CSS

Tuesday, November 2, 2010

Muffin Orange


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Mari ler sarapan dengan muffin oren ni. Rasa yang segar dan wangi. Walaupun cara buatnya pakai kacau kacau dengan tangan je, tapi muffin ni gebu dan lembut. Manis pun sangat elok dengan citarasa manis manis buah.


Sebenarnya muffin ni saya buat untuk minum petang, ingatkan sempat dibuat sarapan. Tapi kejap je licin sebab buat separuh adunan dari resepi di bawah. Buat dalam cup muffin yang saiz paling cenonet tu boleh dapat dalam 11cups. Nanti boleh buat lagi muffin yang best ni. 4 stars!!




ORANGES MUFFINS

Bahannya:

2 cawan tepung
2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula halus
 1 sudu besar parutan kulit oren
1/2 cawan butter (dicairkan)
2/3 cawan jus oren -saya perah dari buah oren
1 1/2 sudu besar oren sunquick -saya tambah
2 biji telur
1/2 cawan kacang walnut - saya tak letak

topping : -saya tak letak, saya taburkan coklat chip
1 sudu besar butter cair
1/4 cawan gula perang
1/2 sudu teh ground cinnamon

Caranya:

Campurkan tepung, baking powder, soda dan garam, kemudian ayakkan ke dalam mangkuk yang besar. Masukkan pula gula halus dan parutan limau. Kacau sebati
Satukan jus oren, butter cair, oren sunquick dan telur. Kacau sebati dan tuang ke dalam mangkuk tepung tadi.
Gaul semuanya supaya bersatu, tapi jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya sebati.
Masukkan ke dalam muffin try.
Untuk topping, gaul rata butter, gula perang dan cinnamon. Kemudian taburkan di atas muffin tadi.
Bakar muffin pada suhu 175 / 180 C selama 20-25 minit.




27 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikkkk...muffin oren 4 ketoi..sejuk2 ni lapo la pulakkkk...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
amboi amboi... sejuk minum air panas je.. nak ngendeng kena ada tukonya..takkan dtg melenggang je kot..haha

K.Nor said...[Reply to comment]

akak nak 2 jer ya.. :)

psst!! nanti dtg rumah ya, akak bukak kelas arini hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
wah..buka kelas ke...tak sabo nak join ni...

hana said...[Reply to comment]

makcikkkk... mintak dua ketui! mcm nak wat muffin jugak la ptg neh! erk.... mana best gebor ngan muffin???!

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam Dik Izah....nak ikut Hana jugaklah....gebor ke muffin????sejuk2 ni semua nampak nak ngap!!!Ni Akak bekalkan kue teow sepinggan untuk Dik Izah....nak trade sebiji pun jadilah!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
kak hana, apakata makan muffin dlm gebor..huuhhh!!

kak watie..
hehe..kue teow my feberet la kak..cayang ah akak nih..uii.. kat utara dah banjir kan kak..buat muffin dulu la pastu sambung bergebor..hehehe

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

ehhh,ade muffin la. kaler oren gitu... nak mintakla sikit,nk mkn dlm gebor. sedap ni mkn dlm gebor,pastu smbl lepak tengok tv,wahahhaha....

Kamalia said...[Reply to comment]

izah..dah lama seh xbuat muffin..yg ni xtau penah buat x..hehehe..rase cam xpenah je..nak la 5 ketui..trnmpk babat aku ni dah smkin menonjol..uwaa..tidak..

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Wahai Izah pencinta muffin...cantik, gebu dan montok muffinmu itew....bak 10 ketoi.....ada lagi kaaaaa....

Eliza said...[Reply to comment]

Izah, muffin itu nampak sangat ler gebuss. tertelan ayaq liuq nengoknya..

zarin said...[Reply to comment]

yang ni akak nk buat gak la..sebab somel sangat nampak choc chip tu n gebu sgt nampak muffin tu:D

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

tgh lapar ni... sedapnya nmpk. dpt ngap lg sodap nih! akak suka gak kek/muffin oren.

