Monday, October 17, 2011

Puding Jelly Oren


Assalamualaikum..

Simple je puding ni. Kalau ada oren, boleh buat puding jelly ni.
Oren yang saya beli tu tak masam sangat. Jadi saya add oren sunquick.
Sedap tapi tersilap sukat sikit jadi texture nyer tak de la lembik2.
Tapi tetap habis bebudak ni makan.
Suke sangat diorang. Pulak2 dapat makan tang putih tu. 
Siap kena warning yg segelas kaca ni untuk ayah.
Tunggu ayah balik kerja dulu. 
Dan dan ayah dia bagi salam , jelly tu dulu diorang unjuk kat ayah.
Sebab nak paw sekali yang ayah punya. Hehe.. 
Ramaiii dah try jelly nikan.
Tak silap terpandang kat blog kak Azlita, Nieza dan ada lagi tak brapa ingat.
Of coz la rumah ratu puding ada jelly ni.
Terima kasih Ita yang juge penggemar puding mcm kak Nor.
Tips dan resepi saya copy dari SGN67.
TQ Ita dan kak Nor. 




PUDING JELLY OREN
resipi : Juwita Fariz

Lapisan Jernih
4 g serbuk agar-agar
500 ml air
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning

cara-cara
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
ketepikan

lapisan puding
4 g serbuk agar-agar
200 ml air
300 ml susu
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Masak sebentar dan ketepikan

cara-cara untuk melapis.
sediakan bekas yang sesuai.
masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.

** Cara yg K.Nor buat, letakkan gelas yg nak digunakan dlm loyang besar yg berisi air dan ketulan ais. Dgn cara ni, boleh mempercepatkan puding tu mengeras dan tak perlu masukkan dlm peti ais. Masa menuang layer seterusnya, guna belakang sudu kecil dan letakkan di dinding bahagian dalam gelas dan tuang slow2 supaya adunan tak terjerlus ke dalam adunan sebelumnya.
    Bila adunan puding yg belum dilayerkan (balance dlm periuk) nampak cam mengeras, panaskan sekejap tp jgn sampai terlalu panas. cukup sekadar nak mencairkan balik adunan supaya mudah dituang. (biasanya bila tinggal 2 layer terakhir adunan akan mula mengeras, boleh la dipanaskan sekejap ya)


 DISEBALIK TABIRR!!!!!


>____________<

Ngeee




  

54 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

wahh.. cunnyerrrr!!!
akak bab jely2 ni mmg tak terkejar.. lagipun.. jarang dpt jamah desert kalau dah kerja ni.. harap hari cuti jelah.. itupun selalu desert ngan buah2 segar je.. kalau nak buat juga..kena beli gelas comey dulu barulah cun kejadianya.. hahaha.. ehh.. yg sebalik tabir tu ada nilai seninya yg tersendiri tu...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madihaa..
yela kak. bz kan.. desert buah segar tu lagi sodap tu. mmg layan bermangkuk2 tu. hehe.. ala kak madihaa.. sejuk sikit hati bila kata ada seni tersendiri. hahahaha..saboo jela

tun_telani said...[Reply to comment]

hahaha... yg gambo disebalik tabir tuu mmg terbaik.. xde laa org2 yg keras tangan mcm tun ni duk stress tgk org wat cantiikk je, sendiri wat xde nmpk rupa.. hihi..

Ryo Azhar said...[Reply to comment]

tuuu dia,mak org wat pudding jelly......suka nak tunjuk tyme panas2 gini..kejiiii tauuu (pinjam kata2 kak ummi)..

cik cek said...[Reply to comment]

Izahhhh....

Jely lapis lapis lagi....cantik ooooo...abaikan je yg tak bape nak cantik....he he....

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

hai izah spd tu ..akk pun pernah buats ekali rasa mcm nak buat lg aje...cantik gelas tu....

K.Nor said...[Reply to comment]

hahahhahha.. gelak guling2 tengok yg disebalik tabir! hahahahhahaha.. sabo jah.. sabo.. dah adat mendessert jah.. bukan semua menjadi elok.. yg tak elok habuan anak2 la kan.. yg elok jer baru lepas screen test masuk pilem eh... masuk blog hehe

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...[Reply to comment]

Dah masuk peti ke belum tu.Haii panas2 ni sedapnya jelly

Nuridah said...[Reply to comment]

Uisshhh...cantiknya dan sedapnya nampak jelly tu...kalo dpt segelas cepat2 kak nur habiskan..nk gelas yg kedua...hehe.

