CSS

Monday, July 4, 2011

Puding Keju


Assalamualaikum...

Tak Habis lagi saya ber BW. Nak masukkan entry masak2 pulak. 

Puding ni dibuat baru-baru ni. Masih ada lagi sket dlm esbox. Memang best puding ni. Sangat2 best la. Elok texturenya untuk dipotong, tapi lembuuttt jee bila dingap masuk mulut. Kemam kemam je best baru trasa lemak2 sekut cheese tu. Anak2 saya sukeee puding ni. *Kak Anim.. puding ni mana ada makanan merapu kan. Tak beekk la encik somi neh.. Saboo jela haiishh.

Ramai dah yang cube puding Along Roz ni. Antara yang terawalnya of coz ratu dessert kite akak sepinch salt kak Nor,  Mas, Zaliedana, kak Madihaa, kak Anymz , Ila CheqSue dan mungkin ramai lagi yang saya terlepas pandang. Terima kasih kak Nor yang mewar-warkan kelazatan puding ni. Dan Along yang berkongsi resepi puding yang simple tapi best. 

Comel tak mentuk Love Love tu.. comelkan.. sukeee 



PUDING KEJU
resipi : AlongRoz

Saiz 8" persegi

BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)



42 comments:

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,
Bru blk klnik,mai singgah sini sat,akak sy xwat lagi puding nih,baru jer beli sekut sabtu baru nih,tgk2 syazana punyerlah suka,pas 1,1 dia ngap,xjadi puding lagi,huhu,Mmg kna beli sekut lagilah jawabnya..Mnta cikit yg akak dulu leh x..

izahdaut said...[Reply to comment]

eh tak buat lagi ye.. hahahhaa.. patut akk cari link tak jumpa.. sabau jela...tu la.akak nak buat ni kan kena beli 3 pack sekut. baru dapat jadi puding sekut tu

ijayuji said...[Reply to comment]

KAKA Izahhh!! kita kan kak dah 2 minggu buat puding ni tp tak tern3 n3 lagi sbb terbelakang gmbrnyer hihihi...wahhhh bergendang gendut lerr perut makan puding ni yaaa hihihi.. nak ceri lebih2 ok :D

K.Nor said...[Reply to comment]

cantik ler lap lap puding keju tu izah.. heheeh. nah amik air nenas koktel segelas sbb dah teka macam2 nama tadi.. hehe

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

akak dah beli dah sekut tu tapi tak buat2 lagi.. aiii... bila lah nak buat...

cantik lak buat love2 cam tu... nanti boleh try...

* Zaleta * said...[Reply to comment]

huaaa...nasib belum pose lg..lau tak dah meleleh dah ...hehehe...mintak resipi ehh...

chikadakbiru said...[Reply to comment]

adoi....tak p cari lagik biskut nih...
cantik nye puding akak...mewah nampak!!

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

tentu la comel..mcm tuan dia! :)

tun_telani said...[Reply to comment]

sedap!! mmg makan xpuas laa puding nii...

Mas said...[Reply to comment]

ijahhh...bestkan puding ni..
aku suka sangat..
disebabkan buat puding ni..
anak2 aku dok minta jerk biskut cheese tu.....
dah banyak kali dah beli...he..he..
aku nak buat puding tu lagi pun jadi bertangguh...
tunggu bulan puasa la...

HomeKreation said...[Reply to comment]

Izah cayang, dah buat juga ya. Mana seketoi dua untuk Along...kikiki. Amboi comei2 je main lap2, kita punya gedebab masuk tin jer...hehe

Gee® said...[Reply to comment]

yummy... nak puding ilebiu seketoi izah....

Mieza said...[Reply to comment]

dah lama resepi ni dok lam waiting list tp tak terbuat2 lg sbb tak beli sekut tu lg...sedap je nampak izah tayang puding ni...sama mcm somi akak..dia pun tk suka puding..:)

noorsafone said...[Reply to comment]

izah...cantik je puding tu...dlm acuan love lg...teringin juga nk cuba...entah bila agaknya....wah smlam pegi rembau ya...umah Anim.

Amie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
Kak Amie terpikat dgn warnanya yang lembut menggoda tu.... rasanya sebiji tu sekali telan aje...hehehhh

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

izah sedapnya nampak puding ni ita nak buat biskut tak de .. sob sob

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

wahhhh...bukan main lagi lop..lop..tu posing yer...siap ada ceri merah ijau lagiks...Memang cun sakan...nampak pun dah sedap Izah..apatah lagi klu dapat merasa..hehehehe...nak bg tak? hihi..

