Friday, July 30, 2010

Pancake dan Roses Card






Assalamualaikum.. Dah hari Jumaat dah. Pejam celik pejam celik, dah masuk Ramadhan almubarak pula.. Berdoa bersama2 agar merasa lagi bulan mulia itu. Ni menu brekpes, lambat nak buat entry. Orang dah nak lunch pun.

Amik kat rumah kak Nor Ganu, sebab ni feberet sefamily kak Nor, so nak rasa la cemana pancake ni. Ni 1st time saya berpancake, Tak pernah buat sebelum ni kot kot tak dapat sambutan oleh ahli rumah ni. Tapi kira ok la sebab rupanya bebudak ni nak makan. Sedap cicah ngan madu.



Tapi jangan la gelakkan pancake saya yang ala ala rupa luaran nya dah macam roti canai ni ye. Tapi texturenya memang pancake ok!! Hehhee.. Menurut kak Nor asalnya pancake diambil resepinya dari fotopages Hajar dan kak Nor dah tokok tambah. Jadi saya copy resepinya dari kak Nor. Mintak ijin ye...Maceehh



Pancake
Copy: Kak Nor

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.

* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.



Dan card berunsur rose yang amat cantik dari kak Hana sempena tangisan gembira kerna sokongan kami yang sukakan blognya itu sebab blog kak Hana menyambut ulangtahun ke 2. Hehehee..ayat apakah itu... Maceeh kak Hana.. Blog kak Hana tu memang berhantuuuu...




11 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

izah, cantiknya pancake tu naik...ada lagi ke..nak 2 keping...

hana said...[Reply to comment]

nih ayat sbb tk dpt adiah ker?? tk abis nangis lg er? syian ko.. puk puk sayang... muahahahaha...

LENDANUAR said...[Reply to comment]

wah sini ader pancake ler....sedap nih..nak tiru boleh?wakakakakkaka(ketawa jahat)

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
dah habis mas..bebudak nih suke..bebaloi buatnya..hihi

kak hana..
hahahahaha.. tak pe a..dapt ros pun hokey

lenda..
kak lenda sampi hati buat ktawa mcm tuh...kikiki..ketawa manja...

ima said...[Reply to comment]

salam izah...nampak sedap je pancake tu...teringinlah nak cuba...nanti2...

izahdaut said...[Reply to comment]

ima..
eh lama tak nampak ke sini? hehhee.. boleh try kalau teringin tu..dolu pun teringin tengok org buat pancake..nak buat takut tak de sambutan..tapi kire ok la sebab bebudak suke

HALAMANKU said...[Reply to comment]

pancake..mmm zah dah rasmi pan baru ke? erma lum lg.. x sempat alasan biase ha ha ha.. join pancake izah lah syedap mkn panas2

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...sukenye tgk pancake izah-bt bekfas mmg sedap esp ngan syrup-yummy!

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..sedap tu penkek..nampak cantik je..

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
ha ah dah rasmi buat pancake nih...hehe..alamak dah lambat reply, erma nak join kena buat lagik la nih

deliah deli..
betul tu..memang makan untuk sarapan..bebudak nih suka..

fara dean..
macehh..cantik ek?hehehe mcm roti canai pun ader kan

Anonymous said...[Reply to comment]

[url=http://ivlkrwnnz.com]zPlUYUMuxZDljMN[/url] , TFpnM - http://hhmgziigpu.com