CSS

Friday, July 29, 2011

Puding Pelangi





Assalamualaikum..

Alhamdulillah bumi KL disirami hujan seawal jam 5 pagi tadi. Sejukkk membuatkan lena berpanjangan. Hehe.. Sejuk sejuk tunjuk puding tak ngam betui kan. Tapiii.. puding simple nikan..sedapppp yang amat. Saya suke aaa puding gini. Owww memang la tak sesedap puding cheese tu, tapi puding ni rasa dia simple tapi best. Anak2 lagi la teruja nengokkan rainbow tu. Suke la sangat diorang. 

Akan tetapi sukatan gula nya tu sangat la manisss.. Saya dah kurangkan pun still manis lagi kat tekak ni. Patut la bila dirujuk kat blog kak Nor, kak Nor kurangkan banyaaakk gulanya tu.. Sebelum membuatnya saya tak rujuk kat blog kak Nor, sebab dlm list tu memang saya simpan link  myResepi. Tapi apapun, puding ni best dan sesuai untuk dessert menjelang Ramadhan nanti. Cubelah..

Terima kasih Alma n kak Nor..

Ce kira berapa lapis  pelangi tu?





PUDING PELANGI
resepi: Alma@myR
Sumber rujukan : kak Nor


10g serbuk agar2
650ml air
200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok) *kena kurangkan lagi, kak nor letak 100gm je. 
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko *izah tak letak
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

#untuk dua adunan K.Nor guna gula sebanyak 200gm sahaja.. tu pun dah cukup manis bg K.Nor. So pada yg lain2 tu ejjas sendiri la banyak mana nak letak gula tu ya..

Caranya:

Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp....


62 comments:

cikmanggis said...[Reply to comment]

cantiknya.....mmg seperti pelangi:)

cik cek said...[Reply to comment]

Pagi2 ceria...seceria seimndah pelagi puding Izah...WoW!..kak cek memang suka sgt kaler2 cam ni...teruja...:)

Mas said...[Reply to comment]

lepas hujan.....ada pulak pelangi.....
cantikkkkkkk.....

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,CANTIKKK,suke tgk..Pelangi 7kale..

izahdaut said...[Reply to comment]

@cikmanggis
mekasih cm.. a ah nak kena menepati ciri2 nama puding tu kan. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
cantikkan.. suke nengok puding kalerpul gini. rasa pun best

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
pandai makcik.. betui tuu.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
hehe.. tu la.. konsep pelangi kannn

K.Nor said...[Reply to comment]

wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwww mmg betul2 cam pelagi! 7 kaler!! bijak2... apasal tak tanya dulu.. ni mmg puding yg k.nor suka buat. dah acapkali buat mmg tiap kali buat kena kurangkan gula.. manis letting tu.. :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor.. laaa saya memang tak perasan tau kak nor.. masa buat tu memang dok ingat langsung nak nanya kak nor dulu.. pakai buatt je.. pastu bila tengok gula tukan, amboii banyak benor tu, air tak banyak sangat kan..pastu haa kauuu.. tanggung la manis tu.. lepas makan kena minum air banyak2..hehehe..tapi best la kak nor puding ni. patut kak nor buat banyak kali kan. kena kurang 100gm gamaknya baru manis2 buah je. baru bertambah best kan

quinnie said...[Reply to comment]

7 kaler...heheh..memang sesuai sgt la tayang puding pelangi lepas hujan pagi tadi...kekekke...cantik...rajin tul izah....:)

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah


calp 10x...cantik lah suka tengok puding izah ni berkaler lagi gambar pun makin mantop yanggg...hihihi. Jap lagi mesti kuar pelangi indah kat luar, jangan lupa jengah kat balkoni tau.. hehehe


kak ct dok pakai stokin tak tahan sejuk ni izah.. hahaha

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaaaaaaahh, tahniah dah guna domain sendirik....mcam berjangkit2 jek Izah yeaaa..hehhee... Puding pelangi mu cantik...tp keluar tengah musim panas, lg best...sejuk masuk tekak..hehehe

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Ade 7 kaler cikgu he he he.. canteqnyer.. kemas jek tu...mkn sejuk2 best ni...

Gee® said...[Reply to comment]

waaa...canteknya kaler maler puding izah ni... kalau dpt makan time buka pose ni...alangkah nyamannya....

