CSS
Saturday, July 10, 2010
Sup Ayam Hadnyai
Assalamualaikum..
Selamat berhujung minggu bersama keluarga tercinta. Semalam buat sup sedap nih, rugi lak lambat sangat mencube sup yang the vasss nih. Orang lain dah lama dah merasa kesedapannya kan. Last saya tengok tak silap kak Inahar yang buat sup ayam nih. Saya copy dari blog kak Yatie USA tu. Menu ayam kat umah kak Yatie semuanya best best blaka. Mekasih buat PYhonda yang menyumbangkan resepi dalam MYR. Napa nak buka myR masih tak boleh ek? Kejap ok jap tak ok la..
Apa pun meh tengok resepi nak buat sup best nih. Maceeh kak ye, hubby saya pun suke amat sup nih, hirup kuah tu bukan pakai sudu dah, di teguk je dari mangkuk sup. Haruuuu...
Sup Ayam Hadnyai
Copy: Kak Yatie USA
BAHAN - BAHANNYA
800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5 biji buah pelaga#
3 kuntum bunga cengkih#
1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3-4 biji cili padi*
4 cm halia*
1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum.
Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak.
Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin.
Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
11 comments:
Salam Izah,
Hai kecur pulak akak tngk sup ayam hadnyai ni....anak2 akak mmng suka kalau sup2 ni....suami akak pun kalau hirup kuah sup mcm tu gak...angkat dngn mangkuk2 sekali...slurpppp...
Kebetulan arini kita tukar2 resepi pulak ya...mcm ada telepati je...muffin tu mmng sedap betul..
hehhee...ha ah..bertukar tukar resepi pulak dengan kak yatie..tu la tuh, sedap plak hirup guna mangkuk kan..rupanya dulu2 guna sup bunjut biasa tu kurang sedap berbanding masak sup mcm nih.muffin tu sedap ringan je rasa dia kan..dah la simple n sedap.hari tu saya letak kelapa kering skit..sya suka rasa kelapa tu, sedap.
izah menggoda lagi...kalau dah hirup dari mangkuk, memang betul2 sedap tu...mas pun tak sabar2 nak rasa..kena buat ni...
betul mas..cepat try buat...saya pun lambat baru cube..memang sedap...cara buat pun mudah sangat..memang nak buat lagi nanti nih..hehee.promote baik punya
salam izah,naaak sup tuh..hari ni gi makan kenduri..akak dah gantung kuali..hehe
kak anim...memanjang makan kenduri jek..kak anim duk mana nih..best gak gantung kuali nih..nak jugak
pon ponnnnn... dtg ptg lapo la pulak nengok sup nih! aku pong suker sup ayam yang nih! wpon dah ade cili, aku up lagik ngan sambal kicap! perghhhh! sodap macam nak pingsan!!
betul la kak hana..aku jek lambat try buat sup nih...peehh..nanti dah tahu la sup pujaan hati ku...buat sokmo sampai bosan...hehhee
salam izah, sedap nampak sup ayam mu itu..kalau akak..1/2kg cili padi akak masukkan hehe hirup kuah, kokil cili lat2..hehe..
Salam izah...
Datang tak dijemput ni. pestime singgah!!..ngintai resepi!!semua org kata sup ni sedap!tak boleh jadi ni!! rugilah kalau saya tak try!!! mengelepar gilerrrr nak try sup ni!!
kak ayu..
bior betul kak yu..podas giler tuuuu.. kuat pedas tul, meletop perut karang..hahahaa
wana yusuff..
haha...jangan menggelepar..pi buat pi..memang best sup nih. salam pekenalan jugak..thank sudi singgah...hopefully singgah lagi
Post a Comment