CSS

Wednesday, April 13, 2011

Roti Kentang III


Assalamualaikum..

Hujan yang amat lebat kat Ampang.. Anak-anak tidur nyenyak benor kalau sejuk semulajadi gini.

Nak tunjuk menu menggunakan kentang lagi ni. Roti ni rasanya roti kentang ke 3 saya menggunakan resepi yang berbeza. Lembuuttt dan sedap. Tak kalah dengan rasa roti kentang yang lain. Alkisahnya nak buat roti kentang resepi yang biasa guna. Masa kat dapur search roti kentang, tetiba keluar resepi ni. Tengok2 macam ok je, so teruskan je hajat meroti tu. Dan hasilnyaaa...


Lembuutt dehh. Resepi di ambil lari lemari resepi mungkin blog dari orang seberang kot. Mekasih buat Lemariresep.


ROTI KENTANG
sumber: Lemariresep dari Tabloid Sajian

Bahan:

300 gr tepung roti
100 gr tepung gandum
100 gr kentang, kukus, haluskan
15 gr susu tepung
2 butir telur
75 gr gula pasir
2 sdt yis segera
77 gr margarine
1 sdt garam
100 ml air sejuk dari peti sejuk

Bahan olesan:
1 btr kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
*saya guna madu campur susu segar

Cara membuat:

Campur tepung, gula, susu, kentang, yis, aduk rata, ketepikan.
Tambahkan telur dan air es sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
Tambahkan margarin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
Kempiskan, timbang 50 gr, diamkan 10 menit.
Pipihkan atau bentuk sesuai selera, aku taruh di cup muffin, diamkan 75 menit.
Oles bahan olesan, panggang 190 C selama 12 menit(aku kurang dr sepuluh menit, karena api kebesaran,makanya agak hitam tuh...)

*Saya guna Bread Maker dan campurkan bahan menuruti BM.
bakar pada suhu 180 C 20-25 minit.


update:
Sorry ana, aku lupa nak taruk resepi kastard atas roti tu. Ni special for u:



Bahan Kastard
  • 3/4 cawan susu segar
  • 2 camca besar tepung kastard
  • 2 camca besar gula halus
  • 1 camca teh mentega
  • 1/2 camca teh esen vanilla


  1. Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

49 comments:

Zaliedana said...[Reply to comment]

Dak ber2 tdo best lah ummi meronggeng,mek ber2 nih xmo tido,huhu..sambil duk bgi nenen nih..pstt,roti kentang utk menymbut kakanda daut manja blk ka,muahaha..Btw nmpk lmbut ja roti nih,meh seketui..hehe..

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam, tadi gi umah mas mkn kek cklat..ni nak serbu umah izah pulak mkn roti kentang...naik berat badan akk utk hari ni hehhe...hemmm mmg sdp tu..roti npk kelembutanya...sesuai lah tu mkn time nak hujan ni.

Dinie Syasya said...[Reply to comment]

wah hujan lebat yer..kat area ofis saya ni pun dah mula dah berdentam-dentum..hahaha...wah mesti budak2 tu terbangun nanti cium bau roti kentang..lagi2 dihidang panas2..gan milo atau susu..lagi2 hujan.ahaha..nyum2..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

kat PJ pagi td pun ujan gak...tp tak lebat sgt.. berpayung ler kami 4 beranak nak pegi ke kereta... dahlah parking kereta jauh dr umah.. ginilah nasib dok apartment.. kalau dok umah bwh.. kete depan pintu jer.. nasib ada 2 payung.. hehehe.. ehhh! terlebih sudah dok mengadu kat izah pasal hujan.. hujan tu membawa rahmat kan zah... hehe..
roti tu nampak gebussss... ngapalah akak mu ni mls benor nak meroti.. dulu bg alasan takde BM.. sat gi kena lelong BM tu baru tau! hehe..

lina said...[Reply to comment]

mmg nampak gebu la izah roti tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
ececeh..amboi amboi ct...biasa la.. tapi ni tak brapa specel.kena yg special sikit wat candle lite dinner..ceehh kunun. loo napa mek berdua tu tak mboh tido..aii sian mama nya ye..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
haha kak siiela, tak pe, kompom tak naik lemak punya sebab makan ikut mata je.

Chik Mimi said...[Reply to comment]

izah nmpk gebus gebas roti kentang dia,akak ni asyik berniat ja nak meroti tp bila dah smpi umah ,energy terbang melayang ke mana ntah

izahdaut said...[Reply to comment]

@Dinie Syasya
tu la.. sejuk2 mcm ni seronok mkn roti panas2 kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
hihihi..
tak pe akak..hujan rahmat tu kan.. hujan pagi2 lagi laa sejuk kan..
aip napa malas lak.masuk bebahan dlm bm je. tunggu siap je dah..

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina
mmg gebu ni.gebu dan cukup rasa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chik Mimi
tu la, saya pun kengkadang berangan je nk buat, asik tangguh je..hihi..