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
tu la kan.. lepas ujan tumbuh pelangi... hehe.. pandai 7 lapis ekkk

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
tu laa.. sejukkan kak.. hehe.. dah jenguk dah kak, tak de pelangi nyer.. sob sob.. pelangi dlaam peti ais ada ler

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
kak ummiii.. hehehe.. mana ada domain sendrik nya kak... blogspot tu ler.. haiishh sah kak ummi tak bf lagi neh. ... kikiki...

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
wahhh betul anak murid cikgu neh.. nah amik makan puding niii.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
tu la kak gee.. memang sesuai buat untuk berbuka, tapi kena halfkan gula tu.. manis sesangat tu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

lawonyerrrrrrrrrrrrrrrr...
tp ngeri dengor manis2 ni... hisshh.. heran betul yerkk.. macamanalah org boleh makan puding yg manis leting tu yerkkk.. mesti adik alma ni pemanis & manis orgnya... hehehe..

Mieza said...[Reply to comment]

cantiknya kejadian puding pelangi izah yg colorful ni..:)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
kl ujan ek pagi nie? x per izah.. kat cnie x ujan... akak tgk puding nie mmg ngam nie .. pepagi lg dah panas kat cnie hari nie...

memang cantik ler puding yg izah buat tu... mengoda.. menarik... akak tertarik... mmg lawa ler izah.. suka2x!!

Ayu said...[Reply to comment]

cantik puding izah ni..very colourful..memang confirm anak2 kecil suka ni bila tengok warnanya terus nak makan...akak kalau kuih or puding or jelly manis2..makan sikit lepas tu sambung balik lepas 5 jam..haha..tak boleh nak makan terus laju gitu..hahah..

Acik Erna said...[Reply to comment]

izah memang pandai la kalau bab2 buat pelangi ni..cantiknya belang dia..

Anawahid said...[Reply to comment]

amboiyaiiii... menyelerakan sungguh puding pelangi ni... ceria kemain, tp sayang nya, kat sini ujan lebat... pelangi x kuar.. hehehe

ibundo said...[Reply to comment]

kat camern highland ni hujan juga pagi tadi dan cukuplah sejuuuuukk..
cantik puding tu...

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

wahhhh...bukan main lagi belang2nya tu...cun habis sehhhhh...

Fiza Nordin said...[Reply to comment]

cunnye!!!! nak seketui....

HaSue said...[Reply to comment]

ni puding lapis pelangi laa yer...hihi..cunn2..rajin ko melapis mekk..
manis ye?abis laa diet..haha..

gi wat agar2 pelangi lak sementelah ko rajin nih..aku malas ni haa

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

Salam Izah,k.atie pon buat puding pelangi gak Tp lawoooo lg Izah punya..ngeeee

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...[Reply to comment]

sblm patik meneka, biar patik merasa dulu puding pelangi ni...rasa pelangi ke tak...auummm! e'eh..sebijik rasa pelangi! =0).
pelangi itu ada 7 color sbnrnya (pinjam ayat dragonball)..hehehehee..
tahniah utk kak izah sb blog akak ramai followers! =0).

Mamasya said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izzah

Cantik puding pelangi tu...mkn sejuk sedapnya..sesuai buat berbuka puasa..

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
betul tu kak madihaa.. ngeri jugak nengokan sukatan tu banyakk rupanya gula dia. kena kurangkan half dari sukatan. tapi puding ni sedapp

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
nama pun pelangi kan kak. hehee... saya buat style kak nor. letak acuan dalam ais cube. cepat je beku.senang nak layer

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam warahmatullah..
lebat kak hujan. bior la sejuk sikit KL ni kan, kl kan antara bando paling panas didunia... dicurahi air hujan syukurrr..

jom kak makan puding pelangi ni. sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
oo kak ayu tak berapa suke puding ye. teringat abg2 ipor saya belaka tak suke puding2 gini. tapi hubby saya suke je. agaknya org lelaki kureng sikit makan puding ke.. eh tapi ni akak yang kurang suke kan. hehee...

betul tu kak ayu, anak2 la paling suke

izahdaut said...[Reply to comment]

@Acik Erna
saya buat style kak nor ..kak nor kata letakkan acuan dalam ais cube. cepat je puding tu keras kak. baru senang nak buat layer gini. tapi tak yah pun layer gini. sebab cara asal dia tuang satu2 je warne tu. hehe.. saja terlebih rajin lak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anawahid
esok masih ada.. hehehee... esok pelangi kuor kat johor lak ekk

izahdaut said...[Reply to comment]

