Friday, October 14, 2011

Steamed Sweet Potato Cake

Assalamualaikum..


Steamed Sweet Potato Cake ... Nama canggih kan, ku bayangkan rupe kek yang menggebu memula nampak tajuk, rupanya cam lebih kurang ondeh2 je. Tapiii ada beza rasanya ngan onde2. Sebab kuih ni intinya kacang merah. Haa.. ni kuih kaum Cina ke ek? Sebab rasanya saya belum terjumpa lagi kuih ni digerai2 orang melayu. Tapi apa salahnya untuk dipelbagaikan jenis kuih.  Boleh dicuba. Saya tergerak hati nak try kuih ni sebab kebetulan ada sebiji keledek tergolek2 lebih2 dimakan. Saya buat separuh je, tu pun dapat berbelas ketul dah. 
Resepi ni saya nampak di blog RAHEL MASAK APA? Rahel ni teman blogger yang agak baru juga saya kenal. Tapi memang rajin update blog dengan masakan yang menarik hati nak mencube nya. Terima kasih Rahel sebab sudi share resepi yang dicubanya melalui buku masakan. Ada keunikan dengan kuih ni. Sebab dohnyer dicampur sedikit dengan tepung beras. Hmmm kena cuba baru tau cemana rasanya.. Terima kasih Rahel, izinkan saya berkongsi resepinya di sini pulak ye. 

 STEAMED SWEET POTATO CAKE
sumber: Rahel 
Resepi:Dim Sum Goes Vegetarian/Chin Mun Chong
Bahan untuk kulit:
250g ubi manis
200g tepung beras pulut*
25g tepung beras*
100g gula kastor*
1/2 sdb shortening*
air secukupnya*
Inti:
inti kacang merah secukupnya
Hiasan:
kelapa parut secukupnya}
sedikit garam},gaul rata
Cara:
1.Kukus ubi manis sehingga masak.Lenyekkan.
2.Campurkan ubi yang telah dinyek tadi dengan semua bahan
   bertanda dan uli sehingga menjadi doh.
3.Bahagikan doh itu kepada 20g setiap satu.Beri inti dan bentuk
   bulat kemudian leperkan.
4.Kukus dengan api kuat selama 5 minit.Setelah itu,keluarkan &
   tabur dengan kelapa parut.Hidangkan.
*Tuang air sedikit2 ke dlm doh sambil diuli sehingga boleh di
  bentuk seperti onde2.
*sapu loyang/pinggan tahan panas dengan minyak,kemudian
  susun kek ubi manis yang hendak dikukus supaya tidak melekat.


43 comments:

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

wahh...canggih ni!
Nak tau jugak cemana rasa dia..
Tapi ni lahhh...nunggu datang rajin dulu ekekeke...
Ko pakai keledek oren ke?
Apsal aku terbayang labu jerr ha? hahaha

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

lawooo.. bila nampak ko pegang ngan copstik tu memang mengiurkan sungguh... alahai.. esok baru aku nak wat kuih ape yg ko buat minggu lepas tu.. tepung kukus kot... yg ade bawang goreng kat atas.. almaklumlah.. kuih tu je aku nampak senang and steamed kan.. so tak yah susah2.. lagi pun esok ade sedara2 nak datang umah sedara aku dekat ni.. bleh la aku bawa buah tangan kan.. sat gi nak print resepi kuih tu tau.. mintak halal ye..

umi's cup cake said...[Reply to comment]

salam kak izah,
lapo la pulak tgk kuih ni...nak 10 biji boleh tak? (nampak no pelahap)

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

ubi manis tu ubi keledek ke kak? xckp bahan la plak nk ngetestnya ari ni..nmpk cam sedap jee.. msk list lg hehee

oli-go said...[Reply to comment]

nampak sedap..nk try buat tak tau le bile..huuhuhuhu

Chah said...[Reply to comment]

mokcik mmg gemar kuih gedik2 lembik2 gini..tq izah..boleh pelbagaikan inti kacang merah..ni asik2 buat pau aje...

Nazrah said...[Reply to comment]

hmmm...nampak sedap..tapi kena tunggu time ubi ada baru boleh cuba..

cik cek said...[Reply to comment]

Cam sedap ni Izah...kak cek nak rasa sikittt...:D

Yatie said...[Reply to comment]

ingatkan dari aritu nak buat kuih kukus bawang goreng..tapi tulah takde stok santanlah pulak..asyik tertangguh jek..jadilah kuih lain dulu...kuih kuning2 ni cantiklah...keledek ada gak kat dapur tu, takut dah masuk angin jek..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam..nampak macam sedap juga ni...kumpul kerajinan dulu thah bila akan kunjung tiba...

HaSue said...[Reply to comment]

ade rase cam kaswi x zah?eh dah ko kate cam onde2 lg mau tanye kn..hihi..
aku rasa cam ade jer keledek kat dapo tu..tp aku suke je nk buh dalam masakan kari..ke dah abis aritu ek?cer ko tgk sat kat dapo aku tuh..aku ngah ngadap tenet nih..

eh tgk kcg merah ni teringt lak tadi aku lupa nak suh hb aku beli..huh..ingat nk wat pau goreng

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

nampak mcm sedap je ni izah.. tp takde plak keledek ngan inti kcg merah tu.. terliur lak tgk... akak suka gak try kuih2 yg ala2 chinese ni... biasa kuih2 dorang kurang penggunaan santan & myk..