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

ooo..Ukay Perdana belum hujan, tapi nampak la kawasan sekitar Ampang ni berdebu2 menandakan tengah hujan lebat ler.
Cantiknyer roti kentang...berkilat2 gituew..gebusss..

izahdaut said...[Reply to comment]

rabiatun..
duk ukay perdana ke?lor tak jauh tu..
ampang skarg dan cerah balik..hehe

Mas said...[Reply to comment]

amboiii..lembut gebunya roti kentang tu..
geramm aku nengok..
memang tak letak langsung bahan pelembut roti yerk makcik...
kau ikut sebiji2 resepi tu..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

mmm Kak Mas.. setuju.. tgkpun tau sedap.. Zah sini ngah hujan lebat.. nak2 dpt mkn roti kentng panas2 huh x cukup seketui Zah oiiii he he he

HaSue said...[Reply to comment]

cun giler babas roti ko nih..susah ati la bai roti tengok

chikadakbiru said...[Reply to comment]

mintak sikit roti kentang ...nak wat cicah dgn kopi o kat ofis nih...sejuk2 ni sedap mencicah panas2 hih ihi hi

anymz said...[Reply to comment]

zah,lembut ek?..sedap tak?..

buatkan untuk akak boleh?..
saja bagi ko kerja sikit..kalo tak mesti ko dok berkubang time hujan2 ni kan?..cik abg dah balik ek?
hah!takde kerja lain lah tu..........
larriiiiiiiiiik....

Yatie said...[Reply to comment]

gebunya roti kentangmu itew....akak dok berangan je nak buat...tapi tak terbuat2..biasanya beli jek..rasanya mmng nak wat sendirirlah...jeles taw....

Wanieyra said...[Reply to comment]

sedapnya...dah lama teringin nak buat tp belum tercapai je hajat ru

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaaaaahhhh... terbau bau sampai sini...

tun_telani said...[Reply to comment]

waduh waduh kak izah.. enak banget nmpk roti tu.. kalau ye pun, translate laa resepi tu ke bahasa ibunda.. terasa mcm berada di seberang kok.. (mengada2, padahal paham je, kui kui..)

NiezaMan said...[Reply to comment]

Wahh...sejuk2 ni sedap mkn roti yg panas2 ni..
cantik lak tu posing bertenggek..he3

nOOrsha said...[Reply to comment]

ai laik roti kentang... sedap n wangi ngan kastadnya tu,...nyumnyumm....

Wan Ros said...[Reply to comment]

ibu izah, kelihatan roti itu lembut bangattt... menyelerakan gituu...huhu

hani said...[Reply to comment]

kak izah, gebu nye roti tu...enak

mamazieza said...[Reply to comment]

entah kenapa.. ni laa satu-satunya roti yang mama beratttt nak menerai.. agaknya mama yang dah berat kot... hahaha.. makan suka....

Nieza said...[Reply to comment]

tu dia gebusnya rotimu zah...memang mabeles harus dicuba ni..

inaku79 said...[Reply to comment]

nampak gebu la izah... eh..eh..bkn izah...tp roti kentang ni ha... hehehehe....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
makcik..aku dah jangkit ko dah ni.aku buat separuh je.hehe.. ha ah memang tak de bahan pelembut pun.telur tu jela yang melembutkannya. lembutt tau..try ler.

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
betui tu ma, hujan sesejuk gitu dapat roti kentang panas2 cicah kopi o..tak perlu kata apa apa..senyum! hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
hak hak.. bai roti pun say bye bye je la ek.. roti kite lagi bersih dan suci kan..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
betul tu CB.. sedap bebenor. tak cukup 2 ketui..upss..hee

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak nim jeles kee....hakhak.. lalala..
malas a nak buat roti tuk kak nim.banyak kerja lain..tak kuase!ekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
akak saya buat separuh je ni.sedap kak yatie.try la..dedulu masa uli tangan roti gini la pujaan hati.slalu menjadi je..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
uikss ira..letak je semua bebahan dlm bm.siap!! lagi mudah buat breakfast anak2..kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@desperate mama
hamboi hamboi fiza...leh gi membeli kat cfore.ingat dulu c4 wangsamaju enak bangat roti kentang nya tu kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
hahahhaa.. ok lah tu, bukan area ko duduk tu pun lebih kurang je cakap gitu...ikiki..ado ado ko tun..memperbanyakkan perbendeharaan kato..ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@NiezaMan
betui tu kak..sama naik je untuk membesarkan badan ku ini..hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
tu la, kalau anak aku dia gigit tang kastard tu je..aishh bebeudaknya sabo jela

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wan Ros
iyaa kamu benar sihh..kelihatan pun enak, jika dingap juga kok enak banget!!..ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@mamazieza
haha mama ni klako lah.saya suke roti kentang.mama try la insyaAllah jadi.

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
benar hani..enak bangat... lembut dan rasanya pun memikat.kok kamu tak mahu cubain?haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
cuba jangan tak cube nieza..sodap tuuu

izahdaut said...[Reply to comment]

@inaku79
akak gebu gebu jangan salah cakap ek..nanti bersepai nanti..bersepai roti tu saya tumbuk..hahaha... tu la pasai..roti ngan tuan sama naik ni..ouuwwcchh tidakkkk

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

gebusss nyerrr roti dia!

izahdaut said...[Reply to comment]

eliyaezlina..
ha ah memang gebu roti ni.boleh dicuba

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah ~ comelnya roti nie... bila ler nk merasa nie... huhuu