Friday, October 7, 2011

Karipap TUN (inti Keledek)


Assalamualaikum..

Hehee.. pagi2 keluar 2 entry dah. Petang karang tak yah susah2 nak buat entry kan. Sebab sebelah petang pun banyak menda nak buat karang. Ok karipap ni memang dah berapa kali duk tangguh nak ngentry sebab bagi laluan pada entry lain dulu. Seminggu dua ni memang tekak ni nak makan sangat karipap. Sejak mcm dah pandai sikit membuat karipap ni, jarang sangat dah beli karipap kat makcik tepi jalan tu. Tapi kalau jumpa yang mengiurkan beli juge. hehe.. Suami saya suke juge karipap, tapi dia agak memilih juga. Tetibe teringat ke suami Hasue. Bila Sue cerita pasal karipap si Tun ni sedap, teringin betul nak cube. 

Dan... pada saya, karipap ni la paling best saya rasa. Pada tekak saya la kan, selera kita ni tak sama. Tapi doh karipap ni sangat elok, rangup lembut. Memang karipap gini la yang saya suke. Terima kasih sangat kat Tun sebab sudi share resepi dari mama nyer tu kan. Akak memang sangat bekenan ngan doh gini. Nak membentuk pun mudah aje. Pastu bila goreng kulitnyer tak de jerawat, dan elok rangup je pastry nyer . Buat tebal sikit pun lagi sedap. Saya saja setengahnyer buat tebal sebab anak2 suke makan kulit nyer aje. Ternyata bebudak sukeee sangat.

Dan menambah sedap nyer karipap ni, sebab saya gunakan resepi inti keledek dari ROS JINTANMANIS. Walaaaa..patut la bila gune keledek lagi up rasa karipapnya. Cara Ros buat inti tu simple je. Saya try ikut sebijik resepi Ros menggunakan ikan blis. Memang sedaaaaappp. Anak saya 1st time makan karipap dengan inti2 sekali. Tapi sppp siipp la jugak pedas sikit. TQ Ros.. untuk resepi keledek tu. Tapi bila tengokkan resepi doh karipap Ros dan resepi  doh dari Tun mcm lebih kurang je. Tu yang sedap tu kan... tq tq to TUN N ROS.



DOH KARIPAP
resepi: TUN 


4 c tepung
2 tbs margerin
1/2 c oil
3/4 c air
1/2 tsp garam

cara-cara:
panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
dh sejuk siket, campur garam n air.
Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..


INTI KELEDEK

*blog ros tak leh loading. Saya letak resepi bdasar ingatan saya. Bila boleh buka nanti saya edit balik. Lebihkurang je resepi ni.

1 biji keledek bersize besar
1/2 genggam ikan bilis *boleh tukar pada ayam atau daging
2-3 sb udang kering
4 sb serbuk kari
2 sb cili kering kisar
garam 
1 mangkuk air 

*1/2 biji bwg besar
*2-3 ulas bawang putih   

*saya tambah 

Keledek dipotong dadu. Rendam seketika. 
Kisar ikan bilis bersama udang kering dan bawang.  
Tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan cili dan serbuk kari. Tumis hingga garing.
Kemudian masukkan keledek dan air.
Masak hingga keledek lembut dan kering.
Boleh dijadikan inti.


 *MAS MASHITAH.. NI LER KARIPAP JENIS YANG AKU SUKE. KOT LA KO BERKENAN NAK TRY. SUDI SUDI KAN. MEMANG SEDAP DOH KARIPAP TUN NI.


31 comments:

Anawahid said...[Reply to comment]

psttttt... pas2 la sket izah, lom bekpes lg ni... :D... lg cantik kalo suapkan sekali.. heee

anymz said...[Reply to comment]

aikkk minah ni...baru komen kat budu dah keluar pulak karipap..

karipap pun karipap lah..ngapppppp :)))

Sofea said...[Reply to comment]

cantik karipap izah..akak suka sgt karipap..nanti leh cuba resepi ni pulak..karipap ni sejuk pun still rangup juga ke? & lagi satu akak x kisah lah bab apam mentega tu ..x ambil hati pun hehe

Mas said...[Reply to comment]

gila kau tak berkenan nengok karipap kau tu...
menggoda habisssssss..he3
maceh makcik....
nak buat japp lagi....
air liur dah menitik2 dah ni..
pandai betoi kau goda aku..
serius...cantikkkk sangat karipap kau tu..

