CSS

Thursday, April 14, 2011

Durian Cake


Assalamualaikum..

Wah.. ramai mokcik mokcik nak kena C4 hari ni? Nak kena fire ni..haha.. Tu ketua kumpulan mesti kak Anim nih. Kak Anim.. nak kena warning ni. Penyokong setianya lak kak Nor. Tapi kak Nor pening kepala kan.. Kak Nor duk tepi senyap2 ye.. haha *kena buat baik ngan kak Nor.kiiki.. tu tu kak lieza tu lak kanmain pot pet nyer kat fb ye.. aii dah nak tuko jadi ijo cam bini sherk la pulakkkk ni.. adeh. gelak je dari pagi tadi ni. dah dah

Alahai..saya pun TERRR buat kek jugak. Bila tengok kek tak meroyan sangat kan bagi yang susah nak dapat durian tu. Ikiki.. Semalam hubby balik menambah stok durian lagi. Waduhh.. Satu rumah berbau. Naik pening lak. *ayat tak de maknanya.... Masa google resepi durian, terbuka resepi durian ni yang rate nya 5 bintang. Bebahan pun simple. Taram je la try buat nak rasa. Hmmm... boleh la. Tapi mungkin tekak saya tak sampai 5 bintang lagi la kek ni. Ececeh.. Rasa kek ni dah semalaman lagii moist. 


Rasanya dan texturenya macam kek butter yang perasanya durian. Haa..gitu la. Sedap. Lembut. Padat2 sikit.
Siapa nak cuba boleh la merajinkan diri menggodek kek ni ye.


DURIAN CAKE
source: food.com

Bahan:

170 g tepung naik sendiri -diayak
170 g butter
140 g gula
115 g  durian lecek
4 kuning telur
4 putih telur - dipukul
*sikit vanila esssence saya tambah

Directions:

1. Panaskan oven suhu 180 C.
2. Pukul butter degan gula hingga gebu.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi.
4. Pukul sebati setiap kuning telur sebelum memasukkan yang lain.
5. Masukkan durian lecek dan pukul lagi sebati.
6. Seterusnya, masukkan pula putih telur yang telah dipukul tadi.
7. Akhirnya masukkan tepung. * saya masukkan vanilla essence sedikit.
8. Masukkan ke dlaam loyang 8x8 yang digris atau di alas kertas minyak.
9. Bakar selama 1 jam. * saya bakar selama 40 minit.





32 comments:

zarin said...[Reply to comment]

kita kesamaan, akak pun buat durian kek jugak tp tk sempat nk update lg..esok esok la...
nampak gebu je kek durian izah ni

Ctnaemah said...[Reply to comment]

nak nangesss dulu..hukhukhuk!!! kesedihan sebab kat sini durian rega macm emas..melambung2.

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam akk dtg nak rasa durian cake eee boleh keee mkn ni..rasa x panas kot sbb dah di masak heheh..bby susu bdn boleh ke..? pernah wat resepi dari kak ida...next time nak try yg izah bwt ni leee

mcm terasa2 je masuk ketekak hehe

umi said...[Reply to comment]

nape mcm ada bau durian je blog izah tghari ni ek? oo..ada bakar kek durian ye? patut laa..

hani said...[Reply to comment]

sib baik kak izah kata tak smpai 5 stars ..saya dah berangan nak buat...kalau mcm tu mai sepotong..rasa dulu...kikikiii

mimiazie72 said...[Reply to comment]

nampak mcm gebus je kek tu

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Datang nak bertanya ni. Kat mana yae nak beli kuining telur Tak penah jumpa le. Hahahaha jahatnya aku.

KuNanGKuNanG said...[Reply to comment]

gebu sangat.rase mesti sedap ni..

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

gigih nyer meng'kek'....heheheheh

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

ni mmg sah lori dorian terbalik depan rumah...
adoi... mmg nampak moist! tapi akak tak leh pergi lah dorian ni... akak tak makan dorian... tapi bau dorian ni dah sampai sini dah ni...

Nuridah said...[Reply to comment]

Wah Izah kek derian tu naik cantik...hmmm satu rumah bau derian nie...

cik cek said...[Reply to comment]

Nampak gebus...mulus...emmmm...dah teras duriannya...

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Adeh deh kena fire dgn bini Shrek....kebabommmmm...izah mana sedap durian dimakan begitu sajer atau kek durian..kalu akAk sure ler tak jadi kek..ditempoyakkan rajin arrr...hukhulhuk

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

aikk.. akak baru jek pos serimuka doyan.. ko tayang pulak kek doyan yer.. haisshhh!!

ko jgn fire akak ye zah.. esok akak nak balik kamponggg.. hehehe...

