Tuesday, July 20, 2010

Easy Cheesy Pretzel Stick




Assalamualaikum.. Uii lambat sikit hari ni. Dak Bais tak sihat demam sesema dengan umminya pun sesema gak nih. Air idung turun cam air terjun yang macam kat blog kak Yatie tuh. Hehehe... Tak sihatnya badan rasanya. Maaflah belum kesempatan nak jenguk umah kawan kawan semua. Ni pun nak cepat je ni.

Sedap nih buat kudap. Bebudak makan macam tu je, maleh nak buat choc dip. Karang menda lain di dip kan. Pastu semua tempat plak ummi nak lap. Kerusi, meja, tv, lantai..huuiii.. Jadinya makan cam tu je. Sedap. Kak Hana pun dah buat nampak kat blog tuuuuuuu...meh kak Hana kita mamam sesama. Sedap nih..cepat deme buat..sedap weh.. Maceehhh Kkak Deliah's Deli. Mintak ijin tepek sini ek.

Easy Cheesy Pretzel Stick
Copy: Delia's Deli

3 cups all-purpose flour
1 tablespoon instant yeast
1 cup grated cheddar cheese
1/4 teaspoon salt
1/2 cup butter
1/2 cup sugar
1/3 fresh milk
1 large egg
1 cup melted bittersweet chocolate-for coating
1/2 cup chocolate rice-for coating

Preheat oven to 160°C. In a bowl, mix all ingredient and knead until a dough is formed. Rest the dough for awhile about 15 minutes. Later, roll out dough and cut into strips. Twist strips to a simple pretzel rod shape and place them on baking sheet. You may also brush pretzels with whisked egg, sprinkle with sesame seed/poppy seed and salt. Bake it straight away until firm and brown for 15 minutes. Cool pretzels on racks and later dip into melted bittersweet chocolate and sprinkle some chocolate rice for some home made rocky road sticks. Enjoy! :)


Versi alih bahasa. Kak Hana tumpang sekaki ye..hehe..

Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 sudu makan yis
1 cawan cheedar cheese parut - hana gune parmesan
1/4 tsp garam
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula
1/3 cawan susu segar
1 biji telur L

For Coating
1 cawan bittersweet chocolate - cairkan @ caramel jika suka
1/2 cawan chocolate rice

Cara-cara
Panaskan oven suhu 160°C.
Dalam mangkuk, satukan semua bahan. Uli sehingga menjadi doh dan tak lekat di tangan. Rehatkan doh lebih kurang 15min.
Kemudian ambil doh dan canaikan. Potong lebih kurang 1cm. Kemudian twistkan dan letak di atas loyang yang di alas dengan oven paper.
Boleh juga sapu pretzel dengan telur kemudian taburkan dengan sesame seed/biji poppy atau garam.
Bakar lebih kurang 15min atau sehingga keperangan. Sejukkan di atas rack.
Celupkan ke dalam chocolate yang telah di cairkan tadi dan sprinkle dengan choc rice atau ikut kegemaran masing2.
Enjoy!!

11 comments:

hana said...[Reply to comment]

lawo la twist ko! akunyer jenuh tgn juga nk pusing2kan! last2 dah mcm btg kayu! muahahahaa.... odaijini yooo! moga cepet sembuh anak branak! aku pulak tgh kelepekkan nih! lotih pose time paneh meleteng! huhuuu.. saber saberrr...

HALAMANKU said...[Reply to comment]

mmm gader2 ngan menu kak hana nun... syedap2 tang choc dip pun syodap... mga cepat sembuh...

LENDANUAR said...[Reply to comment]

izah...sedapnye.....godaan terus menerus ke ruangan tekak ku kini melanda..tolong.........

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

interesting lah! mesti sedap ni, TAPI... mmm...bila nk buat?

Eliza said...[Reply to comment]

izah, cantik punya twist. mmg harus cuba nih sbb ada cheese..

Kamalia said...[Reply to comment]

salam izah..ala siannye Bais..xsihat ye..cantiknye twist izah buat..nyum..nyum..nak jugakla..:D

Jiya said...[Reply to comment]

laaaaa.. sapa jatuhkan cheezy pretzel akak nighhh?? biaseee org tu. huehuehue..

kalo wat tocang leh tak kak? akekekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
aku twist dua jalur buat cam tocang tu. pastu agak agak anak mengamuk aku buat mcm batang balak tu je..ngehehe..tu la semalam tak berapa tido aku, bebudak ni merengek demam sesema..

erma..
maceehh..moga doa kalian sampai terus ke Ampang ni ha..rasa mcm nak kebah dah ni..sampai la tu kan..hehe.

lendanuar..
kak lenda..terus menerus ye..kira live la ni..hehee..live godaan terus ke tekak..pasti kena buat nih..anak2 suka tau

kak ain..
bila nak buat? ishh pi buat sekarang..sedap n boleh simpan makan sikit2..tapi agak2 tekak gergasi tu 2 hari tak sampai..dah habis..hehe

kak eliza..
tu la..sebab lemak n sedap je..setengah saya buat mcm lembut chewy..yg setengah lagi saya buat rangup..uii sedap

kamalia..
tu la.semalam bais je, hari ni jangkit kat adiknya pulak..aduyai..anak beranak demam belaka..sedap nih..boleh buat bagi kanak2 makan..ngehehe

jiya..
aipp..pandai la ko jiya..ni style pegambaran jatuh tergolek nih..hehee..nak wat tocang pun boleh..nak buat cam rabut mop tu pun boleh..amacam? ada beran?hehee

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Dik Izah...tak sihat lagi ke??? Kesiannya dia....sedap nya cheese stick tu tapi Akak tak ada grated cheese atau pun cheddar cheese in stok...kena KIV dulu lah...lagi pun ketembaman dah bertambah..tu yang takut nak simpan stok benda2 cam gitu...Moga Dik Izah dan anak2 cepat sembuh ya..jangan lupa makan ubat tau!!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak wati..mekasih..terharu ada akak yang menasihati adiknya yang dlm ketidaksihatan ini..huhu..makin nak bermanja manja lak ngan akak nih..dulu masa kecik2..time demam tu la time best..sebab dpat bermanja ngan mamabah..hehe..

NiezaMan said...[Reply to comment]

Salam Izah

Dalam pada anak2 demam pon sempat lag buat mcm2
tabik tul ar