CSS

Friday, April 8, 2011

Lepat Labu dan Senja di KL.......


Assalamualaikumm...

 Mentari pun hampir berlabuh sudah di Malaysia ni. Gambar tu permandangan senja dari rumah. 


Subhanallah.. cantikkkk ciptaan Allah.


Saya masukkan juga entry lepat labu ni hari ni. Teringat kot Ct (Zaliedana) nak try ke kan. Banyak je resepi kalau nak google. Tapi ni versi saya yang simple je. Biasanya mak saya buat lepat ni akan campurkan sekali kelapa dengan labu. Ada juga setengahnya gaulkan kelapa dengan garam dan jadikan inti ditengah2 lepat. Semua tu terpulang pada selera masing-masing. Saya suke lembik2 sikit bermakna rasa labunya tu banyak dari rasa tepung. Waduh..sedap bangeett.


LEPAT LABU
(menghasilkan lebih kurang 10 lepat)

suku biji labu (dari sebiji labu yg bersize  beso sebiji kelapa dengan kulitnya)
-labu dipotong ngan kulit, rebus dan kukut isi. Sejukkan sebentar.

5-6 sudu makan tepung
4-5 sudu makan gula halus*boleh ikut citarasa
segenggam kelapa parut
secubit garam
daun pisang secukupnya-dilayur

caranya:
Gaulkan labu lecek tadi dengan semua bahan-bahan di atas. Boleh diadjust tepung dan gula jika ingin lebih manis dan kental. Lebih kurang texture lepat pisang. Isikan adunan lepat ke dalam daun pisang yang bersih dan telah dilayurkan tadi. Lipat dan kukus sehingga daun pisang layu. Lebih kurang 15-20 minit. Siap dihidang.

Nota: saya gaulkan semua dan cicip untuk rasa manis dan masinnya.




33 comments:

Mas said...[Reply to comment]

subhanallah...memang sangat cantik suasana senja tu...

memang tinggi rumah kau yerk makcik....he..he..

lepat labu tu...aku tunggu dari tadi tau....
meh sini 10 ketoi....kau kan selalu bermurah hati ngan aku...he..he...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

atas bukit mana ler rumah makcik izah ni...
Hari ini kita buat koci labu lagi..hehehe..lepat labu ok gak...

Nieza said...[Reply to comment]

Subhanallah sungguh indah ciptaan Allah...suka tgk view masa matahari terbenam tu...kat sini baru nk ptng sana dh mlm dah. sedapnya tgk lepat labu ni...terliur dh zah...ada wat lbh tak?tapau skit nk minum ptng ni..hehe

~Norul Mas Hana ~ said...[Reply to comment]

wahh bestnyer umah leh nmpak KLCC... =) hihi..bak seketul lepat tu.. huhuhu

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

nak2 kalau kuih tu masuk mulot nih....lagik sedapppppp bangeeetttttt!!!!!!!hahhahahhha....

Ayu said...[Reply to comment]

cantiknya pemandangn tu..rumah izah atas bukit ya....lepat bak sini seketul..

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

Ya Allah..sedapnyer lepat labu tu...meh ler lempor sini barang sebijik dua...

cik cek said...[Reply to comment]

Lepat Labu pulak....rajinnya adik kak cek sorang ni....Izah tinggal kat mana...sempat jugak amik pemandangan yg sangat cantik....
memang cantik...

tun_telani said...[Reply to comment]

subhanallah.. cantik!! tinggi nyer umah kak izah... kalau lift rosak jenuh gak, ye. hihi.. tp best duk tinggi2, dpt tgk2 view sunrise dan sunset yg cantik..
nk tapau lepat labu 5 ketui...

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..memang cantik..terpesona akak tengok..
begitu indah ciptaan tuhan..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak,wah cantik sungguh view nya..Umah akak tingkat bape kak..Uii pernah x lif rosak.?Tengs ya kak,atas resepi,insyaAllah nak try juga,perabis baki labu lam esbox..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
cantikkan warne dia tu..jarang2 jumpa gitu..lawa...eh ko nak ke lepat labu ni..la ngapa tak cakap dari kemarin.dah habis lam dah..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
tak de tak de..gi tanam sendrik labu..hehehe... cantikkan... duduk la melanguk tengok langit.cntikk

izahdaut said...[Reply to comment]

@~Norul Mas Hana ~
ye le..rumah tengah KL.menda tu je la leh pandang.best lagi tengok kehijauan kan...tak suke tengok pokok batu dahh..huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mimiey.. (^-^)
ko neh mimiey..skali skala bertandang ce bagi salam ke..ni idak...ngecekk je kroje nye..uishh anak dara sapoo la neh..ngeehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
tak de a akak, rumah saya tinggkat 17.rumah atas sekali dah ni..hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cendana Kasih
haha.. ye la kak noorma, sambut neh jangan tak sambut..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
kalau cantik cam ni mmg suke amik kak cek..lawa kan.tak puas menatap

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tu la hubby akak suke duk tinggi, akak ok je lah walaupun suke yang bertanah lagi..huuhuhu....tinggkat 17 tun

izahdaut said...[Reply to comment]

@kak Erna
tak puas nak tengokk je kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@kak Erna
betul..cantikk

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
akak duk atass skali neh tingkt 17.huhu

inaku79 said...[Reply to comment]

zah, tingginya rumah. rmh akak tolak 10 dr zah. tu pun klu kena false alarm, berpeluh jgk turun naik tangga.

sedapnya makan lepat labu sambil tgk pemandangan kotaraya kuala lumpur. :)

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

haa betol zura cakap labu ni multi purpose.. semua boleh dibuat dgn labu.. ekeke.. tadi singgah 'umah' kak ayu s'pore.. dia wat kaswi labu.. izah wat lepat pulak erk.. fuhh.. sedap tol..

Kakzakie said...[Reply to comment]

Pemandangan nampak cantik. Kiuh lepat labu tu lagilah cantik kalau kakak dapat merasanya. Hikhikhik....

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izzah... sempat jap jenguk sini.. memang cantik pemandangan senja dr rumah izzah... hari2 boleh tgk yer izzah.. suka tgk...
lepat labu... nmpk sedap. mmg fav bab labu nie..

Yat Maria said...[Reply to comment]

Izahhhh...hehe...akak kasi ko email ler...silalh tgk..'chef tak tersohor' wat itew kelongsong abok2...tengok taw!!! ngeeeee!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@inaku79
tu la kak ina..seram gak rumah tinggi gini..insyaAllah nanti ke bawah jugak kami..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@::Azura Rahman::
tu la tengok kaswi kak ayu tu..fuh sedap je nampak..nak buat tak de lak tepung sagu.tak pe layan lepat pun sodap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kakzakie
kak meh le makan sama2 lepat ni.sedap makan panas2 kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
ha ah..diana memang suka labu kan.. hehe..boleh la try buat kuih lepat ni.memang pure rasa labu..sukeee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
waahhh mekasih kak yatt.sukeeeeeee

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

subhanallah ... gud job! lawanya gamba senja merah ni. nikmat sekali menatapnya sambil makan lepat tu .. mmm...