Monday, July 18, 2011

Upside Down Pizza


Assalamualaikum..

Pizza ni saya buat untuk breakfast. Memang sangat mudah dah lazat. Ramai dah yang mencubenyer kan. Pizza terbalik ni si Tun Telani yang menyebarkan virusnyer kan. Mekasih Tun! Memang hebat benor pizza ni. Setengah tu saya aje yang makan. Huhh.. dasarr kan. Ni angkara yang menggoda goda ai ialah tak lain tak bukan si ADIK IKA dan NOORSHA DIRA DARWISH. Mana leh tahan membaca pengakuan mereka itu. Huhh... memang best!!


Tapi bukan ler breakfast pagi tadi. Breakfast dalam minggu lepas nyer dah. Recommended bagi  penggemar pizza, untuk menu yang cepat siap tapi lazat. Inti tu boleh buat siap2 time malamnyer kan. Pastu bako je pagi nyer. Wahhh satu breakfast yang segarrr. Virus ni jugak dah menular kat kak SARI YUSA, kak ZANA VILLA dan kak JUN mrs plain-june. Ada sapa lagi yang dah try?  sila angkat tangan..





UPSIDE DOWN PIZZA
Sumber: TUN TELANI

Dough

2 bj telur
1 cwn susu
1 cwn tepung
1 sb minyak
1/2 sk garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan. yg ni just gaul2 jerr :D
- sedia utk diguna


IKA STYLE: Layer bwh letak hirisan tomato, next layer baru letak inti dan susunkan lada benggala hijau dan akhir sekali letak mozarella cheese yg fresh punyer, walahhhhhh! mmg mabeles! Untuk bhgn atas tunggu adunan dough kering baru letakkan mozarella cis lagi dan bakar sampai masak.

Filling:

1 keping dada ayam- kerat2
4 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
1 sb cili boh
2 sb tomato puree
1 sb oregano
1 sk paprika
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam

Keju secukupnya


24 comments:

Citarasa Rinduan said...[Reply to comment]

Ya allah..

izah.
di kau buat daku ngencis tau....

nak cari mana nie?
post sepiring utk ayu ya..

hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

Citarasa rinduan..
Nmpaknya kene godek sendrik la tu. Hehehe.. Sedap ni. Pizza ni mmg sempoi

chikadakbiru said...[Reply to comment]

yang ni pun tak tercuba lagi..adess..telan air liuq la dulu hahaha

mrs plain-june said...[Reply to comment]

waduh.. airliurku sudah meleleh umpama lelehan cheesemu itu!

Along Maklong said...[Reply to comment]

bilalah maklong nak merajinkan diri mencuba pizza yang sebegini rupa.. hehe.. tergoda tengok tau..

nOOrsha said...[Reply to comment]

yummyyyyyyy... sedap ksn??? 'segar' mkn pizza ni berbanding pizza biase tu.. aku rase sbb mungkin pizza ni lembab2 sket camtu buat kite x muak nk makan dan makn dan makan kan kan.. hehe..samela aku pun 1/2 loyang ku bedal... hihihi..abihla x leh pkai kebaye ketat raye ni.. lemak terbonjol qope piza terbalik si tun ni ha..hehehe...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Lagi sorang promoter terhebat. Tapi masih tak sangkut lagi le.

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

Ijaaaaaaaaaaaah nak pingsang ayu nengok cheese tuh.....dah ler pose ari nih.....17 jam....hmmm....ko amik 7 jam boleh tolong pose....ekekekke.......

diana said...[Reply to comment]

telan air liur sampi kering..
hahahahha

mawar merah said...[Reply to comment]

Assalam..agaknya klu kita buh doh dulu pas tu inti,pas tu buh doh lg..sedap x yee?

HaSue said...[Reply to comment]

kakaka..ampeh jer aku bace komen si noorsha tuh..ade ati nk pakai kebaya ketat yer..nanti nk pinjam kasut high heel k nor 4 stgh inch tu.hihi..

mek ijahh..ko mmg dasarr..dasar penggoda laa tu..takmo!takmo! aku xmo... tp takat 2,3 hiris ok gak kot?muekeke.. seksis laa piza ko tuh dgn lelehan sos bagai..perhh..

tun_telani said...[Reply to comment]

weeee~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
terharu sbb 1st time sebar virus.. hahaha.. mmg bila mkn ni tak sedar diri bak kata kak sha.. tp bknnyer apa, kn 2org je kt umah ni, 'terpaksa' mkn separuh loyang sorg.. muahaha~
owh.. windunyer nk kongsi pizza ngan my laling.. sob sob..
srootttt.. kesat ingus kt alas meja kak izah..
k ah, nk balik dah ni. nk gi tido biar cepat sket masa berlalu. kui kui..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

izah... nak tanya ni..
doh dia tu.. lembik2 sikit ker? bukan mcm doh roti biasa ye? mcm nak trylah.. dah sumer pakat kata sedap.... cis pun ada lagi tu lebih wat turkish pide aritu... tulun jwp yer.. nnt akak mai lagi..

K.Nor said...[Reply to comment]

uikkkk apa nih.. mau pinjam high heels ku yg 4 in setengah tu? kaki sama saiz ke? kalau sama boleh ajer. time nak pulangkan tu, jgn lupa upside down pizza 4 1/2 loyang hahaahha

jahh. menggoda ler.. cukup ke kalau kat rumah ni buat 1 loyang jer hishhhh

Mas said...[Reply to comment]

dah lama buat ijahh....
aku baru nak ngendeng seketoiii...
rasanya aku pun macam nak try buat jerkkk....
bila yerk.....kikikiki

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

ok izah.. TQ sudi jawab kat tingkap akak.. hehehe..

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaaaaaaaaaaa pizza....i liiikeee...kalau makan ni mst mata pun jadi upside down sebab sedap nampaknya tuh...ada lg tak Izah? ^_^

YANA SHAIFUL said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..

best pizza..dh terliur sgt nii.. mmg kna try bt jgk..mntk sepiring dgn akak confem xckp hikhikk :=)

♫ mokwo® ♫ said...[Reply to comment]

auuummm caak! izah time posa2 nanti amek gambo jgn lawo2..seksa batin mokwo neh!!..mokwo baru beli sosej...masih dok pikir2 nak buat ke idak..lemak ku 0.0001 gram pun tak berkurang lagik!! huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
di na.. kena try ni. sedap.. bebudak pun suke ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@mrs plain-june
hahahhaa.. sedap bangat kak.. mau tak meleleh.. menegokkan gambar ni pun teringat lagi kesedapannya tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Along Maklong
maklong cube la. simple je. tak de la roti bagainyer. sesuai jugak pada yang bukan penggemar roti. teringat en suami saya dia tak suke pizza sebab rotinyer. jadi piza gini boleh jadi ganti

mawar merah said...[Reply to comment]

Assalam izah..saya dah buat..x leh tido mlm td..msuk dlm mimpi merapu2 ttg piza ni..nasib baik sempat siap sblm kul 6 pg..sbb inti buat pg gak..mlm dah kuarkan ayam tp simpan smla..mls..punya pasal..

Lelord said...[Reply to comment]

sedapnya...nak cuba gak la