Gee® said...[Reply to comment]

nak karipap 2 ketoi...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah..k.atie pon klu buat karipap suka guna keledek dr kentang sbb lembut je intinya.Tgk karipap izah..tingin lak sbb lama dh x mengelim:)

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izahhhh nmpak sedappp sy selalu letak inti kentang,pastu ayam @daging,mmg sedap eks letak inti ikn bilis..?Suka sgt mkn kripap..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...[Reply to comment]

Sedap ya..kita kat klate pun biasanya buat karipap pakai kledek.tak guna kentang.So jadi la manis-manis lemak.

Maria said...[Reply to comment]

Selamat pagi Izah,
sedap karipap tu...my hubby suka sangat ngan karipap...best2..

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izah.. sama laa.. tun pun suka kulit tebal2 sket.. pastu kan, kalau karipap yg beli tu, mmg tun buang inti, makan kulit saje.. haha.. tun x berapa blh makan sgt kalau inti keledek ni, rasa mcm x kene je karipap inti manis2 nih. hihi.. sbb tu xmkn karipap kat kelantan, inti keledek manis. tp ikut org laa kan. tekak masing2..kalau kt umah ni mmg terpaksa buat karipap inti sardin laa, tu yg hasben tun suka sgt makan. tun pulak mmg x minat langsung inti sardin. kalau buat satu adunan tu, wat frozen separuh. tp kejap je tahan, nnti ada laa tukang defrost frozen karipap tu.. hihi

ps: wahhh.. panjangnyer karangan tun.. ;p

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

sedapppppppppppppp...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

salam, Izah.. sejak akhir2 ni, akak pun teringin sgt mkn karipap yg dibuat sndiri, bolehlah akak try resepi karipap Tun ni, wallaaaaaaaa.. kecur sekejap!

Liza said...[Reply to comment]

my peberet tu...walllaaaa
tp Liza xpandai nk buat karipap ni sbb mmg dr kecik asyik mkn karipap pusing jer..nnt nk try buat karipap camni pulak la..lg senang kan..

Amie said...[Reply to comment]

oh.... anak Izah suka makan kulit karipap ye... Kak Amie pula buang kulit makan intinya je... he hehh macam-macam fesyen makan ye...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

blog Ros & beberapa blog lain aku takleh masuk Jah..agaknya mslh sama ke apa...
sedap Tun..eh karipap Tun..hehe

cik cek said...[Reply to comment]

Izah....

dah lama bebeno kak cek tak buat karipap sebenonya...selalu beli yg segera je...bila tgk karipap Izah ni..cantik...molek licin je kulitnya...apa rahsianya ek...tetiba teringin lak kak cek nak mengkaripap...nampak sedapnya....:D

ibundo said...[Reply to comment]

ada kopi panas tak zah. nak makan dengan karipap.

Nazrah said...[Reply to comment]

comel jer Ijah oiii..tak der jerawat pun karipap tu...

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah,

kalau dpt 2/3 ketul pekena ngan nescafe sedapp nya...pulak sini hujan gerimis....lagi sedappp kalau dpt balun...hehe...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Alamak bila nak ada nama karipap kak sam plak ni.

ninazsyafinaz said...[Reply to comment]

Whoaa..Izah..munggil nyer karipap tuh..comey2..mmg jenis sekali gigit..lepas tuh sekali ngap.tapi ntah apa badinyer..kalau buat kuih muih mmg fail..bentan sesaja..haiz.

Chah said...[Reply to comment]

Cantiknye kelim! Terpesona ahkak!

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

ada sesuatu di 'dapur' saya utk izah. :) tp kena upah karipap inti keledek yg sedap ni 10 bj. :))

eiela said...[Reply to comment]

resepi karipap nih sama macam mak saya ajar, memang sedap. saya tak reti mengelim hujungnya..tak cantik.

rahel said...[Reply to comment]

Alamak...udah terlewat sampai...habis dah karipap tu...emm tengok2 je la dulu..nanti dibuat..

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Izahhh...cpt ler tukorr gambo karipap tu..buat akak terliur hari2 nih..huaaaaa...

Mamasya said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah

Dtg jamu mata dg karipap Izah.anak2 suka karipap tp mamanya malas tul nak nguli...tp berkenan pula dgn karipap Izah ni...akan dicuba jugak...

ijan said...[Reply to comment]

Salam Izah, comel2 ny karipap dia. tp ku lbih terliur tengok budu tempoyak tu... huhuhu

Nieza said...[Reply to comment]

amboi comel dan montok-montoknya karipap ni zah...licin jer kulit tu..lama dh tak buat karipap ni harus di cuba ni..:)

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaah karipap, i liikkkeeee...suka nak makan x suka nak buat....rajin Izah ni... :))

Ramli a.k.a Pak Tam said...[Reply to comment]

Salam semua. kalau nak cepat makan karipap, datang aje gerai saya .


klik Gerai Karipap Panas

Selamat mencuba