CSS

Thursday, July 21, 2011

Cream Horn Rolls


Assalamualaikum..

Fuuhh.. den tak sompek lagi mereply komen dan ada beberapa blog lagi yang tayang menu tak sempat nak BW lagi. Petang2 sikit ye lepas habis kerja2 rumah niha. Biasa la kerja rumah ni kan tak habis2. Pepulak surirumah sefenuh masa mcm saya ni terasa ada banyak masa, bila terasa banyak masa suke tangguh kerja. Bila terasa sesak mata memandang baru nak insaf mengerjakan perkara2 sesak dan serabut tu. Ahakksss.. Tak menjadi ibu contoh sungguh kan. Ni kalau en somi membaca ni siap la tu terangguk angguk tergeleng geleng  pale dia. Muekekee.

Kak Noorrrr oo kak nORR.. Anak murid nak tunjuk homework ni. Amacam leh dapat markah penuh tak? Boleh laa.. boleh la.. kombang2 idung den nak melilit kat horn tu bagi membulat je doh tu. Lebih tarik karang terleper pulak kan. Best gak buat kerja meroll n lilit ni. Hehe.. Dah lamaaa dah acuan ni duk terperam. Pemberian akak TTM Melbourne kita tu. Mekasih kak.. Baru ni nak guna dan nak pecah kedaraannya tu. Nak buat cream horn asik lupa je nak membeli pastry, jadi bila kak Nor tunjuk cara meroti pun boleh, jadi saya pun zass la. Kebetulan memamng nak meroti pun kan.




Atas sebab2 tertentu, saya tak boleh nak buat cream ceese nyer.. sedissss.. Terpaksa makan ngan eskrim je. Tapi sedapp weh. Kalau pakcik eskrim jual gini pun laku gak ni. Nyumm nyummm... Ada lagi roti ni. Mehla ngendeng buat buat muke tak malu.. Alaa meh la.. hahahaa.. Oki doki, resepi saya guna ROTI KISMIS YOGURT. Dah tak leh banyak membebel. Meh ngap aiskrim horn rolls ni meh. Daaa

Mekasih kak Nor ye. THE MAKING CREAMHORN ROLLS DI SINI  ye. Pss boleh je masuk blog kak Nor tu. Ehemm ehemm.. mcm ada lain la. Ni untuk Kak Nor!!


Oppsss dah tergigit la!! sorriii.. hehee



50 comments:

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaaaaaahhhhhh.... sedapnye.....

Fiza Nordin said...[Reply to comment]

wahhh kat sini ade roti bertanduk... beshnye!!!

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Akak..Wahhhh kat sini pun dah ada roti tanduk ni..Baru saya tau apa guna benda alah ni..Selalu tgk kat kedai baking jual benda alah ni 6~12 biji sepaket...ingatkan untuk cucuk cream kat dalam donut/roti....

anymz said...[Reply to comment]

huwaaaaaaaaa...

horn tadak..ada horn keta je..horn beskal leh guna tak jah?...huhu

nak beli horn..nak beli horn..nak beliiii...

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

aduyaiiii...ghajinnyer izah ni lah...akak pun dah lama tak buat ni..huhuhu...

nOOrsha said...[Reply to comment]

izaahh!~ sedap ni makan ngan sekerim... hehehe..apam tu apam mayonis bkn apam yogurt cik kak.. hihihih... yerla org ade mould cantek mane nak pandaing mould homemade punyer... pandang pun sebelah mate kot.. akakaka... gurau2!~ kikikik.... ngan marah aaa.... eh, apam tu takde rasa masam la sayangku, rase manis2 lemak.. macam roti mayonis, kek mayonis tu...., takde rae masam kan..rase lemak2 gebus jer :)

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

menggoda sungguh.. mesti sedap kan makan dgn aiskrim.. xyah pakai icecream cone tu dah .. nak kena lekas2 cari horn ni nampak gayanye ni...

