CSS

Thursday, July 21, 2011

Muffin Inti Blueberry

'

Assalamualaikum..

Selamat pagi. Masih berkisar dengan muffin. Kan dah kata memang seminggu lepas asik mapin mapin mapin je. Ni dibuat untuk tempahan akak saya untuk majlis akikah anak kecik nyer. Tempahan dan sumbangan saya la kira nyer. Saya suke muffin ni. Texture n manis nyer sedang elok pada saya. Muffin bluberry memang kegemaran pun kan. Saya buat size cup S. Senang di ngap. Kalau hubby saya makan ni dia ngap 4 ketui skali hadap. Bila tengok dia laju je ngap, dlm hati saya..aduhh short lagi mapin aku. Makin dia laju ngap, makin cepat jugak saya membungkus mapin masuk dalam wraping. Haha.. cik abang ku tak pasan yee.. Ke buat buat tak pasan? Huhh..
Tu belum kira si Bais duk ngepau mapin ni lagi. Haii sabau jela kan.

Resepi mapin ni saya amik dari satu web omputih yg pada saya sukatan dia elok untuk sekali bancuhan yang mendapat banyak biji. Ayat apakah ituu.. Ahh lantak lerkan. Paham je kot. Penggunaan buttermilk, mmg menggebukan. Pada last2 bancuhan tu saya tukarkan pulak buttermilk kepada yogurt. Lebih kurang jelah pun hasilnya. Cume kalau nak guna yogurt kena lebihkan sikit yogurt nye. Kalau idak bancuhan sedikit pekat. Layan resepi jom.




BLUEBERRY FILLED MUFFIN
source: justbestrecipes

125 gm mentega
1 1/2 cwn gula kastor *izah kurangkan 2sb
4 biji telur
1 sk vanilla essence
3 cwn tepung
2 sk baking powder
1/2 sk garam
1/2 sk parutan lemon *optional
1 cwn buttermilk 
blueberry filling secukupnya

*buttermilk: 1 cwn susu segar + 1 sb lemon jus. Bancuhkan keduanyaa dan biar beberapa minit hingga menjadi pekat.

Caranya:

Pukul butter dan gula sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul.
Kemudian masukkan pula vanila esen dan pukul lagi sebati.
Tepung diayak bersama baking powder dan garam. 
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Tepung dimasukkan berselang2 dengan buttermilk.
Gunakan cara kaup balik semasa proses mengaulkan tepung dlm adunan butter.
Bukan pukul dengan mixer ye.
Bila semua bahan sudah sebati bolehlah diceduk kedalam muffin cup.
Diingatkan jangan overmix adunan tadi.
Cedukkan sedikit adunan muffin, kemudian isikan filling bluberry dan tutup balik dengan adunan muffin sepenuh 3/4 cup.
Bakar pada suhu 180  C slma 25 minit.







43 comments:

cik cek said...[Reply to comment]

Izah...kak cek dtg ni nak order mapin la kat Izah...yummmyyyy...gebunya mapin Izah buat...ada blueberry lagi...kak cek suka,,,,:)

anymz said...[Reply to comment]

wah!nampak sedap tu jah..tak kesah lah susun ayat macam mana pun janji paham.jgn ko guna bahasa loyar sudah lah ya..yang itu konpem tak paham..hehe

angkut masuk list mapin ni..seronok pulak buat mapin ni kan?..ngap satu..satu..tak payah nak potong bagai.

Acik Erna said...[Reply to comment]

Izah..tak patut..tak patut..makin laju en.abang makan..main laju dia membungkus,,he he,,kalau perasan mau merajuk tu zah..langsung tak makan mapin izah lagi nanti..

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

assalamualaikum....mapin lagik, yg sebelum ni pun belum sempat nak salin nih..huhuhu...Nak try test yang ni dulu..suka klu ada filling blueberry nih....mintak izin kopipes ye izah...macihh...

quinnie said...[Reply to comment]

izah kat rumah ni pun kalau saiz s ni laju skit nak habis...kalau yg besar masing2 jeling2 pandang2 je...heheheh

che'iza said...[Reply to comment]

Setia betul ko dengan muffin izah eh... Kira2 cinta sejatilah.... kalau dah seminggu ko mengadap muffin ni... Den jeles tau....

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

Pon pon...akak lom breakfast lagi ni..akak ambik mapin sebijik yer...hehehe

tun_telani said...[Reply to comment]

haahaha.. tun duk imagine hasben akak tgh ngap mapin n akak duk packing cepat2.. hihi.. rasa mcm tgh lumba je.. agak2 lg byk yg dipacking ke, lg byk yg di ngap.. haha..

tun nk tumpang ngap sekali blh? boleh laaa.. boleh laaa...

Gee® said...[Reply to comment]

tokey...tapaw mapin 10 butir yer...nk bw gi berkelah... heee

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
tu la kak cek. mmg feberet kan kalau diinti blueberry ni. sedapp je dikunyah

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
tula kak anim, mapin buat size s lagi la siok. kecik comel. bebudak la suke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Acik Erna
hahhaa. tak de la kak erna.. makan je. dia mmg suke je mapin gini. cume mapin yang pelik2 tu tak mau jugak dia

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
amik je la kak tun. cube la try testing kot2 menjadi kegemaran kat rumah kan. kalau nak buat sikit leh buat half je.