Chah said...[Reply to comment]

Duh..nyamannya...rasa tgk buku menu kt shangrila otel...tp nk kena melapis2 tu yg lomah tu...nk melapiskan lelemak di badan ni takdelah serumit tu rasanye...heeee..agaknya kalau saya buat, versi saya yg plg cun bersamaan yg di sebalik tabir izah...so disebalik tabir saya??...kuhkuh...

Lieya said...[Reply to comment]

Time tengah cuaca panas ni memang sedap kalau makan puding2 gini kan!!!!

Liza said...[Reply to comment]

Salam Izah...mmm sejuk je tekak bila tgk puding ni...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

orang yg betul2 sabar jer bleh hasilkan jelly cantik mcm dlm gbr kat atas tu, kan.. gbr bawah pulak??? erkkkk!!

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam...lama saya duk berangan nak buat jelly ni..tapi sampai sekarang yang tinggal hanya angan2 semata

sitiezahim said...[Reply to comment]

hahahahah lagi cun yg disebalik tabir tuh kak...hihihihi

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

memang cun sesangat.. cantek... dan sure2 lah sedap kan...
yang tak brapa nak cantek tu pun orait gak kalau dah masuk dalam perut kan.. :)

Asmara said...[Reply to comment]

haha.. lawak la izah ni. siap ada disebalik tabir lagi. tak kisah la kan yg penting sedap dimulut kenyang diperut. hihi..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,sy pon kadang utk inteprem yg rasa yg cun cikit,kalo xcun disebalik tabir xtunjuk dah,sbb bagi kat budak2 nih,haha,keji toi kan,Eh yg disebalik tabir pon cunlah kak,aa"mmg seni tuh kak..

HaSue said...[Reply to comment]

Eh di sebalik tabir tu pun lg menyelerakan jek..hehe..
Sama laa ayat suh tinggalkan utk ayah diorg tu..kalo buatnyer cukup2 jer gitu ler..siap ler bahagian ayahnya kena paw ye.nasib laa kan..ibunya mengalah jer..hehe

cantik kejadian puding ko tuh.. puji ikhlas nih..
err..nak ngepau puding laki ko skali buleh ye?dia suapkan sesuap je..xpe kannn?kakaka..larikk2...adeh

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa cantik lerrrrr... puding jelly oren Izah ni, akak gak tak terbuat2..time beli oren lupa jek nak buat..bila nak buat takde orennya pulak..so tak terbuat2 lerrrrr...

Kak Rose said...[Reply to comment]

kak rose suker yg disebalik tabir tu... blessing in disguise gitu! x semestinya yg cun je dapat masuk blog kan...

anymz said...[Reply to comment]

jah ooooooooo jah..awat la lambat sgt hang post resepi ni..haghi tu masa oren dok byk lagi kat rumah ni hang tak hengat pulak nak tunjuk mai resepi ni no..oren tu dok golek2 gitu2 je ateh meja makan ni tauuuuu..
hahaha..tumpang bahasa en daut sekejap..en daut jgn marah nooooooo..peaceeeee no war okayyyy..
mati lah den kalo dia baca ni jah..cover2 sikit jah.jgn bagi dia nampak.buat lagi menda alah ni jah..bagi dia makan puas2...:)))

Hanim said...[Reply to comment]

izah, 4gm serbuk agar2 tu agak2 brape sudu teh ek? cam tringin jer nak buat. susu n oren banyak tu dlm peti es hehehe.

quinnie said...[Reply to comment]

izah..ada part belakang tabir yg tak tahan tu...hahhaha..kita kalau buat tak tentu belang nye menjadik lagi...hehhehe

rahel said...[Reply to comment]

Waw..canteknye kaler2 puding jelly,lewat pulak saya sampai sini..gerenti dah habis ni..emm.

