Tuesday, October 25, 2011

Daging kicap kacang panjang... simple2 ajeee


Assalamualaikum...

Selamat bersua lagi bagi yang sudi jenguk2 blog saya yang agak suram 2,3 hari ni. Alhamdulillah tuan blog sihat adanya. 
Dan terima kasih pada teman bloger yang bertanya saya.
Terharu bila berteman di alam blog tapi terasa kehilangan juga bila blog tak update kan.

Masak simple2 je. Terasa nak makan yang fresh tapi simple.
Kelmarin ujung minggu saya buat sup tulang resepi kak Anim.
Nikmatnyaaaa... Saya suke sangat rasa freshnyer tu dan aroma daun limau purut.
Tekak nak makan lauk2 yang simple tanpa rempah rempah.
Memang sesuai lah sup tulang resepi kak Anim tu.

Lauk ni pulak simple2 je.
Daging hiris2 nipis, masak ngan kacang panjang.
Semuanya pakai hiris2 dan campak2 je.


DAGING KICAP KACANG PANJANG

Daging batang pinang
Kacang buncis/panjang
2 biji tomato size kecil 

1 bawang besar hiris
2 ulas bawang putih ketuk 
1 inci halia hiris
2 sb cili kering
cili padi hiris 

sikit sos tiram
kicap manis
kicap campur Mas
garam &  gula

Caranya:
Masak daging hingga keluar airnya. Bila daging dah kering angkat dulu.
 Tumis cili kering,bawang2 n halia sampai wangi.
Masukkan sos n kicap.
Masukkan pula kacang panjang.
Kemudian daging.
Jika agak kering masukkan sikit air.
Perasakan gula n garam.
Masukkan cili padi hiris. 
Masak hingga kacang agak empuk tapi stil rangup.
Angkat n hidang.




27 comments:

tun_telani said...[Reply to comment]

morning kak izahhh!!!!! berjaya jugak memancing mood yg dh ke laut tu ye.. hihi...
tun tak makan daging, so tun cuci mata je laa..mula2 tun baca n3 tu, tun ingat akak tulis daging kicap panjang panjang.. dalam hati "lawak la kak izah nihh.. daging tu kerat panjang panjang ke?" baca lg sekali baru nmpk kacang panjang. tun yg wat lawak sendiri rupa2nya.. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

tun telani..
hahaha..ngigau lagi ke tu tun?akak pun dah lupa tau, buat guna buncis, tajuk letak kancang panjang. hehehe.. kalau tak makan daging pandang2 jela kan. tu la.. tetibe mood timbul pulak ni kan.sapa la ada yang memancing semalam ni ek? kiki

zarin said...[Reply to comment]

izah
daging kicap ni walau simple tapi sangat lazat! mak akak slalu masak mcm gini n anak2 dia makan bertambah2

izahdaut said...[Reply to comment]

kak zarin..
kan kak. simple tapi sedap. ni lauk dewasa saya letak banyak sikit cili padi, lawan dengan manis kicap tu. mmg sedap la kan.

mala said...[Reply to comment]

assalamualaikum izzah - mala suka lauk yg ringkas mcm ni. satu lauk mcm ni pun dah ckp sbb dah ada sumber protein dan sayuran.

izahdaut said...[Reply to comment]

mala..
waalaikumussalamw arahmatullah..

betul tu. kdg2 ingat time kerja2 dulu, satu lauk ni, goreng telur cicah sambal belacan. dah cukup. hehehe

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah...

mengoda orang tengah berpuasalah ....

izahdaut said...[Reply to comment]

wanieyra..
leh buat tuk berbuka nanti. hehe..simple je

~~zAnAfAhMi~~ said...[Reply to comment]

masak simple la sedap Izah, rmh akak ni tak jauh dari kicap terutama si kecik tu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

mlm td pun akak masak ayam masak kicap utk budak2 guna kicap campur mas tu jugak.. sedap kan.. ada sikit kelainan rasa berbanding letak kicap manis biasa tu.. tp tak amik gambor sebab bahan2 tak disukat.. hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak zanafahmi..
rasanya kalau ada budak kecik mmg kicap ni wajib ada kot. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..
memang.. ada kelainan pada kicap mas ni. sedap bila dah campur gitu kan. tak yah guna banyak jenis kicap dah sebab semua daha da dlm tu.hehe..ala kak saya pun tak sukat la. main tulis je tu. hhe

D Yatie said...[Reply to comment]

sedapnya....mula la otak saya nak suh encik suami pegi beli daging balik kerja nanti...hahahaha... :p

HaSue said...[Reply to comment]

yg widget kanan2 tu semua offline mode..tenet dah semput nak loading gamaknya.ah bencik aku kalo tenet mereng nih...
moral of da story...ko yg tenet laju jgn malas ngupdate..hahaha..

daging kicap mmg laku je kan kan..masakan simple laa yg menimbulkan rasa fresh daging..sedap2!

Yasminhamid said...[Reply to comment]

kadang2 yg simple tu lagi membuka selera kan??? saya dah dua hari masak simple jer.. sibuk ngan keje sekolah... cuti ni baru masak sedap2 sikit kot...

Lieya said...[Reply to comment]

Waaaahhhh.. pagi-pagi dah hapdet blog kak. Rajinnnn betullll...

Yatie said...[Reply to comment]

Selamat pagi adik manis, senyum sikit....alamak lebih pun takpe ya...ceria je pagi ni bila Izah ke udara....hehehehe, mcm dejaylah pulak...lauk mcm ni mmng simple tapi sedap hingga menjilat jarikan...ratah2 gitewwww je yg sedap...bila nak makan dah abes lauknya..kui3...

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah,

senang kerja tu Izah,ada daging dn sayur dh cukup tu....tinggal buat sup aje....kak nur tingin nk msk lauk dg kicap ari nie....hehe.

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aucchhuummm!!! eh terbersin lak kat umah ko nih..ko dah mandi blom Jah? hehe...ko lemau2 ni ada isi ke? kikiii..

kalau menu gini laku gak umah aku tapi sah2 aku & laki aku yang ensem tu je kena makan kekacang & sayur mayur tuh...

Liza said...[Reply to comment]

Izah..kalau akak satu lauk cmni pun dh cukup, xyah bnyak2...mak ok jer....hihihi

Chah said...[Reply to comment]

Ai cm ni kata simple..yg x simple cemana la gaknye...mood ke laut? Jgnla...musim ujan ni ombak besar susah nk kail blk mood tu...x ceria idup kalu dlm sehari x nyelinap sini...:)

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

hari ni ucu pun masak sup..tapi sup ayam utk rakyat jelata kat rumah ni..

daging mmg sesuai utk masak kicap sedap sangat..tapi yg kurang sedap bila daging ni asyik terselit aje kat gigi..

cik cek said...[Reply to comment]

Yg simple2 je tula yang sedap...memang suka menu cam gini...sedapnya....

dZana said...[Reply to comment]

akk selalu msk cam ni izah.. menu pun selalu ulang2.. yg simple2 tu yg laris di makan.. pekene dgn nasi yg panas2 mmg best..

haniaiman said...[Reply to comment]

wa..campak2 pun sedap pe..

rahel said...[Reply to comment]

Izah..simple2 mcm ni pun tetap sedap...Rahel suka yg simple cam ni..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

menu mcm nie yg best nie izah.. tmbh lg kedua2 tu pun fav tu.. daging n kcg pjg.. pasti gabungan yg cukup sedap..