Saturday, October 1, 2011

Butter Prawn


Assalamualaikum...

Lerr senang je rupanya nak buat butter prawn ni ye. Lepas jugak hajat tekak nak makan butter prawn ni. Teringat ringat  3,4 bulan sudah, masa mengorder butter prawn ni disebuah restoren yg agak glem di tepi mrr2. Namanya hebat, retis2 selalu buat progrem kat situ, tapi service really bad. Tak tau ler kot time tu tengah bz giler kan. Ate rupenya, bila study betul2 resepi ni kat blog SGN67, pastu masukkan ke dalam otak step by step nyer tu, ALHAMDULILLAH.. menjadi jugak. Aiseehh heaven betul dpt ratah udang tu. Manis dan wangii je.. Kak Nor.. tq i lebiuu..




BUTTER PRAWN
resepi: Nita 
di edit n tips : kak Nor @ SGN67 


Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia



16 comments:

Treat and Trick said...[Reply to comment]

Salam Izah, best resipi ni, cantik hiasan telur kat atas tu. Kek korma tu simple dan senang nak buat, nanti cuba ya...

sitiezahim said...[Reply to comment]

Menarik kak..tp saya x de acuan roti jala huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

treat nd trick

tu la.. saya study cara nak buat kek tu simple je. tu yang dah amik resepinyer tu. tq ya

sitizahiem..
akak guna jug yang ada muncung. tuang slow slow. amik tips kak nor tu tambahkan sikit putih telur untuk cairkan sikit kunign telur

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
wah lapar sudah tgk butter prawn nie tau... mmg fav akak n anak2 nie.. suka sgt makan...

oo yer.. akak ada bg izah award.. nnt senang2 singgah ler yer.. :)

K.Nor said...[Reply to comment]

jah.. takkan ai lap u jer.. takkan tak ulur udang 3 ekor.. ish.. ish...

Mas said...[Reply to comment]

wehhhhh....dah boleh buka restauren ni ijahhhh..
cantikk butter prawn kau....
ehhh..lupa nak tanya....udang dah masuk yerk kat rumah kau..
bukan dulu kau tak leh tengok udang ke..

Acik Erna said...[Reply to comment]

assalam izah..gitu caranya ye..akak pernah buat..tapi tak berjurai lansung..nasib baik rasanya sedap..licin jugak..
pandai izah buat..cantik..

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

x mau..x mau tengok....nak order butter prawn basah lak k

rahel said...[Reply to comment]

Mat tengah ari Izah,pandai awak buat butter dia tu...sedap lauk cam ni tp takde stok udang pulak..hehe..

quinnie said...[Reply to comment]

izah cantik rupa serdak tu...memang menjadik nih...:)..kita bila la nak buat agaknya...huhuhu

ibundo said...[Reply to comment]

haritu bundo buat telur tu tak jadi bertali2. oo rupanya kena goreng dalam minyak banyak ye..

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..tibe je terasa lapar tgk udang ni walaupun hidung dh rasa gatal..maklum lee alergik dgn udang & sotong tp still jgk mkn hehee

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

izah cantik sangat.. ita tak pernag try lagi rasa nak cuba plak.. thanks banyak tips tu.. harap kalau buat menjadi la jurainya

lizz said...[Reply to comment]

wah memang terliur....memang nampak sedap sangat...

Nieza said...[Reply to comment]

cantik dan semestinya sedap!..lama juga tak buat ni..nanti boleh terai style kak Nor ni lak..:)

♫ نور عتيقح ♫ said...[Reply to comment]

NOTED =) nak try masak utk org kesayangan <3