CSS

Tuesday, April 12, 2011

Ayam Phat Phet


Assalamualaikum..

Dah berpikir nak masak lunch apa? Ni ada satu menu ayam yang cukup sedap bagi saya n hubby. Ye lauk ni saya buat minggu lepas lagi. Baru ni nak edit n buat entry. Hehe.. Hubby pun kata sedap lauk ni. Wangi dengan daun limau purut tu. Simple dan saya dah derhakakan sikit dengan menambah sayur dalam lauk ni. Apa pun tq tu widad kerna berkongsi resepi ni. Nampak kat situ Tun Telani pun dah try jugak kan Tun.


AYAM PHAT PHET


Bahan-bahan ( 2 orang makan )

Bahan A (Blend)
5 biji cili padi
2 hiris halia
kunyit hidup
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Bahan B
3 keping ayam mentah dipotong dadu
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto

Cara-cara

Kisar@Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau.. setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
Pastikan ayam masak sepenuhnya... Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...


25 comments:

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah!! heran x? tiba2 tun dpt tenet kt umah (kdg2 putus sesuka hati je tapi..).. ni tgh xde idea nk masak ape nih, nmpk je ayam nih terus rasa nk wat.. tp stok dauh limau purut xde (xde org menanam lagi kt kawasan nih.. sob sob..)..

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Baru ingat nak gi lunch kat umah izah rupanya n3 tertunda.
Tun nak ke daun limau purut nanti akak kurier kan

chikadakbiru said...[Reply to comment]

sib baik tak pot pet....!! nampak sungguh menyelerakan

izahdaut said...[Reply to comment]

lorr...siannya.ko la tanam tun.kalau tak de daun limau purut tak best la lauk ni kan. tak pe tun..berkorban apa sajaaaaa... nanti dah maju projek laki ko tu tun, sendawa pun akak dengor kat sini sebab line tenet laju gile..hahaha.ada kaitan ke?

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sam..
hahaha... ni lauk basi dah ni.tapi gambo tak basi kan kan. hah tun, kak sam dengan baik hati nak kurier tu.ko demand la menda lain lagi..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

cb.. hahaha.. agak2 apa maksud phat phet ni ek..sapa tau thai language..please..ececehh..ngengada lak

Mas said...[Reply to comment]

sedapp yerk makcik..
klu tukar ayam ngan ikan boleh ke...goreng dulu le ikan tu...

izahdaut said...[Reply to comment]

aku rasa cam sedap je.. sedap jugak rasa nya mas.ko try ler

mrs plain-june said...[Reply to comment]

sedapnya nampakkkk!!! tangkap lelehhhhhhh.....

izahdaut said...[Reply to comment]

mrs plain june..
memang meleh air mata sebab saya buat pedas pedas..hehehe

cik cek said...[Reply to comment]

Izah...ngape namanya Ayam Phat Phet...cite sikit....he he...nampak sedapnya....

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhhh...mmg sedap kan phad pet ni kan....nasib bukan pot pet...hehehe..akak pun pernah buat sedap weiii buat pedassssssssss...perghhhh...hmmm ada lg tak? nak ler sikit rasa cam maleh akak nak masak nih...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak cek.. entah la kak cek.. tak tahu la naap.tapi katanya lauk org thai land..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak lieza..
akak pun pernah buat ye.. phad pet ye eja dia.. sedapkan.lauk tai ye kak?
saya pun buat poedas menyengat gitu..perh memang best

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Sambil baca resepi sambil telan air liur taw! Penderaan!

Yatie said...[Reply to comment]

Kalau masakan ada daun limau purut mmng sedap...wangi je...sambil makan sambil amek bauuuuu.....wallaaaahhhhh enak banget.....

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

owh...ayam phat phet ni......mmm makan sambil pot pet.....ngeh3!!! Owh ada dawun limau puyoooot.......musti wangi dik non!!!

Wanieyra said...[Reply to comment]

Lauk kegemaran ira ni....dulu selalu gak buat, tapi dah lupa bila....mmg sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@MamaFaMi
hahaha..
memang la pepulak perut lapor.sedap ma..pedas pedas ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
ha a kak yatie.. memang wangi je.cukup serba serbi rasa lauk ni..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu Safieza
betul tu kak non..haha.. amboi amboi..hapy org tu nak balik kapung

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
ye ke..sedap kan...patut ira introduce awal lagi tau..hehe

Zuwairi Aiman said...[Reply to comment]

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

izahdaut said...[Reply to comment]

zuwairi..
trima kasih sudi berkunjung.insyaAllah saya menyusul

StarAnise said...[Reply to comment]

sawadhikappp :)ayam dr thai ke? nampak best la bila2 leh try...