Rabiatun said...[Reply to comment]

Aduyaiiii....bertambah lagi la koleksi resipi kek ni izah..asyik terguda ajer...ni nak try kek blended oren dulu..akibat terguda dengan kek hasue semlm..huhuhu..

K.Nor said...[Reply to comment]

mmg ganaz betul izah arini ya.. tengok tu k.nim.. duk lambung2 jer C4 kat tangan dia tu.. ish.. mmg dasat sungguh! sib baik dia suruh k.nor duk tepi.. ermm.. suruh ada makna la tu ya... ermm... hihihi

fenin2 dah ilang sket la... alhamdulillah.. meh sepotong kek, antor maghrib karang ya.. :)

jah.. mlm ni kan mlm jumaat, tak baik garang2.. tuko balik kaler ijau kat muka tu.. kasi berseri2 sket ya.. hihi

NiezaMan said...[Reply to comment]

Izah..ada2 jek mek ni wat tau..pening2 de makna??? hmm..kalau betul tahniah la ya..he3

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,a"ah betoi ckp kak nor,mlm jumaat lah arini..Bais ngan muaz bagi tiduq awai cikit ya,hehe..Pstt la la doyan ckit kak izah oi,abih ka mkn doyan byk2 tuh..Kek xmo..

Mas said...[Reply to comment]

amboiii...gebunya kek doyan kau tu..
stok doyan banyak yerk...
nyampah aku...he..he..
meh sini 2 ketoi kek tu..tak mo yg digigit tu...he..he..

Nieza said...[Reply to comment]

uishhhh mengekek lagi zah...sedapnya ada doyan lagi tu..ada wat lbh tak utk bestday girl ni?...demam2 malas nk buat kek la...tapau la kek ni skit..hehe btw terima kasih diatas wish dann doamu zah semoga dimakbulkan Allah..amin.

kak Erna said...[Reply to comment]

izzah..amboi..akak seumur hidup ni tak pernah buat kek durian tau..bagi la akak rasa sikit

Mak Qis said...[Reply to comment]

akak x nak mintak kek dari izah..kalau mintak pun sure tak dpt..huhu...
akak ambek resepi je la yer...

dZana said...[Reply to comment]

aduhai izah.. gebunya kek durian ni.. mcm rasa nk ngap jer kt skrin tu.. msti suke bais mkn..

anymz said...[Reply to comment]

achuuuuuuum.....
terbersin aku masuk dapur izah ni..
banyak habuk agaknya..
fuuh..fuhh..sampai tersodak2 akak kat somban tadi..

ketua kumpulan masuk lambat sikit nak tengok2 anak buah cakap apa..korang cerita apa hah?..akak tak paham.al maklum mlm ni kan mlm jumaat..budi bahasa dan sopan santunnya tahap gaban sikit,..haha

nor jgn layan sangat sengal izah ni nor..nanti kita pun jadi mereng..muhahahaaa..

eh!kek duyan ni nampak moist lah zah..teringin nak rasa..nanti bila ke sini bawak sekali ek?..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

amboi amboi amboii! pestaim tgk kek durian..
aku baru sampai raub belum sempat pekena doyan. Tempoyak dah makan hahaha..

DG said...[Reply to comment]

Love the texture of the cake ... soft & buttery .... plus durian flavour ... wouw ... just irresistable!

geez said...[Reply to comment]

Gebunya nampak kek doghoyan tu. Mesti sodapp...

inaku79 said...[Reply to comment]

eh, gebu benor nampak kek ni...dh mcm rupe kek apa tu...kek sponge jepung yg cheese tu? apa ke nama dah lupa..... si ijah ni klu buat kek dan roti mesti gebu ajer... jeles betol la...

ni lama tayangan kek doyan ni...mcm nk mendera jer ni...hehehe...

HaSue said...[Reply to comment]

macam besh jer kek duyan ko nih..aku ghairah tengok..hahah..sedap ye mek?nanti laa aku try..kalo x sedap aku denda ko bagi duyan 100kg anta ke sarawak yer..hahak


p/s:masih kena sabotaj ke line tenet ko nih?hahaha...meh ler join aku..tenet laju lak kat kpg nih..tp balik umah in law kang kuye2 laa balik..hehe

ilahjy said...[Reply to comment]

salam dek izah cyg.. jgn mare akak mu dah buat dah kek ni baru lepas ni..18 april jam 2 ptg.. dah makan pun.. sedap laa.. tapi sowe dah derhaka sikit..bahan2 dia .. hikhik..ikut jejak che mat..ahaksss..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah, oishhhh!!! Memang gebus gebas la kek doyan hang ni.....mmm jeles aii baru dapat BW....tgok2 dah berdesaaaaaap entry.......

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

salam kak izah..ni yg aku lemah ni..citer soal durian.siap dilenyek2 ye...mana aku nak carik durian??huwaaa..sini belum sampai musim lg...