CSS

Saturday, March 12, 2011

Ayam Goreng Oat


Assalamualaikum..

Rasa sunyi nyer hari minggu ni. Makelom cuti sekolah dah bermula. Bukan aje sunyi kat alam blog, kat alam reality pun sunyi jeee.. cume bunyi hanjing je manganjing dan bunyi burung..ececehh.. ye ke? Dan sayu dalam hati bila tengok berita tentang tsunami yang melanda Jepun. Teruk, parah..musnah..bencana maha dasat yang Allah kenakan bebila masa. Allah maha Berkuasa.. Dan bertambah sayu bila hhuhuhu..ketiadaan encik suami ku di sisi. Huhuhu..*ting.. mode pasrah.



Jom makan ayam. Teringat bebudak ni suka makan ayam popcorn yang dibuat hari tu. Jadinya bila tengok resepi Mas buat salut oat, saya buat ler ala ala popcorn dan salut ngan oat ditambah ngan nestum. Haaa..memang bebudak tu suke sangat makan. Mekasih Mas dan kak Hana.




Ayam Goreng Oat
Sumber : Kak Hana & Mas

Bahan :
6-8 ketul drumstick @ bhgn lain - Mas & izah guna kepingan dada ayam yg dipotong2
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
lada sulah@serbuk cili
garam
2 sudu besar tepung beras@ tepung gandum
1/2 biji telur

Untuk Saduran :
oat secukupnya * saya tambah nestum

Cara :
Gaul ayam dengan serbuk kari, serbuk kunyit, lada sulah dan juga garam. Masukkan telur dan gaul rata. Masukkan pula tepung dan gaul.
Golek2an ayam tadi ke dalam oat dan goreng hingga garing dan masak.
Angkat dan toskan. Hidangkan dengan sos kegemaran atau enak juga dimakan begitu sahaja.


12 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikk....ni aku datang dah ni...
cian makcik sunyi...he..he...
aku pun kejapp lagi nak kluar gi kedai bahan2 kek dan jejalan giant jap..he..he..
kau tengok la cerita korea tu...muahahaha..
ehhhh..ayam tu...kau letak nestum yer makcik...rasanya lagi sedapp ke..
nanti aku nk try gak la..he..he..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah cayang,siannyer cik abe xda,hehe..Xpa jgn riso ct n kakmas da temankan..Kak,bebudak yg suka n mkn byk ke mak budak yg mkn lbh,ngee..K la kak nak g kenduri n g giant cam kak mas juga nih,daa,babai kak,b4 tu meh ckit aym nih,ngee..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Assalam mas..anak anak kita pun suker makan ayam goreng..tapi kita belum sempat wat mcmni..sedap ye nampaknya..
Tak aper la..kat sini pun ramai teman teman...tentu tak sunyi

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

fuh...akak copy dulu ler respi ni..sementara nk keluarkan ayam dr freezer tu... mesti best kan..makan depan tv/ sambil ngadap internet...hehehe

K.Nor said...[Reply to comment]

lorr... kena tinggal lg ya.. aduhai cik abg sayang.. cepat ler balik.. izah dah kerinduan tu.. hhihihii

Bee said...[Reply to comment]

izah, nampak sedap je ayam goreng camni..dok kumpul dada ayam nih, esok2 anak balik dr camping le la buat...

HaSue said...[Reply to comment]

eh..lebih krg jek intro n3 aku ngan n3 ko nih td..maklum,sama2 mode pasrah..muehehee...sedap jek nampak ayam tuh..tu kalo ganti popcorn nengok tv x sedor2 leh abis semangkuk tuh

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

salam izzah..
wah sedapnya tu.. popcorn chicken pun diana lom cuba lagi.. nie ada terbaru lagi .. uwaaaa... nak sikit... :)

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..
Ari tu masa ada dada ayam kat peti ais tak nak tayang. La ni bila dah habis baru nak tayang. Marah ni...marah ni.... grrrrrrr

ijan said...[Reply to comment]

Salam Izah..
yelah kesian kan kat org2 jepun tu.. hari2 tengok perkembangan diorang kat tv tak tahu la perasaan diorang macamana :(

anyway, pop corn chicken dengan nestum... good idea. :)

tun_telani said...[Reply to comment]

kesian pulak kt dua org kakak ku nih.. mode pasrah kene tinggal ek? hihi.. nnti enchik abang balik masak sedap2 ek..
ps: sedapnyer popocorn chicken. cuti2 ni makan 2-3mangkuk smb tgk CD best nih..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
ayam tu lagi rangup gitu. bebudak ni suke je makan.tapi lama jugak ek ayam ni rangup walaupun dahs ejuk.ke sebab letak nestum tu

zaliedana..
waalaikumussalam warahmatullah.
tu la..teman la ye..boring ni..amboi teman kebendanya..tu nak kuar makan kenduri tu..aisshh sabo jela budak ct neh..sekeh jugak karang

nazrah..
hehehe..
try la buat ni,bebudak makan ratah gitu je.mcm snack pun ada..hehe

kak noorma..
ha ah kak.mcm popcorn gitu kan.makanan sihat gak ni..

kak nor..
aipp..hehehe..biasa la kak..huhuhu

kak bee..
wah siap kumpul tu..hehe..ha ah, bebudak suke sangat la buat camni.buat banyak2 pun gerenti cepat je habis kan.

hasue..
entah nyer.. sama feeling tu kan..hahaha.. ko dah try ke sue..cepat aje habis kalau buat gini.bebudak ni suke je

diana..
hehehe..agaknya kalau buat kepingan besar boleh ganti burger la.sedap jugak

ijan..
tu la...uissh takut nengk tsunami bagai ni kan..doa doakan lah mereka disana..

tun telani..
mek..ko tak yah bayang gitu la..ko kan sekarang keseronokan family semua ada kat sana kan..cisssssss.. hihi