HaSue said...[Reply to comment]

wahh baru pecah kedaraan acuan horn yer..aku nak eskremmm...kat sini asik abis stok jer eskrem kat kedai..nyampah akuu!kat bandar pun sama..mana tah pembuat aiskrim ni pegi..
cantik kon ko buat tuh

Mas said...[Reply to comment]

yang gigit tu aku tak nak..
nak yg bawahhh tu....kikikiki
weehhhh..best juga kan makan ngan aiskrim....
kretifff......

Anonymous said...[Reply to comment]

oittt... apa ni, bg yg dah kena gigit utk cikgu.. ish... bg yg lain.. hehe

sib baik kat sini ada bahagian utk anonymous komen.. sbb tak leh nak login terpaksa jd cik anon 3 hari ni..

syyhhhhhhhh.. jgn bising2.. eh.. mmg boleh masuk blog tu, tp akak tak leh log in, nanti ganggu org tu duk wat kerja.. blog tu cam ok tp tak ok tu.. bloglist ilang, linklist ilang.. iklan pun ilang.. search box tu bila guna tak keluar item yg kita cari.. tp at least label boleh guna lagi utk cari resipi.. :(

K.NOR

Anna Qawina said...[Reply to comment]

waa..yg gigit tu ko bg Mas..yg lain 2 elok lg tu bg ku..huhu..kalo aku buat tah jadi roll ke stemroll..kihkih

Anonymous said...[Reply to comment]

k.nim! guna horn bai jual roti atau apek jual sulat kabar lamaaaaaa :)

nor :)

che'iza said...[Reply to comment]

Wahhhhh.... ptg2 ni ko menanduk lak eh..... Sajer tau noti ni... main gigit lak... huwahhhhh jelesss.....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

aloooorrrrr... nih yg jelesss nih.... balik dululah..! tp yg satu ada eskrem yg belum geget tu akak amik yeaa! hehehe...

lizz said...[Reply to comment]

cantik dan sedap...biler ler nak merasa...masakan izah ni mesti bestkan

dari dapur nasya said...[Reply to comment]

salam Izah..senang2 nanti jenguk la dapur saya...link Izah ada di sana...i follow....

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

izah lawanya roti tu. suka tgk tambah gambar yang dah gigit tu.. hihiihihi... bak kata mas tak nak yang dah gigit nak yang bawah tu...:)

suri solehah said...[Reply to comment]

izah tengok roti tu tiba2 teringat roti siput masa kecik2 dulu...sedapnya izah

cik cek said...[Reply to comment]

Wah! good idea...makan ngan ais cream...anak2 mesti suka ni kan...:)

anymz said...[Reply to comment]

ishh..org anonymous tu..sempat gak mengusik akak lagi tu jah..hehe:D

Nieza said...[Reply to comment]

wahh cantikla tu izah...mkn ngan ice cream lagi sedap tu. bestla ada acuan...kita tak ada...kalau ada malas pulak..hehe

Gee® said...[Reply to comment]

honnnnn....honnnnn....oder roti ops... oder horn 5 leh dik? hehehe...teringin nak buat roti nih...

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
cantiknya... nampak sgt sedap ler ... akak jer yg kurang reti buat roti2 nie.. huhuu.. suka tgk kejadiannya.. cantik sgt

izahdaut said...[Reply to comment]

@desperate mama
makan ngan eskrim sedap fiza oiii... nak rasa nak?ngeee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Fiza Nordin
bila di BM kan buruk benor bunyik nyer kak ye.. bertanduk. hehhee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
tu la, kalau tak, ingat kan nozle dah kan. hahahaa... banyak ilmu dpt dari blog masak2 ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak nimmm.. kata kak anon tu horn jual sekerim tu ok tak? hehee.. nah kak nim amik horn kerete mainan si dak muaz ni. dah pening dah bunyi nyer. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
apa lagi tu kak tun, jom meroti horn horn ni... hehhee

