Thursday, October 20, 2011

Kuih Bakar Kentang

Assalamualaikum..

Selamat pagi dan apa kabar semua pagi ni.
Saya terasa bumi ni sangat tua. Terasa usianya sudah masuk hampir2 keakhirnya. Manusia pun dah hilang rasa kemanusiaan. Hilang rasa perasaan fitrah yg perlu ada pada manusia. Anak kecil yg patut disayangi dikelar2, dilanggar bertubi2. Ya Allah... Sedih. Sebu dada, bergelodak perut melihat n mendengar kisah2 begini. Apalah salah anak kecil itu...

PaGi ni pun nmpak suram je. Jom makan kuih bako ni. Kuih ni kali ke-3 saya buat. Sedap.


Kuih bakar ni berbeza keenakannya kalau gunakan butter  dengan minyak sapi. Lemak n bau nyer tu yang berbeza. Tapi dua dua pun sedap. Satu adunan dapat kecil sederhana je. So elok la makan sekali hadap. Suke kalau habis cepat tak yah nak simpan2. Kuih ni da ramai yang buat masa virus dia menular. Saya amik resepi ni dari rumah kk Asma masa tu. Asal resepi mcm kurang pasti je. Nanti kena nak cari susur galur nyer resepi ni. Pernah buat kak SINI. Yang dulu tu saya buat versi hijau. Ada juga yang campurkan ngan pandan. Tapi kot lemak kentang tu tak berapa terasa lak kalau campur pandan kot. Heheh tak tau la.. kot je..




KUIH BAKAR KENTANG
Source: Kak Jun
Copy: Kak Asma

Bahan-bahan ( 1 family... )
2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
1 biji telur
2/3 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
pewarna kuning atau hijau
1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
3 sudu susu cair(ni akak tambah)

Cara-cara
Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
* jun masak dalam acuan kecil2 dan bakardalam oven selama 15-20min


30 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Assalamualaikum ...mak hai sdp tu kuih bakar kentang npk gbr pun dah tahu rasa kesedapannya..npk pulak mmg suka kentang kat rmh ni....akk nak cuba lah..tak tahan negok kelembutan kuih ni bila di potong...

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

cuaca suram2 sejuk ni kalau makan kuih2 bakar macam ni memang sedap izah. nak2 ada kopiO panas kesebelah..sedapnyaaa.

meh2 tukar ngan kuih talam gula merah tu..hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak Shiela..
waalaikumussalam warahmatullah..
akak tak try lagi ye...rasanye rtahun lepas dianyer virus kuih ni. sedap.. lembut2 manis sedang2..wangi gitu

kak CT..
waalaikumussalam warahmatullah..
betul tu kak ct, kalau tukar2 ni dapat la rasa sama2 kan. verangan rumah sebelah2..hehehe

fzi said...[Reply to comment]

AsSalam Izah...
Nampak mudah je bahan2 dia.. konfem nak ikut buat. Stok kentang abis, akak tukar boh keledek agak2 ok tak, izah..
Best kueh2 bakar ni, sedap lagi mengenyangkan.. he he

Tina Othman said...[Reply to comment]

alahai sedapnya, teringin nak buat tapi karang takde org nak makan pulak

izahdaut said...[Reply to comment]

kak fzi..
ok gak tu kot kak. tapi kalau kuih bakar keledek ni, tak silap saya ada resepi khusus kan? hehe tak berani gak nak sajes ni kak..

tina othman..
buat nanti bawak gi opis la tina. ramai sikit ahli nak merasa kot. hehe.. kalau tak ramai ahli kat rumah memang susah sikit nak ngabiskan kuih gini kan

anymz said...[Reply to comment]

salam pn rozita

mula2 nak komen..seperti pernah ku lihat piring hitam dot..dot..tu tapi di mana ya..???
kedua nak tanya..loyang kueh bakar ni adakah sama dgn loyang yang seperti pernah kulihat dulu? adakah sebesar itu kejadiannya kueh ni pn rozita che' wan?...jika sebesar itu maknanya kalau di rumah saya ini perlu lah saya gandakan bahan2nya.kan?..

eh!!! silap blog ke ni..tak..tak..puan rumah ni perasan jadi rozita che' wan jadi kita layan je lah..satgi kempunan pulak dia kan jah kan?..kan?...lariiiiik

Mas said...[Reply to comment]

kak anim..
mas pun mcm pernah nmpk piring hitam tu kan..tapi dimana yerk..he3

ijahhhhh........meh 1/2 loyang..
kau kan nak jadi mcm rozita che wan..
rasa secubit dah la.....

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
adoyaiiiiiii tak tahan tngk kuih bakar pepagi ni..tngk pun dah tau mmng sedap..akak mmng suka sangaaatttttttttt kuih2 mcm ni...syedapnyaaaaa...nak wat gaklah...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

eh..ni blog rozita che wan ke ni? aduii..baru ku tahu..hahaha..like kak anim..