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
ala tunn.. no body perfect.. biasa la yang tak menjadi tu kan. akk gitu jugak la.. rilex n cool je. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar
ryo. cer ko cipta perkatanan lain..bahasa etnik sarawak baru best..identity katakan.. hahhaa.. eh oren ko dah habis ye..

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
tu la kan kak cek. masuk mulut tak berapa nampak rupa dah. apa ada pada rupa..cewahhh ayat kaber

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
kak shiela pun pernah buat ye.. tu la ada la yg saya terlepas pandang tu. sedapkan..rasa dia segar gitu

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
nasib baik teknik n tips amik kat blog kak nor, kalau idak rasa nak tangan2 je org yg gelak guling2 tu.. huhhh.. tu kes tak sabo la tu kan. melapis ni mmg asas pertamanya adalah kesabarn. huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
mmg baru kuar peti es la tu kak ros. sejuk2 memang masyukkk jellygini

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
kalau macam tu mmg kawan la ngan anak2 saya kak. berebut2 makan jelly. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
hehehe..gelak saya baca komen kak chah.. mana ada.. saya nampak menu2 akak semua seni2 je. seni dalaman tu. ace cube test try tengok seskali keluar skil melapis.. ye betul2.. melapis lelemak easy peasy kan.. huhuhuhu.. insaf!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Lieya
betul tu.. tu yang anak2 berebut2 tu kot. diorg ni kalau tak panas pun kalau kena ngan taste layan je puding2 gini. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Liza
meluncur laju je dalam tekak kannn.. cer bayang cer bayang.. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
hahahhaa kak yus... kata2 mu itu sungguh mendalam maksudnya.. sambil urut dada.. aiss saboo jela.. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
sambung angan2 sue, mana tau esok llusa ada la oren bergolek2 kat peti ais yang suruh dibuat jelly. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@sitiezahim
hahaha sajee je ko kan hajar... gelak2 la tuh..huhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@JaSSNaNi
tu la.. mata je nampak yang tak cantik,tekak balun je kan.kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Asmara
ye ler.saja menunjukkan tak semua menda yg dibuat menjadi.. suke pulak nengokkan corak abstract tu. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
a ah ye la ko siti.. cun kan je la.. bagi sedap sikit hati akak ni kan.. huhhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
agak2 aku baca komen ko ni sambil aku pegang parang kan. elok la dah larik tak yah aku perambat. hahahhaa..

tu la kan sue. kengkadang aku buat senyap2 je, bila dah habis tak sempat nak tinggalkan kat cik abg. tapi last2 nyer tahu jugak bila post kat blog. senyap2 ke apa kan. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
resepi kembar akak ni akak tak try lagi ye.hehehhee.. tu la, saya pun baru teringat tu baru terbuat. kalau idak tertangguh2 jugak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Rose
tq kak rose.. tu la..bila pandang2 tu nampak unik pulak..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
tu la.. bila ada oren tergolek sapa suh golek2 kan aje. gi ler buat jelly. ni buat cipon oren je. pastu tak share2 cipon tu kat saya lak tu. huuhh..kak anim, sekarang nak menten badan la. badan dah mcm kena pam. hahaha... bior dia makan ckit2 je.. tah bila nak turun tuh..kiki cakap kat diri sendiri ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Hanim
rasanya lebih kurang 1sb. tapi rata.. lebih kurang la

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
cer la try kak Q.. mana tau ada bakat terpendam. hehehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
a ah rahel. pinis oready. bebudak suke sangat makan jelly ni.hehe

Hanim said...[Reply to comment]

1sb tu bekannyer 10gm ke izah? konpius plak hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

hanim.. tq brtanya. memang 1/2 sb tu bersamaan 5gm.. jadinya lebih kurang tu la kalau nak buat 4gm. maaf ye dah tersilap bagitau..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

cantiiik... menariikk..... suka tgk....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak Diana..
tu la..simple pun simple, tapi bila dilapis tu cantik jadinya kan

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Siap ada di balik tabir tu... ngeh ngeh ngeh... tapi itu tandanya Izah ikhlas... tak tunjuk part yang lawa je, part yang lawa tapi kurang pun, Izah tunjuk gak...

nurul huda said...[Reply to comment]

salam kak izah,

kalau nak tukar serbuk agar-agar tu guna agar-agar tali boleh ke? sukatan pun nak kena jugak ke?