Nurul said...[Reply to comment]

Emmmm, sedappppnya puding tu izah... harus buat juga nanti ni... sblm tu, nak seketul bleh???? ;D

Nieza said...[Reply to comment]

sedapnya puding tu....bila nk sampai dapur kita lak ni..resepi dh lama masuk list..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
lorr sian puding tu..majuk kat adik ika sebab tak interprem lagi puding nye.. hehe.. sodap kan ika.. i likee

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
teka banyak kali takkan segelas je kak nor... sejug aaaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
wah kak ita.. kire memuding je la akak mingu ni kan. hehehe.. sedap kak ita. memang kena selera anak2 sebab rasa lite2 cheese ngan susu tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@* Zaleta *
kalau time puasa best gak ni buat untuk berbuka. sejukkk nyaman je masuk tekak. try la buat. simple je. kalau buat satu adunan dapat banyak gak ni. tahan makan sampai 3 hari..

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
rasapun mewah dina.. sedap n lemak2 gitu. tak puas makan.. bebudak la suke sangat sebab ada rasa keju2 susu tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Deliah's Deli
ni yang sayang kat del 20x ni. ahakss.. mano la comelnyeee.. maniss adee comel tak de.. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tun hari tu tun buat separuh ke satu adunna. akak buat satu adunan niha. banyak weh.. dasar tamak ekk.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
hehehee.. dulu aku ingta anak aku gile sekut cheese, lepas tu diorg dah boring tak layan. sekarang bila aku beli skali lagi gile la pulak ngan sekut tu... mcm2 bebudak ni kan. tul mas buat untuk buke puasa nyaman jeee masuk tekak ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@HomeKreation
alonggg mekasih ye untuk resepi nye.. nah amik 3 ketul untuk along. tu mould love2 tu pemberian teman jauh tapi dekat dihati.. cewahh.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
nah tuk kak gee 3 ketui.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
hubby saya makan je puding ni kak, tapi nyer dia kata sebab saya suke buat kuih merapu mcm ni la yang anak2 kurang suke makan nasi.. hehehehe.. mana ada. bebudak ni mmg pesen mcm ni. kdg2 selera makan membuak2..kdg2 tak berselera pulak.

buat kak mieza cepat. sedap ni. anak2 suke ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@noorsafone
akak dah try belum. slaah satu puding yang sedap kat tekak saya ni. lembut tt je.. a ah kak.. gi PD ikut suami. pastu terus merayau ke rembau nu ha.. tak de la jauh sangat kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Amie
kak amie jangan tercekik sudah nak skali telan. hehehhee. tapikan kalau sekali makan memang tak cukup la 2 ketui mentuk love ni. anak2 pun 2 ketul sorang. fuhh dasar pemakan betul ye kak amie kami ni. hehehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
gi beli nun ita... sah anak2 suke sangat. tapi kalau nak beli sekut tu pasti kan beli 2,3 kampit. karang anak2 nak bedal lagi sekut nye.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
kak tun dah buat belum puding ni. akak dah sihat sikit kan. gi godek sendrik.. takmau bagi aaa.. kikiki... anak2 suke la kak tun rasa lite keju ngan susu tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nurul
nah seketul gi main jauh2... ikikiki... buat jgn tak buat, sedap makan berulang2 puding ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
tak masuk lagi dapur nieza ye... kena masuk la tu .. sedap ni ..

HaSue said...[Reply to comment]

mekk..aku nk buat gak.sedap yer..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

wah dah sampai cnie dah puding nie... sedaaapnyaaa... akak jer yg x buat2 puding lagi kan... nak makannya bukan main lg.. heeheee..

Yatie said...[Reply to comment]

cantiklah bentuk love puding tu..mcm biasalah kalau Hamka nmpk, dia ambek dulu ceri ijau tuuu...akak apa lagi kasi perabis puding tu..tapi kalau ada depan matalah..kalau tak, takdelah nak di ngapppppnya...ekekekeke..

nurul huda said...[Reply to comment]

salam kak izah..

nak tanya lah, puding nie masa mendidih memang pekat ke macam masak kastard tu? tadi dah try tp tengok pekat semacam je.. takut tak jadi je.. :(

izahdaut said...[Reply to comment]

Uda.. Puding tu mmg pekat sikit. Dan mudah je keras nanti. Jgn bimbang nanti dia akan lembutt je..

nurul huda said...[Reply to comment]

ohh iye ke? kire jadi lah tu ye kalau pekat macam tu.. risau je tak jadi tadi sebab tengok akak buat licin berkilat je.. huhu

tq, kak izah :)