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
tu pemikiran error tu. mmg aku imejin mayo tpi tulis yogurt,, huhhh.. masa aku buat roti mayo ritu cam ada gak bau2 mayo tu, kire gitu la ye bau2 lemak tu?

izahdaut said...[Reply to comment]

@NADYA ANWAR
wahh semngat ko.. hha.. buat buat... best gak. mkn roti ngn sekrim. mkn sebiji dah kenyang weh

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
ce ko bukak kilng skrim. ntah kn laku. gmaknya jauh benor kilng skrim nk hantar ke mukah ek..ishh ishh. homade je skrim tu suee..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
tu la mas..tingat laki aku suke makan aiskrim ngan roti. tu yang buat gitu tu. weh amik la yang gigit tu, lomantik skitt

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anonymous
kak anonnn.. hahahhaa.. sian kak nor jadi kak anon rupenyerr... oo gitu ye. tak pe.gaye nyer mcm tak lama lagi tu ok la kan. kak norr.. markah brapa? suke la nengok hasil nya. tips kak nor bagi tu mmg cun n baguss skali deh.. suke.. tq kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
hahha stim roll pun ok apa... asalkan roti.. bedal je la labu. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anonymous
uikk kak anon saya stuju!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@che'iza
tak yah jeles. ko gi menanduk nun... erkk ko nak nanduk kat dapur ke kat ner tu? hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
dah tak de dah kak. dah bagi kat anna..sian makyung sorang tu. hehee.kang meleh lak air liur anak dia

izahdaut said...[Reply to comment]

@lizz
alhamdulillah..kalau anak2 nak makan tu rasanya dah puas hati dah kan.. boleh la lepas makan ngan family, tapi kalau nak buat untuk org tu segan jugak. tak compiden. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@dari dapur nasya
orait.. akan menyusul yee.tq sudi jenguk

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
alaa semua tak nak yg gigirt... amik la amik la..lomantik skit mkn share2 ni.. hahhaaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@suri solehah
kak suriiii.. hahaha ayat akak tu sama ngan anak saya bais. dia pnaggil roti ni roti siput. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
a ah kak cek, bila sekrim tu dah habis tambah lagi tambah lagi.. sudah nyer roti tu last skali baru nak makan. ada jugak langsug tak makan. bertuah tul budak2 ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
tu la.. hahahaa... poonn poonnn

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
ayat yang agak dipersetujui. tunggu acuan tu naik berkulat baru nak merasmikannya kan. hehehheee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumusslaam warahmatullah.. kak diana try la meroti lagi, musti suke bila dah jadi nanti. tapi mula2 nak tau teknik tu mmg banyak kali cube la baru menjadi. tapiii kalau dah jadi dapat roti lembuttt gitu, fuhh musti naik gian nak meroti kak..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
apa lagi kak gee.. kak gee pun ada simpan resepi roti ni kan.. hehe..saya tauuu sebab tergoogle masuk blog kak gee

..::tarabozu::.. said...[Reply to comment]

ni my peberet roti.. kena trylah..!!!

chibichan said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie

kat mn kak ada jual acu cream horn ni?? dh puas sya cr tak jmpe2la....tingin sgt nk buat mcm roti aiskrim bhai roti zaman kcik2 dl....klau sya nk bli dr akak blh ker??

cikguzila said...[Reply to comment]

Dapnya kak izah. Nak beli mana ye horn mould ni? Sy pernah beli yg jenis dr zink/aluminium nipis.. ( sy pun xsure material apa). Tp nipis je. Tp yg tak syoknya dia berkarat la lama2. Sy mencari horn mold yg tahan lasak

cikguzila said...[Reply to comment]

Dapnya kak izah. Nak beli mana ye horn mould ni? Sy pernah beli yg jenis dr zink/aluminium nipis.. ( sy pun xsure material apa). Tp nipis je. Tp yg tak syoknya dia berkarat la lama2. Sy mencari horn mold yg tahan lasak