Ummi said...[Reply to comment]

Haiyaaaaaa....onde onde nyonya kaaaa? Manyak terpikat la tengok cik adik nona manis oooiii....liut2 telan masuk sekaligus dlm tekak nih...jgn tercekik udah la eh Izah..hehe

Yasminhamid said...[Reply to comment]

ak ha.. baca ke tajuknya ingatkan kek yg biasa tu...bila nak try ni... teringin gak nak tau rasanya.. hihi..

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Izah..mcm kuih cina ang ko kuih tapi kuih tuh tak berbalut kelapa..anyway nak tahu sedap atau tidak kena lah buat kan3x...

rahel said...[Reply to comment]

Izah,senang hati makan sweet potato cake..sedap kan..nampak cam kedai cina sudah hihihi..terima kasih kerana sudi kan diri menerai..mintak sikit..

~~DAPUR KECIL KU~~ said...[Reply to comment]

mcm pernah buat aje kueh ni tp bentuknya ada rupa segi2 sikit apa nama entah.kueh nyonya kita suka mkn tp tak suka buat sbb nya leceh lah.tp klu wat bulat cegini mcm senang sikit kan

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

ingat kek tadi.. rasanya kot macam kek.. hihihi tentu sedap lemak2 ubi kan

quinnie said...[Reply to comment]

apa la agaknya rasa dia ek...kena buat sendiri ek izah baru tau rasa...hehehhe

Nieza said...[Reply to comment]

tak pernah mkn lagi kuih ni..menarik yer...teringin lak nak rasa...hmm bila ler nak rajin mcm izah ni..:)

Kak Sam said...[Reply to comment]

Amboi...
ada mangsa baru nampanya ni. hahahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
tu la..aku pun eibe erbayang ke labu. dah lama tak melabu nih. hahaa..aku rasa kuih ni ok la sedap. api cam kureng je bila letak tepng beras tu. sebab aku nak rasa lembik2 skit cm onde2. ngengadakan kalau nak lembik cam onde2 baik buat onde2 je kan. hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@JaSSNaNi
try la buat kak nani.. aku suke la kuih tu. trasa2 je kesedapannyer tu. kalau nak bbuat makan2 tuk sdara baik doublekan adunan. sebb tu dpt sikitt je ttu

izahdaut said...[Reply to comment]

@umi's cup cake
a ah tu mmg pelahap tahap melampo latu.. nah amik sekeping potong 10. hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yana Shaiful
a ah akak buat ngan ubi keledek. ada cukup bahan boleh la cube nanti.

izahdaut said...[Reply to comment]

@oli-go
hehe pakat2 tengok la dulu. mana tau roh kuih ni sampai ke sana nak mencube nye. hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
kuih idak ler lembut lembik gedik cam onde2 tu sangat. rasanya kalau tak letak tepung beras dan kalau direbus lagi sedap. ehh tu mcm onde2 je kan. hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nazrah
ye la..kalau ada stok ubi tergolek2 boleh la try kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
dah pinis kak cek. kalau tuko ngan kek pesona tu boleh la kot. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
mcm saya la kak. keledek kalau tak ujung2 tanduk, slalu duk simpan je. hehehe..try la buat kuih kukus tu..simple n sedap je

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
tu la kan, kalau mood malas tak yah kumpul pun tetap ada.. haiishh cam nak tampo2 je muka ni. hahhaa

Lieya said...[Reply to comment]

Uwaaa kelasss kak...

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
mokcik.. ko kata kaswi? meh sini aku siku sket hidung ko. hahha..eh eh best nyer leh order2 je ngan suami terchinta. aku boleh juga, tapi stakat beras ke pampers ke minyak ke ok lagi. kalau kacang merah gitu aku tak berapa kompom je nak ngoder. haha..

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
hmmm gitu la. slalu steamed2 je kan. ni pun kire simple la dan liat2 kejun gitu kuih nyer.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
a ah la kak ummi. onde2 nyonya kot. tapi kalau rebus lagi sedap kot dari kukus. sebab bila rebus permukaan kuih tu basah2 baru sedap salut ngan kelapa kan. betul tak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yasminhamid
kann..sebab ada kek tu. kita ni mmg cepat aje membayangkan ke kek. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mama Hawa/Mama Nani
oo yeke kak. saya pun tak biasa sangat ngan kuih2 cina ni. tapi tak rugi mencuba kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
terima kasih juga sudi bershare resepi ni. mintak izin ye

izahdaut said...[Reply to comment]

@~~DAPUR KECIL KU~~
tu la, kalau kuih nyonya ni kalau tak bahan dia mcm2 menda, teknik pulak yg susahnya kan. tapi kuih ni simple je.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
boleh tahan la.. sesali sekala layan kuih cina kot. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
ala.. tak de rajin mana. ni kesian nengokkan keledek tergolek, sebelum msuk angin leh la buat kuih ni. simple je tau

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sammangsa apa kak? kompius.. hehehe.. mangsa sifu kah?

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

kuih nie sedaaap... terliur terus akak tgk tau ... pic ke 3 tu lg ler.. nak ngaap jer rasa.. hehehhee