@ibundo
tq kak pah.. tu dia.. lagi bertambah sojuk la kan kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
belang2 kerna dek terajin melayer. ala senang je. tu belum kena tangan kak tun lagi tu. sah cantik kejadiannya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Fiza Nordin
seketui tak cukup laaa.. eh kek akak diet. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
hahaha..ko kenapa sue..kena simptom malas sebab ana baru baik demam ek.. aku terlebih rajin nak melayer gini sue. hahaha..mcm tak de menda nak buat kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥♥azatiesayang ♥♥
saya dah tengok dah kak tie.. ala tak kesah yang penting masuk mulut sedaappp.. eh tapi lawo je say tengok. asalkan belang pelangi.. ok dah tuu.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
terima kasih vee... hehe pandai pandai.. kartun betul budak nih. hee..eh apa rasa pelangi ek..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mamasya
waalaikumussalam warahmatullah..
betul mmg sesuai untuk bulan puasa. tapi awas memang kena kurang banyak tang gula tu

mrs plain-june said...[Reply to comment]

ghajinnya mu mek oiiii...! mai sepotong!

Amir Said said...[Reply to comment]

cantiknya puding ni. :-)

Anonymous said...[Reply to comment]

hey, plz assistance me, my printer cd r missplaced so
i cani reinsstal vehicle drivers, plz offer me the on-line arrangement.


my blog post - dailywhiteboard.com

Anonymous said...[Reply to comment]

I almost never leave remarks, however i did some searching and
wound up here "Puding Pelangi". And I actually do have 2 questions
for you if you don't mind. Is it simply me or does it seem like some of these comments look like they are left by brain dead visitors? :-P And, if you are posting at additional social sites, I'd like to follow everything
fresh you have to post. Would you list of every one of your public sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?


Feel free to visit my weblog; pilgrim jewellery

Anonymous said...[Reply to comment]

whoah this blog is magnificent i like studying your posts. Keep up the good work!

You realize, many individuals are hunting round for this
info, you can help them greatly.

Here is my homepage xerox 8560 solid ink

Anonymous said...[Reply to comment]

Many thanks great deals. Works a surprise.

my site doc.gladinet.com

Anonymous said...[Reply to comment]

free of charge download vista motorist.

Feel free to surf to my web site: xerox phaser 8560mfp ink

Anonymous said...[Reply to comment]

Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like
you wrote the book in it or something. I think that
you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this
is magnificent blog. An excellent read. I'll definitely be back.

Also visit my website; pilgrim jewellery stockists

Anonymous said...[Reply to comment]

Hai like samsung 3d led tv i want this 32 tv wher is ther in coimbatore.



my blog post; 42 inch LS5600 ()

Anonymous said...[Reply to comment]

You really make it appear really easy together with your presentation however
I in finding this topic to be really something which I feel I would by no means understand.
It kind of feels too complex and extremely large for me.

I am looking forward in your next submit, I'll try to get the cling of it!

Look into my webpage pilgrim jewellery denmark ()

Anonymous said...[Reply to comment]

It's feasible, although I have actually only had it happen with black. Maybe that the cyan toner cartridge is faulty, it could be tight.

Here is my web page :: xerox phaser 8560 maintenance kit

Anonymous said...[Reply to comment]

Sir, pls send that video clip to my e-mail I.D. It will certainly
be aid ful 2 make pcb effortless. Thankyou.

My webpage ... Xerox Phaser 8560 Ink [Http://Hamseoul.Kr/]

Anonymous said...[Reply to comment]

Back in the past days (meaning: 10 years ago)
printservers would certainly usually have their
own collection of information that would be appended to every printjob, essentially
improving the intricacy of the task. That
was sometimes sufficient to make a device lacked memory.
I have no idea if it still makes much of a distinction nowadays.


Here is my web-site: xerox phaser 8560 toner

Anonymous said...[Reply to comment]

Hello there,
Am making use of Hp LaserJet 1018 printer for my Mac publication pro Actually am utilized home windows xp previously to my unit.
Now it is updated with Mac OS X Snow leopard. Listed here is a complication is that
the device is not able function well with the system.

my homepage xerox phaser 8560 yellow ink

Anonymous said...[Reply to comment]

No way to alphabetize after you setup the preliminary labels, but it is really fast to make use of Ctrl+F
(discover feature) to quickly situate a name to edit or eliminate from
your list. Best of luck!

my blog: xerox phaser 8560 service manual

Anonymous said...[Reply to comment]

e cig, electronic cigarettes, e cigarette, e cigarette, ecigarette, ecig