Assalamualaikum...
Lerr senang je rupanya nak buat butter prawn ni ye. Lepas jugak hajat tekak nak makan butter prawn ni. Teringat ringat 3,4 bulan sudah, masa mengorder butter prawn ni disebuah restoren yg agak glem di tepi mrr2. Namanya hebat, retis2 selalu buat progrem kat situ, tapi service really bad. Tak tau ler kot time tu tengah bz giler kan. Ate rupenya, bila study betul2 resepi ni kat blog SGN67, pastu masukkan ke dalam otak step by step nyer tu, ALHAMDULILLAH.. menjadi jugak. Aiseehh heaven betul dpt ratah udang tu. Manis dan wangii je.. Kak Nor.. tq i lebiuu..
BUTTER PRAWN
resepi: Nita
di edit n tips : kak Nor @ SGN67
Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.
# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan
# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun
# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia
16 comments:
Salam Izah, best resipi ni, cantik hiasan telur kat atas tu. Kek korma tu simple dan senang nak buat, nanti cuba ya...
Menarik kak..tp saya x de acuan roti jala huhu
treat nd trick
tu la.. saya study cara nak buat kek tu simple je. tu yang dah amik resepinyer tu. tq ya
sitizahiem..
akak guna jug yang ada muncung. tuang slow slow. amik tips kak nor tu tambahkan sikit putih telur untuk cairkan sikit kunign telur
Assalamualaikum izah..
wah lapar sudah tgk butter prawn nie tau... mmg fav akak n anak2 nie.. suka sgt makan...
oo yer.. akak ada bg izah award.. nnt senang2 singgah ler yer.. :)
jah.. takkan ai lap u jer.. takkan tak ulur udang 3 ekor.. ish.. ish...
wehhhhh....dah boleh buka restauren ni ijahhhh..
cantikk butter prawn kau....
ehhh..lupa nak tanya....udang dah masuk yerk kat rumah kau..
bukan dulu kau tak leh tengok udang ke..
assalam izah..gitu caranya ye..akak pernah buat..tapi tak berjurai lansung..nasib baik rasanya sedap..licin jugak..
pandai izah buat..cantik..
x mau..x mau tengok....nak order butter prawn basah lak k
Mat tengah ari Izah,pandai awak buat butter dia tu...sedap lauk cam ni tp takde stok udang pulak..hehe..
izah cantik rupa serdak tu...memang menjadik nih...:)..kita bila la nak buat agaknya...huhuhu
haritu bundo buat telur tu tak jadi bertali2. oo rupanya kena goreng dalam minyak banyak ye..
Salam Kak Izah..tibe je terasa lapar tgk udang ni walaupun hidung dh rasa gatal..maklum lee alergik dgn udang & sotong tp still jgk mkn hehee
izah cantik sangat.. ita tak pernag try lagi rasa nak cuba plak.. thanks banyak tips tu.. harap kalau buat menjadi la jurainya
wah memang terliur....memang nampak sedap sangat...
cantik dan semestinya sedap!..lama juga tak buat ni..nanti boleh terai style kak Nor ni lak..:)
NOTED =) nak try masak utk org kesayangan <3
Post a Comment