CSS

Tuesday, July 13, 2010

Kuih Lapis Pulut Hitam



Assalamualaikum... Maaf ye pada sapa yang kenen kenen bubur pulut itam tu. Dah habis... Ampoon, dah habis baru nak menunjukkan. Tak pe tak dapat makan bubur, moh kita makan kuih lapis pulut hitam ni. Ya Allah..memamng sangat sedap lah. Ni versi derhaka dengan resepi Kuih lapis pisang. Atau pun dalam kata lain versi di alih bahasa dari resepi kuih lapis pisang. Nak tengok versi yang benar dan jujur boleh klik sini.

Sebenarnya bubur pulut itam tu lebihnya letak dlm peti ais, bila dah masuk peti ais mulalah tak mau nak makan dah. So saya buat kuih lapis ni hasil dari bubur tu. Jangan tak caya, memang sedap. Jadi sapa sapa yang tak dapat bubur yang dah bawak mangkuk sekali tu, boleh la saya hulurkan dengan kuih lapis nih. Alamak...kuih lapis pun dah habis....ampooonnnnn....



Kuih Lapis Pulut Hitam (Adaptasi dari Kuih Lapis Pisang)

Bahan A:-
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir(saya guna 1/2 cawan)
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad/jagung (akak guna tepung jagung)
1 sudu teh garam

Bahan B:-
1 1/2 cawan pulut hitam yang sudah direbus lembut
1/4 cawan air rebus

Bahan C:-
1/4 cawan air
sedikit pewarna (terpulang kepada selera masing2)



Cara Membuat:-
Campurkan bahan A hingga sebati. Tapiskan dan bahagikan kepada dua bahagian.
Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata.
Satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan C dan kacau rata.
Panaskan kukusan. (Sediakan loyang yang digriskan sedikit dengan sedikit minyak. Panaskan sebentar) - *cara ni akak buat sebelum mula melapis.
Tuangkan hampir 3/4 cawan adunan pulut hitam(B) dalam loyang dan kukus selama 8 minit.
Kemudian lapiskan pula 1/3 adunan satu lagi dan kukus juga selama 8 minit.
Buat sehingga siap setiap lapisan dengan bahagian atasnya adalah adunan pian (B).
Semasa kukusan akhir, balut penutup kukusan dengan kitchen towel dan kukus lebihkurang 10 - 12 minit.
Biar sejuk pada suhu bilik dan barulah dipotong.

8 comments:

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Oh Izah betapa rajinnyer melapis.. lapisan yang kemas n mengujakan... nak 3 potong.. bilalah nak jd rajin cam izahni.. he he he

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..jangan la sebut rajin ma...haku ni besa besa je...ada time, anak tak meragam ..saya pun ada la waktu selesa di dapur...kalau idak..hmmm bergolek golek je depan tv melayan anak2...tapi karang kalau deme lapooo...hakakkkk jugak nak kena layan..huhu

ain said...[Reply to comment]

salam izah..betul kata halamanku tu. rajin betul izah melapis. klu akak, leftovers semua masuk tong sampah at the end.hehe

MAS ( DUNIAKU ) said...[Reply to comment]

rajinnya cik izah ni melapis...ada lagi ke pulut itam tu..boleh pos gi subang...nak rasa sepinggan boleh izah...

hana said...[Reply to comment]

huwaaaa sana sini org melapisss! kenapa aku tak melapis ar??! uishhh pelik pelikk.....

kak aidah said...[Reply to comment]

Salam Izah,
nape lah semua org dok melapis2 ni, cantik2 pulak tu. Nape lah akak tak sekreatif ni. Kalau bab2 kuih camni memang selalu fail.

Jiya said...[Reply to comment]

jiya bab melapis lemah betul.. sbb nak duk bertenggek melapis sampai siap. ahehehehe! kalo makan.. mmg nomot satuuu!!

izahdaut said...[Reply to comment]

ain..
haipp..buang yee..hehhe..kak ain, saya pun lebih kurang je.tapi sayang pulut hitam ni sedap.memang tak buang nyer.tapi dari tersadai memenuhkan peti, tu yg buat bubur tu. sekejap je licin kak

mas..
habis mas..bukan je tak lepas ke subang, nak keluar ampang pun tak sempat..hehe mas subang dekat ngan sunway piramid ekk..best mandi kat situ

kak hana.
ha ah..napa kak hana jarang melapis.kak hana tak suka kot..tak pun kak hana tak de pisang mcm rumah ai..ala..kak hana buat kuih lapis bluberi je la..ayyakkk

kak aidah..
ye ke kak..cube buat ikut resepi nih..kompom jadi.dulu pun tak reti gak,pakat beli je kak..ngehehe

jiya..
hohoho..sabo je la ko jiya..skali skal stim muka ok tuh..memang la nak ke dapur melapis tu sabar sikit.lapis memula ok cantik, kedua ok..ke3, ke 4, ke 5..hah..letak je la semua..dah jadi kuih talam..hahhaa