CSS

Wednesday, April 20, 2011

Kepak Ayam Goreng Rangup


Assalamualaikum..

Kepak ayam goreng gini sedap la. Tak sedar je meratah. Simple je main taram je buat ni. Sesapa nak try boleh ler. Rangup di luar, juicy di dalam. Buat pun sekejap je. Tak berapa semngat nk snap gambo. Masih mengong dengan setting kamere dan masih terkial2 blajo ngan noorsha. Jap lagi nak membelek lagi.



KEPAK AYAM GORENG RANGUP

12 ketul kepak ayam
kunyit serbuk
garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar halia tumbuk
1 sudu besar bawang putih tumbuk
1 sudu besar ketumbar tumbuk
1 sudu kecil jintan manis
sikit lada hitam
2 sudu besar yogurt
tepung beras secukupnya

caranya:

Kepak ayam dibersihkan dan di toskan.
Masukkan semua bahan dan gaul bersama kepak ayam kecuali tepung beras.
Perap 15 minit.
Tepuk2 kepak ayam ke dalam tepung beras.
Goreng hingga kekuningan.
Hidangkan.






17 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Dah siap masak hidangan thghari yeee.. ye sdp le lauk mcm ni bdk2 suka meratah cicah sos..mak/bapak bdk mun suka...koi lg le suka heheh
sehingga menjilat jari weyyyyy

KuNanGKuNanG said...[Reply to comment]

sdpnye...kalah kfc ni..:)

Mas said...[Reply to comment]

mek jah....kasi aku sepinggan kepak ayam tu...
wat lunch ari ni..he..he...
sedapp nampak tu...

HaSue said...[Reply to comment]

sibbaik x tyg menu sama lagik..ada gak goreng ayam sikit td wat nak perabis stok ayam..tp goreng simple2 berempah main campak sesuka hati dan perasaan aje..hihi..bak aku ayam ko seketui zah..aku nak juge merasa kerangupannya..bukan leh caya sangat ko nih*bajet ayat nak ngendeng ayam

Ayu said...[Reply to comment]

ayam goreng ni masak hari2 pun tak apa kan izah..favourite budak2...goreng ayam lauk tumis air aje pun dah boleh..tapi untuk org tua mesti ada sambal belacanya lah..heheh..
camera ..akak selalu hentam auto aje izah..hehe..setting ke close up..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,meh nak rasa cikit kepak ayam rangup nih,nmpak cam sedap jer..Kepak ayam wat camner pong sodap,tambah2 ratah gtu jer kan..

Kak Sam said...[Reply to comment]

i like kepak ayam. Heheha tapi malas nak goreng le.

CT Delima said...[Reply to comment]

k.ct dah sampai ni izah, tolong bungkus kepak ayam tu sikit nak dok meratah ni sambil layan drama korean..hihihi

Nuridah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,

Ayam goreng nie mmg wajib nak ada hari2....budak2 suker, mak budak pun suker giler gitu....hehe..buat meratah sedap kan...

Izah,nanti kalau dah pandai boleh ajar kak Nur pulak ya...kak Nur apa2 refer kat buku..very slow gitu...hehe...mcm budak baru bertateh...hahaha...sian kan akak.
Izah, guna kamera apa ya??

Ribbon Clown said...[Reply to comment]

izah,

lapar tgk kepak ayam ranggup nih.. dah la hujan lebat kat sini.. harus gagah ke pasar carik kepak ayam ;p

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

nampak pun memang rangup ler izah..cpy resipi yer..hehehe..

cik cek said...[Reply to comment]

Izah ...kak cek nak seketul...lum lunch lagi ni...hu hu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

kepak ayam mmg besttt!! tang yg berlemak & brkulit mmg best kan... kalau isi2 tu tak syok sgt.. hehehe...

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Aduh izahhhh....semput Akak buka blog Guna hp ni... Tp nak juga terjah... Nak tunggu minggu deepen lama tul... Aisssshhh td akak klik cekodok durian... Bila kluar menu ayam....cpt tul cam magica jer... Hehehe..

Naz said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah,
Zah, kepak ayam mmg best apalagi kalau digoreng rangup.. Part yg tak bestnye, lemak2 pong best jer bertapak dlm badan.. ;)) tapi kalau dah nk makan, apa salahnya setakat 1 ketul kan..(eh! Cukup ker 1 jer?? Hehehe)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

wah sedapnya kepak ayam tu izah... kat umah akak nie memang jarang masak kepak ayam.. tp bila dah buat tu.. meratah tu memang wajib ler.. kekdg tu x perasan dah makan banyak sekali.. hehehee... tengok2.. tinggal tulang jer... :)

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Ahhh sedap dan rangup! Mintakkkk ;)