CSS

Tuesday, July 19, 2011

Muffin Yogurt Strawbery


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Wahh cerah panas membahang pagi pagi lagi kan. Alhamdulillah.. cepat la kering kain dijemuran kan. Okay la, saya ni rasanya sepanjang minggu lepas memang memprojek muffin je rasanya. Sebab utama nak ngabiskan yogurt bekas beso 1.5 kilo tu. Ada 1 bekas lagi yang dah dibuka. Jadinyer selain buat salad, kek, puding, roti, dessert apa yang terpikir ialah mapin. Mapin.. mapin.. mapin.. hehee. 


Resepi muffin ni diadaptasi dari muffin DI SINI. Tapi saya telah tukarkan sukatan dalam ukuran cawan. Sukatan cawan ni memudahkan kerja2 membaking dalam kuantiti yang bayak. Terpulanglah kesesuaian dan kesenangan cemana kan. Tapi sukatan yang ditukarkan cawan ni adalah tidak sama dengan sukatan gram. Tapinyer membuat mapin ni tak memerlukan sukatan yang sangat tepat. Agak2 bater mapin tu pekat leh tambah sikit lagi yogurt. Gitu la kekdahnya. Muffin ni saya gunakan strawbery segar dan tambahkan sedikit paste untuk bau yang wangi n rasa yang sedap. Kunyah mapin ni bila tergigit strawbery tu mmg best sebab manis2 lawan masam masam. Kalau ada TER lebih stok strawbery tu boleh la try. TQ



MUFFIN YOGURT STRAWBERRY
by: IzahDaut

2 cwn tepung
1 1/2 sk soda bikarbonat
3/4 sk baking powder
1/2 sk garam
1 cwn yogurt plain @ perasa
2 biji telur
2/3 cwn gula kastor
100 ml minyak sayur @ butter cair
1 sk essence vanilla
1 sk strawberry paste
5-7 biji strawberry size sederhana

Caranya:

Ayakkan tepung bersama baking powder, soda dan garam.
Gaulkan bahan ayak hingga sebati. Ketepikan.
Satukan pula yogurt, telur, gula, minyak, essence vanilla, strawbery paste dan sebatikan hingga licin.
Masukkan bancuhan yogurt tadi ke dalam tepung.
Kaup balik sehingga sebati kurang 1 minit.
Biarkan jika adunan agak berketul2 asalkan tidak terlebih mix.
Sendukkan ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 180 C selama 25-28 minit.



31 comments:

nOOrsha said...[Reply to comment]

ewaahh... menyampas ai tengok stoberi bergayutan tuh.. ko ade tanam pokok stoberi organik ke ijah? ahakz!~ memang mapin leber la ko kan ...aku mapin kurang sket, klo kek ok... hehehe

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

waaaa... muffin strawberry pulak.. yg lain2 dulu pon tak sempat nak buat lagi...
dah banyak resepi muffin dari izah yg akak salin tapi tak dan nak buat lagi..
muffin ni klu nak buat kena tunggu anak2 bujang akak balik.. hihi klu tak akak yg kena makan.. haha
yg kecik tu payah benor kalau nak suruh makan...

Nazrah said...[Reply to comment]

lama nya kita tak memapin....kalau sekali sekala buat ok gak....cantik dah gambar sekarang...edit tak yg ni..nak belajar boleh tak???

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

nak mapin seketui...lapar ni, baru abis masak lauk...

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
patut ko tak rajin buat mapin ek. ehhee.. aku sekarang ni time suke je buat mapin, tapi makan dah slow sikit dah. anak2 aku je la suke mapin

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
tak gemor jugak mapin si dalili tu ye kak. ye la mapin ni jenis padat sikit kan. pulak ada buah2 ke kan, m\kalau budak2 mapin strawbery ni pun kureng sikit. saya bagi jiran je ni. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nazrah
edit tak banyak pun cume resize je dan explosure. kalau yang gaaya gambo gini saya tangkap jauh sikit dari tingkap. biasa kalau terang tu saya tangkap tepi tingkap. gitu la kekdahnya. hehe. main ngan cahay kan

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
sowwy ya lama tak singgah...wow berderet2 menu yg sedap2 dan malatop..uwaaa Izah dah wat macaroon ya..cayalahhhh...ada upside down pizza lagi, bestnya..nak mapin stoberi..yg ni mesti ada lagi kan....kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cendana Kasih
mana leh.akak kan diet.. eh tapi mapin ni ada buah2 ni kire boleh la kan. fuh awalnyer kak masak lauk..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
kak yatie, yang ni pun dah pinis. hehee.. semua koleksi minggu lepas punya. tu la, projek boring2 je kak yatie..