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
haha betul tu... ko makan la..makan la.. kalau size besar kan. kongsi2 la kan. tu la, kadang2 budak ni buat main2 je. pastu amik yang lain pulak. punah gitu je. kalau buat ekcik pandai lak habiskan

izahdaut said...[Reply to comment]

@che'iza
hehee.. tak de la, ni ada org duk order. kalau idak tak maunyer ngadap mapin tiap hari.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cendana Kasih
nah amik sebijik kak... makan makan

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
hehe tak de la, dia ngap tu itu jela, tapi kite lah dok short kan. sebab dah siap2 kire, pastu bila makan kena tolak pulak. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
k gee.. nak itutttttt..heheeh

HaSue said...[Reply to comment]

dah mcm gambar kaber mjlh gambar yg ke 2 tuh.hehe
ko x buat lebih byk2 ke tuk cik abg ko tuh mekk?haha..klako citer ko nih..sibbaik dier x bukak yg dah siap2 ko bungkus tu yer..

awin said...[Reply to comment]

izah, u buat muffin ni ltk dlm acuan mafin ke? kalau x pakai acuan lubang2 tu jadik x agaknya?

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....
memamg betul2 izah muffin lover.....
cayalahhhh......
cun melecun mapin kau....

Yatie said...[Reply to comment]

comelnya mapin ni, lama akak tak wat mapin..nak wat gaklah...

Asmara said...[Reply to comment]

mmg sangat padan la ngan nama Izah the muffin lover! hehe.. thanks resepi zah, nak try gak nih.

Nurul said...[Reply to comment]

Izah...

Suka nengok mapin izah ni.. comey jer... ingat arini nak buat mapin tuk anak2... dah izah tayang mapin ni, nurul amik resepinya yer.. :)

nOOrsha said...[Reply to comment]

humang haih..fcanteknyer gambo..rase nk jilat2 skrin ni..hehehe..siyes cntik, walo x minat mapin aku rase cam nk cekut 1 :)

Naz said...[Reply to comment]

Izahhhh..so rajin la adik akak sorang ni.. Mapin yer.. Pic yg atas tu suka akak tgk..mapin pun muncit2...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

amboi..pjg bebenar komen sampai naik lenguh aku nak taip,,hehe..nak mapin yg ko buat harini Izah..aku tahu ko buat..cpt bagi..!!

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..
Homework lagi. Baru je siapkan muffin yogurt terbaik tu. Haaaa tak laratnya.

dZana said...[Reply to comment]

aslmkum izah.. lama akk tak myinggah sni.. rasa terpegun tgok roti horn ni..

sunita binti ahmad dalil said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Kak Izah...sihat hr ni..saya teman baru di sini..saya suka masak2 ni tp muffin x pernah buat..nak cuba resipi akk boleh ye..

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
melampo la tu sue kalau nak buka yang aku dah bungkus ek.. weh aku pun suke sebab apa tau, sebab watermark tu kot. ahakksss..toce toce

izahdaut said...[Reply to comment]

@awin
a ah awin sebab aku guna paper cup gini mmg kena letak dlm muffin pan tu kan. tapi kalau guna yang cup keras tu tak yang dah guna pan. ceduk je sebiji2 n bako

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
mas try ah buat. ko kalau dah memapin mmg suke tau. tapi kalau berinti bluberry ni mmg kesukaan la

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
buat la kak. kalau berinti gini laju je kat rumah ni. tapi yang ni kena tahan2 makan sebab org order. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Asmara
hehe..sila lah as.. ok jugak resepi yang ni. tak mengecewakan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nurul
silakan nurul. cube la try resepi ni kot anak2 suke. kalau tak mau letak inti blubery leh je intikan ngan strawbery atau coklat ke kan. ikut citarasa la

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
woohh sifu nyer ko kan, hahahaa.. kire aku anak murid berjaya la kan bila sifu pun puji gambo aku neh. muekekekee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
tq kak naz.. pss pc akak dah ok ke? leh merempit sesuka hati ni. hehehee.. kak naz jom memapin kak..bestt

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
mak yung ni kuat benor instinct nya. aku wat mapin biasa je no fail banana. ngabiskan pisang.nah amik la, ada lagi beberapa biji

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Sam
hahaha.. ee kak sam nih.. ye la kak sam tu wanita berkerjaya.. tak pe kak, slow slow

izahdaut said...[Reply to comment]

@dZana
kak nor yang ngajor gitu kak. rupanya elok je kalau lilit ngan roti. hehee..tq sudi jenguk blog saya kak zana yee

izahdaut said...[Reply to comment]

@sunita binti ahmad dalil
waalaikumussalam warahmatullah.. tq sunita sudi singgah blog akak.. sudi sudi lah mencube menu yang mana berkenan...

mastura said...[Reply to comment]

Salam..sy dah try resepi ni..tpi tak letak filling..tpi hasilnye mmg sedap..gebu je..tq 4 sharing this resep..