PearlnScarf said...[Reply to comment]

haa.. pucuk di cita ulam mendatang x sempat cari k izah dh settle dulu... tq kak saya pinjam resepi yer..

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

gebu mungil muffin dak ijah ni...sememangnyer pasti sedap tu..sempat tak tinggal utk k'ida ni..dah ramai yg mintak ..huhuhu nmpknyer dah licin gamaknyer

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

olohhhh...lupa lak bawak balik sunquick..hari tu ingat dah nak borong..tetiba lupa
aku ngidam ni Izah..camno?? haha

moklong said...[Reply to comment]

nk seketul dua blh x... hehehe...

Noorma Ismail said...[Reply to comment]

akak dh 2 kali buat muffin, tp lepas sejuk dia turun menguncup..apasal ek?? nanti nk cuba muffin oren ni plak..

HaSue said...[Reply to comment]

izah..resepi asalnya x letak telur langsung ke?apa2pun santek jek elok naik tuh..bak segigit..heheh

mummyseri said...[Reply to comment]

salam izah..best ni rasa oren2..sy mesti try nnt :)

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
melampo ko mie..tak pe la masih anak dara ni boleh la ko buat perangia gitu..hahhaa..

kamalia..
ikikiki... tak pe kita buat muffin yang ini kurang lemak sikit..dan kurang gula.makan seketul je ye, nak lima ketul nanti bertambah la lemaknyaaa..hehe

kak yatie..
jangan dipinta pada muffin ku ini, kerana semuanya sudah licin..hehe..kak yatie..simple recipy..cube sendiri..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak eliza..
akak muffin ni gebu tapi tak segebu kek yang telur dipukul tu. tapi boleh dikategorikan muffin yang gebu, tak padat dan tak berat.gebu dan ringan..sesuai minum petang

kak zarin..
ha..boleh try la kak..sedap dapat makan ngap ngan cekelat tu..lembut dan wangiii

kak ain..
kalau suka muffin dan kek perasa oren, boleh try yang ini..memang wangi dan terasa parutan oren tu mmg sedap.saya letak sunquick tu emmang menambah rasa oren..

pearlscraf..
hehhee..tu la ada instict tu..dah kuar resepi muffin oren kan..kalau tak ramai makan, separuh adunan pun dah cukup..puas makan..akak suka buat dlm bekas comel2..baru senang nak ngap

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ida..
memang pun..udah licin..hehe..ala kak ida pulak la buat, nanti saya ngendeng kat dapur kak ida lak ye..ehehe

kak TTM..
ala kak, ko ngidam ada makne ke tak de makna tu..hahaha..tak de sunquick pun boleh la kak.tu saya tambah kan aje..

moklong..
boleh..boleh buat sendrik? hehehee ala..senang je tu..godek2 dah siap pun..

noorma ismail..
mmmmm... napa ek..biasanya muffin ni jarang menguncup sebab dia agak padat.akak tu jenis muffin telur kena pukul bagai ke kak..akak cuba try muffin simple ni, sah sah cantik naik kak..satu lagi petua muffin ni, jangan overmix..jap je kacau bebahan tu bagi bersatu ..

hasue..
eh ada telur...2 bijik lagi tu..kan. suke muffin mcm ni yg mudah tapi dapat teksture yg gebu n lembut.

mummmyseri.
ha ah..wangi je bau oren..boleh try seri..kalau letak cokchip bebudak excited nak makan ..

nuanza said...[Reply to comment]

yuhuuu...dh wat semalam..
thnx utk resepi yg sempoi ni...

http://denuanza.blogspot.com/

hirameki said...[Reply to comment]

kak pae..adk aok (cik minah)hehehe ade ckp x nok yg nie 100 ngan banana nut 100 time 11/12 tu nt..so nak pickup 10/12

izahdaut said...[Reply to comment]

shikin...
akak buat dlm cup keras ni jugak boleh?senang sikit. tapi saiz L la. peh tu muffin pisang suka hati la yang mana ye...yang gebu n sedap ok...nanti sms akak pae la senang yee

Anonymous said...[Reply to comment]

klau xletak parutan oren takpa ke ?
cuma ltakkan sunquick ja