Thursday, April 21, 2011

Muffin Coklat Yogurt


Assalamualaikum..

Muffin coklat simple je. Buat time internet mengong hari tu. Dah lama habis ye.  Resepi ni dari collection sendiri tapi dah ejas sikit. Tapi bila dah siap dibakor, berebut rebut pulak bebudak ni makan. Encik hubby pun sama. Katanya sedap dan moist. Uiks cik abang ni memang gemor kek coklat2 ni, tapi kengkadang susah jugak nak suitkan selera dia. Boleh la di cuba untuk merasa hasil mapin ni. Memang moist, wangi dan gebu.



MUFFIN COKLAT YOGURT

1 cwn tepung
1/2 cwn serbuk koko
1 sk baking powder
1 sk soda
1 sk nescafe
secubit garam
3/4 cwn gula
1/2 cwn minyak
1/2 cwn yogurt
1/8 cwn susu segar
1 biji telur
1/4 lebih sikit air panas

Satukan semua bahan kering. Gaul rata.
Satukan bahan basah kecuali air panas. Gaul sebati.
Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering. Sebatikan.
Akhirnya masukkan air panas. Sebatikan.
Masukkan ke dalam muffin cup dan bakor pada suhu 180 slama 25 minit.



15 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

minta seketul mapin tu ..tukar ngan mapin pisang cheese kita wat ni..nampak cantik je mapin tu..

anymz said...[Reply to comment]

moist ya jah..akak cNp ya..kalo tak moist siap ko jah..haha..kes ugut nih.
tapi akak caya tekak dak kecik..kalo suka tu maknanya sedap lah tu..tekak cik daut tu pun akak caya gak...kahkah

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh sedapnya mapin cekelat tu zah...nampak moist tu..memang sah2 ler sodap tu..adehh bila nk ada angin rajin buat maffin ni yer..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..sedapnya mapin choc ni...boleh masuk list ni, tunggu seru datang memanggil-manggil dulu....ha ha ha ha

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

mmg betol2 muffin lover...

ijan said...[Reply to comment]

Salam Izah..
Lama tak datang rinduuu le kat dia. Moist nye nampak mapin tuh. nak seketul buat lunch boleh.. :D

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam mek jah ampang,ishk kak anymz nih,men ugut2 bini daut lak,nanti en daut asah parang kontot baru tau,muehehe..Pstt cikgu sy da soklan nak tya 1/8 tuh byak mna yer..?

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah.. brp ketui abih sekali mkan? dh timbang belum pas makan tuu?? muahahaha.. saje dengki nengok mapin moist sgt..

Mas said...[Reply to comment]

ijahhhhh...dah abiss yerk mapin kau....
hu..hu..kene buat sendiri...tapi mood memapin tak datang lagi..
tiup kat aku sikit moood tu..he..he..
cantik la mapin kau...

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

bestnyer mapin

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

mane aci camni....tayang yg dh habis.....
uwaaaa....nak balikla camni...
baru nak stat enjin beskal nk g tapau mapin....
huhuhuhu......(menangis dlm ujan!)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah...waaah!!!! akak dah tergoda ler ngan muffin coklat yogurt izah nie.. Belum lg Irfan yg nampak nie kan ... hehehehe.. silap2 nangis nak minta muffin nie sekarang juga.. :D

cik cek said...[Reply to comment]

Muffin gebu...emmm...nengok je lah...nak mintak seketul...tuan rumah mesti dah tido ni...he he...mintak resepi dulu lah ya Izah....

Izah pekabo....

Naz said...[Reply to comment]

Izah, senang bahan2nya.. Akak copy & paste yer.. Nk buatlah.. Ok ker rasanya bila dh beberapa jam? Ingat nk wat bekal anak gi sekolah...

Anonymous said...[Reply to comment]

akak..saya dah lama buat muffin resipi nih..mmg sedap..moist beracun gtu.hehe..hubby saya pong sukeeee