CSS

Monday, April 11, 2011

Donut (kak Rima)


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua dan terima kasih atas doa2 teman semua atas keberangkatan bonda saya ke umrah. Dan buat teman2 yang belum angkut award kat bawah tu, sudi sudikan lah ye.

Donut ni atas godaan kak Azlita kita tu la. Tengok aje la kecomelan dan kecantikan donutnya tu, tak payah cakap apa pun, kite dah tergoda. Lagi la bila kak Ita dok pot pet kesedapannya tu, memang pantang la tu... musti nak kena try jugak. Before ni nampak jugak mamafami buat donut ni.


Tapi donut saya ni saya buat ball separuh sebab anak2 lebih suka makan bentuk gini. Cucuk ngan garfu dan ngap. Ye..ada yang nak tumpang nyamfah ke tengok deco donut ni? *cepok mek Sue! 
Deco saya aduhaii.. biasa biasa ajee.. yang entah apa apa mcm tak de tujuan hidup.
Tapi sonok jugak sebab anak2 pun tumpang deco. Lepas deco diorang ngap masuk mulut. 
Tapi jangan la dibayang cemana sepahnya meja makan kalau budak 2 tahun mendeco!!


Donut cacing. Bais bagi nama. Yang bintik2 tu donut mushroom. Yang jalur2 tu donut moon.
terima kasih kak Azlita, kak Rima dan mama untuk resepi donut ni.



DONUT (kak Rima)
sumber: kak Rima
copy from: kak Azlita

DONUT
500g tepung roti
100g gula
11g instant yeast
4 biji kuning telur - yg tulin bukan tiruan ye!!
200 ml air

100g magerine / butter - ita guna butter
1 sudu kecil garam



Untuk Hiasan
200g Chocolat masakan - cairkan
100g kepingan Almond - bakar ita tak letak ita letak chocolat masakan putih dan coklat

Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
Salutkan donat dengan gula atau choc cair ikut selera.

Cara ita
Ita masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Biarkan doh rehat selama 30 minit. Doh siap untuk digoreng.



Nota: Saya buat ikut cara kak Ita dan saya buat separuh dari resepi ni.


Saja tunjuk gambar budak2 ni main kat taman kat umah ni semalam. Buat ayahnya kot nak menengoknya. 







29 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

apa tuh? aku tak jelas le..hekhek..donat yer...kaler maler lagik..huh...

eh..takkan gambo nak2 jek nak bg ayahnya nengok..omaknyer tak mana? kihkih...saje bagi ko hangen pepagi nih..meh makan roti lak..

izahdaut said...[Reply to comment]

gambo omaknya ada dalam hati ayahnya..ececcehh.. nyampah lak aku buat ayat ni..hahaha

Mas said...[Reply to comment]

haaa..kluar pun donut kak rima ni...
wehh..cantik la tu donut kau..donut aku lagi la..herot berot tangan ni nak mengdeko..muahahaha...
gasak la..janji laku donut aku tu...
anak2 kau suka tak...

amboiiii..cerianya muka bebudak tu...bukan selalu dapat pijak tanah....muahaha...
mana gambar mak budak2 tu main buaiyan...aku nak tengok ni..he..he..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
oit oit..mak budak main buaian ala ala buaian ..pohon beringin..tegaknya tinggi..sambil2 nyanyi..sambil2 putera raja menjeling..hahahaha

Wanieyra said...[Reply to comment]

Tadi singgah tengok yang mas punya sekarang izah pulak menyusur...ira pun dah buat semalam, tp tak siap edit lagi. tak tahu sempat ke tak nak post hari ni, kalau tak esok jelah. Cantiklah yang topping pink tu!

izahdaut said...[Reply to comment]

ira.. tu la..biasanya nak edit tu yang malasnya..hehehe..