Gee® said...[Reply to comment]

yeeehaaa... tokey muffin dh mai... gojes gitu ada stoberi lagi...

anymz said...[Reply to comment]

huuiihh...berdesup entri masuk..
buek den terliur yo..

akak posa nazar hari ni zah.
hari ni nak ronda2 bw cari menu berbuka..hehe

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

assalamualaikum...wahhh..suker ngn picture background itam ni ler izah...caniknyer picture hg...Ishhhh...mapin ni pun mesti best ada stoberi kat dalamnyer tuh..sedap weiiii...

Ida,Japan said...[Reply to comment]

haii...dh banyak mapin izah dh masuk list k'ida...bila ntah nk rajin ni...hari ni???tgk la dulu....mapin yg ni pun nmpk sedap dan lembut

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,uii baru amik resepi mapin pisang bercoklat,tup2 dah da mapin nih lak,piza n macaron kat bawah pon nmpk sempoi n sedap kak.Nak bw pon kjb2 jer skang nih,anak2 makin aktif bz toi skang nih..

che'iza said...[Reply to comment]

Adeiiii..... Donut semlm pun tak bakor lagi kalorinyer... Ko dah buat muffin pulak izah.... Manyak dengki wooo.....

Mas said...[Reply to comment]

mapin lagi makcik.....
gerammnya aku nengok mapin kau tu...
gebuuu jerk...
bestnya strawberi segar....
kau kutipp kat cameron yerk...

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

Cantik gambar dia sekarang ni, makin bertambah ilmu dah ya, alhamdulillah.

Kak ct pun kurang kalau nak buat muffin ni izah, anak2 kalau mintak baru kak ct buat. sebab kalau buat yang nak makan pn anak2 kan, macam kita ni kurang lah nak makan benda2 macam ni selalu. dah jumpa nasi hilang semuanya.. hihihi

Mieza said...[Reply to comment]

izah..welcome back..dah baik ye pc tu..sedapnya muffin trawberry ni..akak mmg suka dgn berry bery ni..terliur!

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah... wah dah bersiaran kembali yer izah... muffin tu nampak sedap ler izah... anak2 pasti suka ngan strawberry lg gitu.. sedap

Cheq Sue said...[Reply to comment]

amboi amboi amboi... saje la tu ye menggoda...

nuwairani ismail said...[Reply to comment]

assalamualaikum kak izah....terbau2 aromanya itu....sedapnya....

tun_telani said...[Reply to comment]

wah. byknyer yogurt. kalu x abih meh kasi kat tun meh.. xde stok yogurt ni.. xde org nk bawakkan tun gi kedai beli yogurt.. uhuk uhuk..
alang2 nk kasi yogurt kt tun tu, bungguskan jugak mapin 4-5 bijik ye..
time kasih..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

omak aihhhhhh... memborong yogurt sampai 1.5 kg?? lepas ni bolehlah buat strawberry lassi lak.. hehehehe...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Kita ni tak reti melawan cakap cikgu jadi kalau cikgu tulis A maka A le yang kita buat. Adjust?? oh tidak! tak berani menderhaka gitu.

Nuridah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,

alamak...kak nur dh hantar komen ada error pulak!!Geramnya...

gambar semakin cantik bravo!!Geram tengok muffin ngan stroberi tu...aduh2 gigit lidah lah!

noorsafone said...[Reply to comment]

izah...terbau sampai sini ha...yougurt tu yg perasa pun boleh guna ke?

HaSue said...[Reply to comment]

mmg mapin laber laa ko nih..aku jejarang gak memapin cuma masa nak cepat siap n malas adegan potong memotong kek buleh lak terbuat mapin.hihi..

apa2pun cantik gambo atas tuh..stoberi..sini xde.jeles. sekian

anis asliza said...[Reply to comment]

mohon amik resepinya ya..thank you..harap halal ya dunia akhirat..:)

andrea chiu said...[Reply to comment]

I am so glad to read your wonderful article. Im looking forward to read more of
your works and posts. You did a good job! Try to visit my site too and enjoy.

triciajoy.com

www.triciajoy.com

Nathalie Uy said...[Reply to comment]

Good day! I read your article and learn about it. Thanks for sharing your expertise and information about this study. I also have a site imarksweb.net ,kindly open if you have time :) Thanks. GBY