Tuesday, April 26, 2011

Jom Makan Aiscrim


Assalamualaikum..

Panas tengahari ni.
Sedap betul pekena aiscrim coklat.
Tapi tak de resepi yang bersukat pun.
Main campak2 godek2 je.
Resepi anggaran je ok.


AISCRIM COKLAT EMULCO

1 1/2 cawan air masak
2-3 sudu besar susu pekat
5-6 sudu makan crimer
1-2 sudu makan susu tepung
1 1/2 sudu kecil coklat emulco

Campur semua, blend kejap. Masuk dalam bekas aiscrim.
Bekukan dalam peti sejuk. 
Dah beku bolehlah dimakan.

Aksi budak2  yang suke sangat aiscrim.
Sian rambut diorang neh.
Mak sedaranya tengok muka diorang ni dalam entry puding coklat, boleh dibantai gelakkan diorang.
Ampeh tul.
Kepala diorang ni menunggu saat2 dibotakkan.






31 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik...aiskrim tok aku mana...
aku nak gak.....sambil hentak2 kaki...

fiza damia said...[Reply to comment]

sedapnay mia nak jugak.....

Zaliedana said...[Reply to comment]

kak izah,aksi mak budak makan eskrim xda ker,hihi..Amboi syoknya dak berdua tuh dapat mkn eskrim buatan ummi..

cik cek said...[Reply to comment]

Aiskrim pulak...rajin bebenola adik ak cek sorang ni...;-)

Zuwairi Aiman said...[Reply to comment]

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
ada makcik..dlm peti ais.. meh amik meh

izahdaut said...[Reply to comment]

@fiza damia
nak jugak, meh ada lagi ni..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
aksi mak dia lagi ganas.. du kali ngap je habis..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
budak2 la demand kak.. kite buat kan jela.. tiem rajin kan..time malas minum air kosong jela..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zuwairi Aiman
insyaAllah..akan menyusul

http://aniesandyou.blogspot.com said...[Reply to comment]

aiskrim??? aigooo tekak tgh perit

Hadiah untuk followers! terhad! 5 orang sahaja!

HomeKreation said...[Reply to comment]

Aslmkm Izah cayang. Letih ni baru balik, best kalau dpt cot2 eskrem...hehe

CT Delima said...[Reply to comment]

Macamana bunyi loceng aiskerim erk..? hahahaha

Izah... mentang2 lah kak ct ni "tuttt..." dia buat aiskerim dok tayang jer besor2 ehh. ngencessss tau!!

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

waaaaaaaa sedapnya aiskrim..

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

mmg sesuai dgn cuaca skrang! :)

4AS said...[Reply to comment]

Uish..sdp tu mkn aiskrim panas2 cam ni. 1st time I nampak mould aiskrim. Jakun betul..:D

HaSue said...[Reply to comment]

mana tah bekas eskrem aku dulu..ko ade nampak x zah?aku rasa ada kat kabinet dapo ko laa..hehe..
aku nak gak ah eskem ko nih..xkan mas je leh amik sendirik kot..

lor..awat mak sedara bebudak nih gelak lak..mesti x biasa tgk rmbut diorg pjg skit kan..comel ape.hehe..dia biasa tgk ala2 upin ipin kot

Nieza said...[Reply to comment]

wahhh sedapnya ice cream tu zah..terliur dh ni lama betoi tak mkn ice cream sejak sejuk beku ni..la ni dh panas bolehla....best ler ada acuan tu dapat ler buat sendiri kan..

tun_telani said...[Reply to comment]

fuhh,, terliur sungguh.. nasib baik dh mlm nih. kalau tgk ptg tgh2 panas td, kompom ikut kak mas hentak2 kaki mintak anta sini.. hihi

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
ice cream ler.. anak2 mesti suka kan izah... diana pun dah lama x buat ice cream sendiri.. main beli jer.. hehhee..

izahdaut said...[Reply to comment]

@http://aniesandyou.blogspot.com
eh tekak perit kena makan aiscrim vanilla.. betul ..petua tu..hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@HomeKreation
hehe.. ye la tu.. along.. penat dalam gumbira.. tak peee

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
kak ct tengok buat terapi minda nad tekak je.boleh? hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@CERITAKUASN
ana..leh buat aiscrim sayur tuk budak2..kan..kreatif gak tu.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Deliah's Deli
aku setuju

izahdaut said...[Reply to comment]

@4AS
sama la, dah pandai berblog baru tau ada mould tuk aiscrim.. dapat ilmu baru kan..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
ha ah sue, bebudak ni memang mak sedaranya panggil upinipin. mmg rambut sesuai botak.tak de pesen. hehe..

ko nak jugak. nah..aku buat aiscrim tak de perisa..a.k.a aiscrim ksong. sedap gak untuk org diet cam ko. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
a ah nieza..lagi pun buat sendrik leh ejas manisnya tu.kadang2 leh je buat tawar gitu. asalkan sejuk suke aje bebudak ni..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
biasa dia nak hentak2 kaki.. rembas ngan batang pokok puding nak? tu biasa tu akak dulu2 kena tu..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
kak diana kalau ada mould tu boleh la membuat sendrik aiscrim. senang dan seronok je tengok bebudak makan. hehe

lina said...[Reply to comment]

ala izah dh tayang aiscrim pulak....best betul izah ni pasti anak2 gumbira tak terhingga nih.