilla extract - I used vanilla essence

Method:
1. Line muffin tin with paper cases
2. Preheat oven to 200deg - I used 175C
3. Put all dry ingredients into a large bowl
4. Pour all the wet ingredients into a measuring jug
5. Mix the dry and wet ingredients together (the batter should be lumpy, DO NOT over-mix)
6. Spoon into the prepared muffin cases
7. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top
8. Bake for 20 minutes or until the muffins hv risen and are springy





19 comments:

tun_telani said...[Reply to comment]

bagus2.. tun suka bila kak izah x hapdate mapin2 or any bakings nih.. kurang sket tertekan sbb xde oven. ni dh agak tertekan tgk mapin2 yg nmpk sungguh menggiurkan itew.. uh uh...

izahdaut said...[Reply to comment]

tun..lepas ni ada 10 lagi akak nak entry mapin..hahahhaa..marah cik tun kite..dah dah..gi layan in law nuha..kerja sekolah dah siap lom? nanti doktor marah padan muke...muekekek

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,baru duk igt nak minta seketui 2,dah bgitau mapin nih yg dah berkurun punya,k la,ni mesti kedekut lah tuh,xnak bagi org mnta,klmarin jer baru dgq kata kat kak nor nak buat mapin utk buah tangan,KEDEKUTTTTT..ngeee..

fashah84 said...[Reply to comment]

sy pun dah buat mapin ni kak izah....sedap sgt2...pantang ade choc chip kt umah,pasti buat...ni naseb ler diet..kalo x,tgok kak izah nyer mapin ni,memapin lagi le kita....hahahaha...

http://fashah84.blogspot.com/2011/03/mcm-magicsekejap-jer-siapchoc-chip.html

Mas said...[Reply to comment]

wehhh makcik..meh sini aku nak puk kau...
dah berkurun lama buat baru nak tunjuk...
kau kata sama macam aku buat..aku pun tak ingat bila aku buat kek ni...wakakaka...
tapi kan makcik..memang lawa mapin kau ni...
jeless aku tengok tau..he..he..

ehhh..ari ni cuti..kau tak gi berpoya2 ke..wakakaka..
aku dah penat dah satu hari semalam berpoya2...wakakaka

Bee said...[Reply to comment]

Assalamulaikum Izah, semalam masuk rumah kaknor tutp mata tau..tak nak tergoda ngan muffin coklat kaknor..tup2 ari ni kat sini lak..ish, bahan2 semua ada tu..tgn pun rasa gatal, anak2 dah bg semangat...arghhhhh katakan tidak!!!!

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

waaa.... ratu muffin baru nak tunjuk muffin... dah lama akak tunggu muffin terbaru dr izah...
tuuu... diaaaa.... sekali keluar cun melecun muffin dia...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Ye la..dah lama Izah Mapin tak der...pasti lepas ni berderet je mapin versi baru...

Ladysirna said...[Reply to comment]

comel dan kiut miut mapin tu..walla..bila la nak ada masa buat juga ni, terliur2 la, semalam terliur kek kurma, air ni pulak mapin...

HomeKreation said...[Reply to comment]

Walaaa... dah kuar dah mapin CikIzah... nak order spuloh dozen... nak makan pueh2 dgn liana...aik, tamak sungguh, montel tembam ler kalau camni...kikiki.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
lorr kalau dah dekat akak suapsuapkan dah..hehe.nak? gi buat sendrik..muekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@fashah84
ye ke..tu la kan..akak dah jarang2 jugak buat mapin coklat.sebab bebudak dah boring.tunggu lama skit baru buat pulak.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
hahaha..aku malas tul nak edit gambo.ingat nak kumpul banyak2 baru edit boleh.tapi yang ni aku dah lama edit cume tak ingat pulak rupanya tak buat entry lagi..
weh aku tak poya2 ari neh.esok la kot.kot la kalau boss tak busy

izahdaut said...[Reply to comment]

@Bee
waalaikumusslaam warahmatullah..
ohh akak kenapa tidakk..kata kan YAAA. hahaa... boleh jeling jeling tapi jangan sampai juling..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
ha ye la akak tu..mana ada cun nyer.akaknya mapin coklat neh lagi cunnn..hehe.maksih akak jawabkan pasal kek pisANG TU YE

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ladysirna
lorr terliur kena try buat la tu.nak order?boleh gak..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@HomeKreation
hehehe..tak caye lah akak montel.kurus jek saya tengok.musti maintain je..hehe

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ngata aku eh? ni nanti tak lama lg terkena virus buyung kat ko lak..fuuuuhhhhhh!!!! hahaha..malas le nak beli cup mapin baru....

Treat and Trick said...[Reply to comment]

Dtg nak ngendeng muffin tu, ada lagi tak? Izah, T = tablespoon, nanti cuba ya....