CSS

Thursday, July 28, 2011

Cempedak Goreng Crispy


Assalamualaikum..

Sebenarnya banyak nak pot pet hari ni. Tapi minda terasa buntu, badan terasa lemau, dada terasa senak. Tak sedap badan tul hari ni. Layan je la cempedak goreng ni ye. Resepi dari kak Madihaa. Nampak kak Anim n Ct pun dah try. Cempedak cik hubby yang belikan. Tetibe bawak balik 3 biji cempedak. Sangat la suke sebab ulas dia kecik2 comel. Sebiji tu dalam anggaran 60 ulas. Puas makan.. Goreng ngan api sederhana leh ngap ngan biji sekali kan. Tapi lepas tu nanggung sendrik la angin nyerr...Angin pruutt pruut. Hehe... Tapi incik hubby lagi suke goreng buang biji. Betul tu, lagi senang nak ngap tak de biji. Sedap..

Bater ni mmg garing, ada serdak serdak garing gitu. Tapikan... cempedak goreng saya jadi berminyak sikit. Saya je kot jadi gitu. Mungkin ada kaedah tepat untuk menggoreng kot. Tapi apa pun, dah namanya cempedak mmg la sedap. Thanks tu kakak kakak semua yeee. 

jemput makan..




CEMPEDAK GORENG CRISPY
sumber resepi: kak madihaa

Bahan2 batter

400 ml air
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 gm marjerin
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 ¼ sudu kecil garam



Cara

1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata &; halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang


48 comments:

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaahhhh!!!!!!!!!! nak nangis tengok cempedak ko ni.... sedapnya!!!!

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

waaaa..... lapor lah izah... mendera jiwa dan raga ni... mana nak cari cempedak ni... aduyaiii

HALAMANKU said...[Reply to comment]

hu hu hu camanani.. teringin sesangat.. sedapnyer.. nak juga.. join minum petang..

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

aduh Izah...sampai ke BUkit Jalil ni berbau cempedaknyer...huhuuhh...lapar.... meh dua tiga ketui...

cik cek said...[Reply to comment]

Izah bau sampai sini la...sedapnya...suka cempedak goreng...kak cek ada cempedak ..tapi tak masak2 lagi lak...hu hu hu...mintak kat Izah je lah...:)

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Ya Rabbi...Izah..sampai hati ko..3 biji tu ko goreng semua ke? ada belen tak? cer share sikit..huhu..

eh..tangan sape tuh? tgn ko ke tgn cik abe ko? **tetiba pandangan beralih arah..kekekeke..

nak soh abe aku bli gak cempedak..jaga ko...!!!

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,uish jari jemari siapakah ini..Putih n halus mulus jarinya,wakaka..Akak terus terang ckp,sy suke resepi nih,sedap kan,mmg crispy,tapi tula dah namanya benda goreng2 mmg berminyak sikit..Yg 2nd time wat agak berminyak,Sy lapik byk lai tisu juga,apa pon mmg best resepi nih..Mybe kena kurangkan cikit marjerin kut kak,ishk pandai2 jer kan.

dZana said...[Reply to comment]

sedapnya.. akk dah buat teh o ni.. meh mkn sama2..

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam....Mintak seketoiiiii...pas tu minta izin nak kopipes jugeeeee

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa ada cempedak goreng kat sini..kat dapur akak tu pun ada cempedak, nak goreng gaklah....kalau cantik, akak tangkap gambarlah, kalau tak...hehehehe faham2 jelah....

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

wahhhh..ada cempedak goreng..sedapnyer wat minum petang nih...ada nampak tangan duk amik, tak thn wehhh...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

wahh.. sodapnya cempedak goreng.. suami akak pun ada beli cempedak baru2 ni.. tp dia lebih suka mkn gitu jer tanpa digoreng.. so.. akak pun layan jugaklah mkn mentah gitu.. mmg puas mkn.. hehehe..
akak rasakan.. batter ni tak sesuai kot goreng guna cempedak. mungkin sbb isi cempedak tu jenis lembik & manis.. bila digoreng.. gula dlm cempedak dah jadi caramel & meleleh meresap kat batter.. jadi ada kacau sikit kat situ membuatkan batter agak berminyak. ishh.. entahlah yer.. may be mcm zaliedana ckp kena kurangkan sikit marjerin tu kot.. tp ikut pengalaman.. kalau goreng cempedak biasanya mmg agak berminyak sikit berbanding goreng pisang betul tak izah? akak rasa resepi ni sesuai utk pisang & sukun jer kot.. sbb pisang tu tak manis mcm cempedak.. & sukun pulak for sure tak manis langsung kan.. try plak guna pisang or sukun or keledek plak lepas ni ehh..

Citarasa Rinduan said...[Reply to comment]

aduh...
izah
sure ranggup dimulut kan?
kecurnya daku
nak beli buah sure mahal..

ada sesiapa nak bagi cempedak free??
hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

opss lupa nak tambah.. hehe..
biasanya kalau goreng pisang yg agak masak sikit pun agak berminyak berbanding goreng pisang yg tak begitu masak/yg mengkal.. akak rasa betul kot.. kehadiran gula dlm cempedak atau pisang yg ranum tu antara faktor menjadikan batter jd berminyak sikit.. agak2 boleh jadikan fakta tak izah? ke auta akak je nih? hehehehee...