HaSue said...[Reply to comment]

ooo..inilah donutnya yer..(macam nak tengok muke bakal menantu lak)

ehh..cantik laa deko ko tuh..berseni yg amat dah tuh..kalo aku mau aku humban je dalam ceklat tuh..x kuasa nak mendeko2 dah..haha..lenkali laa ambil iktibar dari ko nih..nak try mendeko donut gak..x baik malas2 manjang kan..muehehe..

comel laaa anak2 ko main2 tuu..pndai posing lak..siap umi sponser eskrim lak tuh..perh,mcm nk jd anak ko jap jer aku rasa tgk gmbr nih..kekeke..boleh yer,umi?nak celim! ;P

izahdaut said...[Reply to comment]

ko nak celim aiskrim ke..nak celim slim? buat ayat betui betui..aku rasa nak slim kan.. baiklah baiklah..nah makan je pembungkus sekerim ni..haaha..

seni ke, oo betul betul..org berseni je tahu mengintrepritasi kesenian..ececceehh..tah apa apa seni..nak tergolek eden..apa pun ko ambik la iktibarrrr.

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah, cantik kaler donut tu...tangan izah pun berseni juga ya...dah puas mkn donut, anak2 main kat luar pula...hehehe..suker tengok budak2 lagi bermain...cute kan?

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaaaaaaaaaaaa...cantik2 donut...dah terjangkit sini daaahh..bila nak jangkit ke kuantan ntah eks..hehehehe, akak tengah mood kemas2 rumah skrg...x berapa nak masak laaaa...hahahaha

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

haaa.. aku dah jumpe dah tepung roti istimewa ko tu.. mahe gak yer.. 5 hengget sepeket, x sampe sekilo hehehehhe.... boleh la aku menerai respi ni nanti..

tye sket, nak buat choc pink tu mmg sedia jual choc masakan pink ke boh kaler sendiri err..(apesal aku rase cam blur jer rini ek? )

Yatie said...[Reply to comment]

nak donat...nak...nak...ujan2 ni malas tul nak ke dapur...tapi nak makan..mcmana tu....sendiri jawablah kan...kih3..cantik donut Izah..nak watgaklah..

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Wah bukan main donat pink tu...cantik le...mmg senang nak mkn bulat2 ...terus seketul masuk mulut....

riang ria yeee dpt main

K.Nor said...[Reply to comment]

akak tak mo yg salut cekelat, nak ori punya, nak tabur gula jer ya.. :)

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

Hoh!bergaya sakan nampaknya donut2 tuh...siap pakai kasut jimmy choo

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,amboi donut cun la..Nih kira wat donut nak merawat hati yg kesunyian ditinggalkan ke..hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
akak.. mana ada seninye..main taram je.ha ah bebudak dapat main kat luar seronok mcm ayam dapat keluor reban..ahhaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
waahhh..mood bertukar dah ni kak ummii..haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@NADYA ANWAR
nad bagus la ko dah jumpa..yee agak maal gak kan. try la, aku mmg pueh hati guna tepung tu.ha ah kat bakery aku beli mmg dah warne pink.ada rasa stroberi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
akak kat sini mendung je tak hujan.kalau hujan siok jugak sesejuk ni tido je.hahaha... aipp apo lagi gi nguli nun kak..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
tu la kak shiela buat bulat2 ni bebudak suka makan.walau nampak makan main2 je tapi habis jugak...

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
nak brapa hengget kak? yang ori rm1 sebijik ye..cepat2..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
a banyak la kasut jimmy choo lak ye.ketuk ngan kasut kang..ngehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
ct..ko jangan ct..haha

umi said...[Reply to comment]

salam izah. baru je donut ni singgah kat dapur umi semalam, tak sempat lagi nak upload (bz tahap 8 skrg ni)kononnya. Anak2 kata tak payah tabur gula, donut dah manis sangat. Jadi jimat la skit gula semalam hehe..
Tapi tengok budak 2 tahun deco donut ni, ish..ish..ish..ada bakat masuk junior chef nih!

izahdaut said...[Reply to comment]

umi..
hehhe.. betui gak tu.junior chef ek. tapi yang dalam gambo tu idak ler deme mendeconya..hehe.. diorg tabur2 coklat rice sambil tabur dalam mulut.kalau coklat mmg pantang bebudak ni.

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh sini pun ada donut gak...ni yg terasa mcm nk kena virus donut gak ni...tapi bila nk merajinkan diri ni yer..hehe

kha said...[Reply to comment]

best2nya sya suka yg bulat tu..:)

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izah....akak nak doant izah yg pink kaler tu.....tp akak nak izah tulih nama akak kat situ..heheheh mengada lak yer..demand lak...huahuahuahua...izah akak tgk cekelat tu elok jer kerasnya...camner leh jd gitu tu ekkk...opsss akak amik award tu yer...