Jah..sedap sesedap kuih bakar pandan tak? mesti lemak2 kan..kentang dah habisla jah..tungu musim menuai kentang taun depan lak baru ada..eh..kentang kena tuai gak ke? Cer ko jawab..dah aku ambik sepiring ni bawak balik, karang aku hantar piring je eh...ko basuh sdrik..

cik cek said...[Reply to comment]

Izahh...

Kak cek bwk bekal air kopi o ni...nak join bekpas kat rumah Izah...nak gak rasa kuih bakar kentang ni...boleh kan....:D

HaSue said...[Reply to comment]

Aku x try lagi nih..baru smlm aku berkira2 nak try satu resepi berasaskan kentg..tp tengok stok kntg dah tinggal sipi2 jer..nanti laa aku beli lg..leh try resepi nih skali..cam besh je..besh x?

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Assalamualaikum kak izah,
malam tadi umi mimpi makan kuih bakar labu tapi salah rupanya kuih bakar kentang..nak sikit boleh?

Mak Qis said...[Reply to comment]

akak tengah giler buat kekueh neh...ok yang neh masuk list..hehehe...tq izah

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

Kuih bawang hari tu pun tak sempat lagi nak buat dah keluar yg ni pulak bila lah masa akak nak buat ni..

salin resepi dulu lah ye izah nanti boleh cuba! nak jugak merasa..

rahel said...[Reply to comment]

Izah
bestnya mkn kuih bakar ni...mcm dah rasala pulak..hehehe..Rahel belum pernah wat ni..akan dicuba gak suatu hari nanti...cantik jer kuih bakar tu,geram tengok,mcm nak ambik je yg dlm pinggan tu..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam puan tanah,erm kalo bini dah rozita che wan,lakinya sapa lak eks..Owhhh daut manja retis yg fofular tuh ke,hihi..Nih kak izah oiii,ai amk rcp nih,nak wat nyer xtau bila..Msk list dulu lah..

Gee® said...[Reply to comment]

aduhhhh....kenyang mata akak izah tgk kuih bakar izah tu...

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

izah.. bahan pun tak banyak kan.. ermm nak wat kena tunggu cuti je.. kalau hari keje tak jadi.. balik umah kang macam2 nak wat.. tak kesampaian planning awal2.. so akak nak copy paste resepi ni, nak simpan dlm folder, mintak halal ye.. :D nnti senang nak wat

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

nampak betul gebu, mesti sedap.. betul Izah, akak pun suka buat sekali hadap, senang tak yah disimpan2.. hehe. Esok boleh buat kuih lain pulakkkkkk.. hihi

Wanieyra said...[Reply to comment]

Salam Izah....

walaupun lama tak updated tp ira tetap pengunjung kat sini cuma tak tinggal jejak je...hehehe

tun_telani said...[Reply to comment]

kuih bakar kentatang pun wujud ke? baru 1st time tun dengar..

adoi... mana dpt nama rozita che wan tuu?? ni ada termiss gossip terbaru ka? haish.. xleh jadi nih.. cer citer.. ce citer..

ps: kak anna, nnti dh tuai kentang tu, kasi seguni ke tun ye. tq.

AZLINA said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah..kuih ni mmg sedap, dulu akak penah cuba..wangi harum semerbak, rasanya pun lembut sgt..suka3 :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

godaan apakah ini?? sini, sana, sinunnn.. semuanya dok tunjuk benda yg sama.. fuhh... akak balik dululah.. nak godek tak sempat dah.. ptg ni dah nak balik kg.. hehehe.......

Nieza said...[Reply to comment]

menarik dan tertarik tgk kuih bakar gini...suka bakar lelama nk mkn kerak tu..hehe

Kak Sam said...[Reply to comment]

Izah, udah2 le menyebarkan virus. Kesian kat akak ni ha sesak nafas dibuatnya

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..
Izah..izah.. are you ok??? hehehe..konpius sbb dah 2 ari tak mengentry ni.. Jarang berlaku ni.. Ker berjangkit penyakit Mas..hehehe..*gurau jer ye.. jangan mareeee..

Kuih bakar kentang lak dah.. Ish tak sempat dah akak nak mengikutnya .. Mintak sepotong jer la..

Iva at in my kitchen said...[Reply to comment]

assalamualaikum, cantiknyer nampak kuih bakar. lame betul tak makan, duduk kat melb ni susah sangat nak jumpe. kalau time raya je la kot.

ijan said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Saya pun ada baca tentang kisah sedih baby2 yang tak bersalah tu. sedih rasa hati bila baca berita macam tu. asyik teringat ringat saja :(

Lieya said...[Reply to comment]

Amboiiii dapnyee... yumy yumyy rajinnyeeee membuat kuih...