K.Nor said...[Reply to comment]

goreng cempedak tak leh api slow rasanya tu yg jd berminyak.. cam kembang minyak gitu kan.. rasa2 akak la :)

sitiezahim said...[Reply to comment]

besnye...akak suke mencabar kerinduan saya kat msia tau..hihihihi..btw tahniah akak dah smakin gelemer gitu..hihihi

anymz said...[Reply to comment]

betul cakap nor,goreng cempedak tak boleh api slow..sebab tu berminyak..akak punya okay je jah..biji pun masak gak.cuma izah kena selalu balik2kan gorengan kalau nak guna resepi ni.

ko ni jah,ape ke halnya guna api slow tu??tau lah en daut ada kat rumah..muhahaha

Gee® said...[Reply to comment]

bolat2 jer si cempedak tu... mesti krap krup jer kena geget kan... hisyyy... terguda la pulak...

Mas said...[Reply to comment]

jari jemari sape yerk tu....
ambikkan untuk mas yerk....kikikikiki
memang nampak sangat crispy la jahhhhh....

quinnie said...[Reply to comment]

sedapnya cempedak...jeles tengok org leh makan cempedak byk2 ni...kita badan berangin..huhuhu...dpt makan seketul je....sedeyyy

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

alamak nampak bestnya cempedak tu.. mana nak cari cempedak kat jepun ni..:(

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
mmg nampak rangup ler cempedak goreng tu... akak pun dah lama dah x makan cempedak goreng... kat cnie belum musim lg...

Lovely Kitchen said...[Reply to comment]

hanya mampu melihat....huk huk...sedey ni dah lama x makan cempedak!

izahdaut said...[Reply to comment]

@desperate mama
musim sekarang ni fiza, gi cari buah cempedak gi..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
hehe. saya pun tak tau katanya sekarang musim cempedak kak. ce cari kat gerai tepi jalan yg jual bua tu kot ada

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
apa lagi ma.. suruh cik abe cari buah nak buat minum petang... dapat ulas kecik2 tu sedapnyaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cendana Kasih
wah kak noorma. gambo avatar the vass.. hahahhaa... jom jom jemputt

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
mana aci kak.. haha..gi goreng sendrik kak.. sodapnyaaa makan garing2 gini.. best

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
ahahha... ko nih mak yong, takkan aku nak ngabis 3 biji tu. aku buat sebiji2 je, tu pun puas makan.. fuhhh..
haha.. a ah tu tangan laki aku, itu la kalau snap gambo masa dia ada depan makanan, mesti nak interprem jugak tangannya tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
ct akak tengok satu lagi resepi crispy ni kan, sama je bahan n sukatan lebih kurang tapi guna 3 sudu besar je marjerin. leh try resepi yg tu pulak kot. pastu sebenarnya akak kurangkan tak sampai 100gm pun. akak letak 70gm. masih oily, gamaknya cam ata kak madihaa tu la tak sesuai dengan cempedak. wallau'lam

izahdaut said...[Reply to comment]

@dZana
uii kak zanaaa.. lama tak nampak.. meh meh.. tea o strawberry plzz..hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
sila sila.. kalau leh kurangkan sikit marjerin tu kot..hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
dah goreng ke kak.. ala cempedak goreng tang mana lawa n tak nyer kak.. gitu la rupenya.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
tu tangan incik suami nak interprem... hehe.. jom kak makan cempedak. best

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
trima kasih kak madihaa.. ooo gitu rupanya.. kalau goreng pisang boleh la kan. kalau pisang cematu yang petak2 tu kan kalau goreng dia keras sikitkan. mesti best kalau guna bater ni. dan rasanya mungkin betul kata akak tu, rasanyer kalau nak buat kat cempedak kena kurangkan sikit marjerin. garing memang garing sedap je.. rasanya nak guna lagi resepi ni, mungkin kurangkan sikit marjerin la kan. mekasih kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Citarasa Rinduan
mahal ke yu? tak tau la saya..org bawak balik kita masak je la.. hehee.. rangup mmg rangup guna bater ni. leh la try

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
hahaha.. ayat last tu buat saya gelak lak.. betul la tu kak madihaa..kengkadang guna bater tak letak marjerin pun kalau goreng pisang yg lembik kan berminyak kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
saya kalau guna bancuhan cam mak saya slalu buat tu, elok je kak nor.. memang goreng api sederhana je..bukan la slow sangat.. tapi bukan api kuat sangat la. elok je tak berminyak.api ni tak le slow sangat...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@sitiezahim
mekasih hajar.. ala... sian diaa... bila nak balik ni? hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
hahhaa.. dah terbiasa la kak nim, saya kalau greng cempedak mmg guna api sederhana je, bukan la slow sangat, tapi tak de la kuat cam saya goreng menda lain.. biasanya ok je, tapi bater lain ada marjerin ni kot.. sebab biji yg lain tu saya guna bater kak hana slalu buat tu, ok je.. hehee..haiishh kak nim neh...cakap orangggg.. blog dia pun kena badi gak tu.. hahhaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
betul kak gee.. sedap je krup krap tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
huishh laki aku tu.. tak leh tak leh.. hahhaa... crispy mmg crispy mas, tapi gamaknya untuk cempedak kena kurangkan sikit la marjeri tu. maybe kena letak separuh je kot

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
lorr ye ke... mmg tak leh makan la kan.. saya alhamdulillah boleh la lagi.. kira labu semua tu tak leh lam makan ye.. aduhaii sob sob sungguh. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
adeh siannya dia... memang tak de ye... kena balik mesia dulu la nampaknya. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
oo kena tunggu musim la kan.. kan sini musim dah la kot.. banyak je nampak cempedaknya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Lovely Kitchen
haiii sian betul perantau nikan. hehe..kena tunggu balik mesia jugak la kan

Amir Said said...[Reply to comment]

buat utk berbuka puasa pun sedap ni. :-)

Sofya said...[Reply to comment]

cempedak ada sebelah kat umah tu.. kak ipar balik semalam..
minta resepi ni ya balik nak try..