CSS

Wednesday, April 6, 2011

Serimuka Durian


Assalamualaikum.

Samat petang semua..... Nampak kuih serimuka tu. Waduh sedap bangat. Betui kata kak Nor dalam entry di sini, durian ni boleh dibuat bermacam-macam menu. Yang ini salah satu kuih sedap. Sesuai untuk minum petang. Lembut betui tang seri duriannya tu.


Memang teringat lagi first time tengok kuih ni kat blog kak Rima, terus je simpan resepinya. Dah lama jugak dah, dari tahun lepas lagi. Tunggu je musim durian. Bila durian dah masuk rumah, memang terus aje cube kuih ni. Bagi peminat kuih serimuka yang suke kan durian, menu ni musti cuba. Hubby saya pun suke kuih ni. Bagi saya setengah adunan yang saya amik dari kak Hana ni pun banyak. Kalau ada jiran dekat2 tu leh hulur2 sikitkan. Tapi kalau nak makan takat 2 mulut je, rasanya elok je buat stengah dari setengah adunan. Paham ke tu? Hehe..

Mekasih kak Rima dan kak Hana. Saya copy resepi yang telah diterjemah oleh kak Hana dan sukatan separuh dari resepi asal.


SERIMUKA DURIAN
sumber: kak Rima 
copy: Kak Hana


Bahan-bahan

Lapisan Bawah
250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
1/2 sk garam
170ml santan cair
Daun pandan simpul
1/2sk gula - rima tambah

Cara-cara
Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar. (hana guna tips kak.hanieliza gunakan loyang spring form dan alas dengan plastik wrap)

Bahan-bahan

Lapisan Atas
150g isi durian
125g gula
3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
35g tepung gandum
10g tepung jagung
375ml santan pekat (hana buh 200ml santan pekat + 175ml air)
secubit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.


27 comments:

Jai said...[Reply to comment]

wah cedapnya izah... bak sepotong nk wat mkn2 ptg ni.... TQ

izahdaut said...[Reply to comment]

kak jai.. memang sedap ni. ado lagi ni. buat petang smlm sampai ke petang ni pun ada lagi.hehe.. walaupun pas letak dlm peti ais, tapi tetapp lembut kak

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

menu durian lagikkk!! list asyik bertambah je nih.. buatnya tak jugak.. hehehe.. ingat2 lupalah penah buat ke belum serimuka durian ni ekk.. tp dah boleh imagine.. mesti sedap ni..

cik cek said...[Reply to comment]

Waaaa....menu dorian lagi....sedap...sedap ni...boleh buat ni ...kat rumah pun ada dorian sikit lagi tu....copy resepi Izah....:-)

K.Nor said...[Reply to comment]

utk ai mana? tak pos kang! haaa... :)

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

ater mike ni memang antu deghoyan ler yerr.... ;p

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaaaahhhhh.... nak nagis tengok.... dahla sekarang tengah mengidam pengat durian....

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

wah izah hari2 dorian... banyak ke dorian gugur belakang rumah tu...
eceh... ecehh... ke ada lori dorian terbalik depan rumah.. pas lah 2, 3 biji kat sini...

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

izah... gambar dah makin cantik!
betulll... tak tipu...

Yat Maria said...[Reply to comment]

zahhhh...hehehe...ko wat serimuka derian, akak wat serimuka pithangg..heheh...dah bagusla tu, meh kita xchange plak :)

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

izah ... akak dekat ni.. xmo hulur ka? (sambil huluq pinggan .. ;P)

HaSue said...[Reply to comment]

ko penah mkn kulit duyan eh..kulit duyan lak..penah serimuka duyan x sebelum nih?aku x pnh lg..tp sebut2 duyan nih mesti sedap aje laa kan.. aku setuju jer kalo ko nak hulur 2,3 biji duyan kat aku zah..apa kata kau?

Nieza said...[Reply to comment]

wah nampal sedap!lama dh tak buat seri muka..betul la zah kalau tak ramai buat seloyang pun susah nk abis nieza selalu tapau kasi org juga...haha bak mai nk tapau sikit...hehe

Yatie said...[Reply to comment]

ada lagi ke tuuuu? Mailah antor sini..kalau akak asyik ngadap loyang je sana sini..maklumlah peminat no 1 kuih2 mcm ni...nak carik doyan..nak carik doyan...hah3..menariklah serimuka durian Izah tu...

Bee said...[Reply to comment]

Izah, cek nak buat jugak la...kena carik durian lg la nih yek! hai...bla la lori durian nak lalu depan rumah nih....???

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhhhh....nak jugaaaaaaa...cayorrrrr air liuk tgknya....

hazila said...[Reply to comment]

Durian dah ada tapi tapi MALAS besar sangat atas kepala ni....

inaku79 said...[Reply to comment]

doyan owh doyan, meh la gugur sbjik dua kt oklen ni... nk buat serimuka doyan mcm izah ni haaa!! hehehe... eh, ada lg tu dlm peti s bdk ijah ni... mintak 2,3 potong boleh? :)

tun_telani said...[Reply to comment]

wahhhhhhhh.. tidakkk!!!!!!!!!! nak! nak! nakkkkk!!!!

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Salam izah- negok pun dah terliur kat kuih seri muka ni.npk si ank dara akk pasti suru wat dia suka sagat kuih seri muka ni..dan yg ada pulut..akk apa lagi mmg suka..nnt le nak terjah cari durian...tq resepi yg menarik ni

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..memang meleleh air liur akak ni..rasa jam ni jugak nak pi beli durian..
akak memang percaya sedap betul kalau izah yang cerita sedap..

Sofea said...[Reply to comment]

izah..kulit durian ada x..nak garu lidah yg asyik meleleh air liur ni..x tahan sungguh tgk kuih tu..:)

lina_pg said...[Reply to comment]

sedapnya..nak minta tang kepala tuh..pulut xmo kekeke..bleh ke gitu?

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah, skrg mana2 pergi musim durian...kecur akak tengok durian...lagi2 serimuka durian

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,byk lagi ke durian kat umah tuh?Meh la bagi ckit,blh la wat serimuka nih..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

sedapnyaa... alaaa.. terliur tau.. kat sini lom ada lg durian.. huhuu..

Mas said...[Reply to comment]

makcik....berapa banyak lagi doyan kat rumah kau tu...he..he..
aku pun dok simpan resepi ni lama dah....
laki aku tu asal ada doyan nak buat bubur doyan....
macam mna aku nk buat serimuka ni...
kene suruh dia beli doyan lagi gamaknya...hu..hu..