CSS

Wednesday, November 10, 2010

Kuih Turtle a.k.a Cara Pandan


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Ada yang tersenyum tengok kuih cara saya ni ye.. Baik mintak ampun cepat. Hahaha.. Sebenarnya ini la rupa kuih cara pertama saya hasil perasmian acuan kuih cara yang dah lama terperam. Hari tu bila tengok kak Yatie buat cara, baru teringat acuan cara tak dirasmikan lagi.

Ada rupa turtle ke? Bila bagi Bais makan, dia tengok dan tenung lama je kuih ni. Lepas tu dia cakap "Ummi..turtle.." sambil tunjuk kat kuih tu. Hahaha...lantak la Bais kalau rupa turtle pun. Habis jugak berketul-ketul makan kuih tu.



Masa mula mula buat kuih ni, terpikir jugak, cemana orang boleh buat jual kuih ni. Susah nak buat. Kalau aku buat, aku jual seketul sehinggit! Amik ko. Pastu bila lama-lama dah tau tekniknya tu, baru la mudah sikit. Dan bila second time buat, rupa dia dah better dari yang ini. Saja saya letak as kenang kenangan rupa kuih turtle Bais ni.

Mekasih buat kak Yatie dan Kak Azita sebab share resepinya. Banyak jugak versi2 resepi kuih cara manis ni. Tapi yang resepi ni memang sedap, simple ukurannya dan lembuuttt. Tapi buat kuih cara sendiri memang puas hati!!

Sumber:






KUIH CARA PANDAN

Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar*saya ganti: 1 cawan santan pekat + 1 cawan air
1 biji telur
½ camca teh garam
1 camca teh paste pandan
Gula pasir secukupnya - untuk filling
1 helai daun pandan - sebagai berus untuk menyapu minyak ke acuan


Cara-cara :

  1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali susu segar. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk. Pastikan adunan tidak bergentel. Buat sehingga susu habis.
  2. Panaskan acuan kuih cara ataupun acuan kuih baulu. Pastikan apinya sederhana sahaja.
  3. Sapu acuan dengan sedikit minyak - gunakan daun pandan tadi.
  4. Tuang adunan ke dalam acuan hingga agak2 penuh. Biarkan sekejap hingga bahagian tepinya kelihatan mula mengeras (warna bertukar dari hijau muda ke hijau pekat).
  5. Sudukan sedikit gula dan tuang ke atas setiap kuih tadi. Tutup acuan dengan tudung periuk. Bakar sehingga masak, dalam lebih kurang 2 minit. Kalau nak garing, bolehlah dibakar lama sedikit tapi janganlah sampai hangus pulak...
  6. Keluarkan dari acuan dengan menggunakan garfu. Siap!!




19 comments:

MysDear said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...

sedap ni izah...rupe tolak tepi.hehe..

Mas said...[Reply to comment]

makcik..betul kata Bais, ngan ijaunya, ngan bentuknya...sebiji mcm turtle....wakaka...teror la makcik,
mas pun buat kuih cara tau..tapi tak mau turtle...rasa pun lain tau...comei2 jer bentuknya...he..he..memang bercinta sikit buat kuih ni, acuan cara makcik kira ok gak, acuan cara mas, lagi kecik, sabar jer buat kuih ni, nasib baik boleh makan sambil bakar,,he..he..

anymz said...[Reply to comment]

salam izah,berpakat dgn mas buat cara ni ek?..
sorang buat berkentang, izah buat cara manis..
sedap ni izah..rupa bentuk muka bumi tolak tepi janji sodap..!

izahdaut said...[Reply to comment]

mysdear..
hehehe.. dah masuk mulut, tekak menjadi juri kan..

mas..
makcik, orang sabo boleh la mentuk comel2 mcm kuih makcik tu, yang ni tahap tak berapa nak sabo skit.hehehe... ternampak jugak acuan macam tu, tapi nanti pikir cam bercinta je nak buat..hehe.nanti nak try yg kentang plak lah.dah rasa rasa je wangi kentang ngan cheese tu

kak anymz..
hahaha...sabo je la kaka nim..rupa bentuk muka buni tu tak tahan tu..aiiiii

Anna Qawina said...[Reply to comment]

a'ah..ada la gak rupe turtle tuh..terlepas zoo kot..heheheh..bila nak beli acuan nih...acu-acu je ambik masa g kedai tapi tak ter'acu' bayar & bawak balik..heeee

Suzi said...[Reply to comment]

ha a'lah mcm turtle kkuih cara ni....
sedap tu...anak2 akak pun suka. lama tak buat...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

neno...neno...semekom...dtg nk makan turtle dgn bais.. mie xsenyum aa tgk turtle tu, so xyahla mintak ampo,lallalalala.... huih,tang leleh air gula tu yg xtahan tuh!!! kang ade jgk org yg g kejutkan acuan die tu suh bangun nk buat jgk ni..

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

sedapnyaaaaaaa.... nak skit.. tak sarapan nih

K.Nor said...[Reply to comment]

di sini cara, di dunia ku pun cara.. hari cara sedunia ke ni :)

Kerull said...[Reply to comment]

Salam pagi..izah , memang btul lah ada rupe turle..cute jek...hu hu

Nur Ede said...[Reply to comment]

Salam Izah..
skali pandang mmg mcm turtle.. dua kali pandang mesti ler kuih cara kann..hihihi.. akak mmg suke kuih nie.. bila ngap jew... terasa manis2 manja jew... gule nye...ermm..sodapp

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Akak pun sama masa first time buat...rasa takmo teruskan membakar....bila dah tau, tu yg buat lebih....dan dpt mkn lebih...mmng sedap kuih ni....

zarin said...[Reply to comment]

husband akak suka kuih cara ni tp akak tk pernah buat sbb mcm susah je rasanya :)

izahdaut said...[Reply to comment]

anna qawina..
yang acu acu tu slalu tak jadi, lenkali amik terus bayo.nak guna tu tunggu datang mood.hehe

kak suzi..
hehhe..mula buat tu tak terpikir pun.tetiba dia la yang panggil, ha ah baru terpikir betul gak cam turtle..hehe.yang bancuhan ni memang sedap, lembut dan licin gitu

mimiey..
apa lagi, kejutkan la acuan tu.gi buat.mudah je bebahannya tu.akak guna santan kotak je.senang kerja kan.nak makan turtle ek, gi zoo..hehe

ceritakuasn..
ana. kena makan la..nanti sakit lak..hehehe.

kak nor..
hehhe..tu dah pakat dah nak mencara hari ni..hehe

kerull..
dalam bahasa yang lain..apsal buruk je kuih cara ni..hahhahaha... kalau cute..mekasih la yee

izahdaut said...[Reply to comment]

nur ede..
betul tu.kalau buat sendiri ni kita leh letak banyak mana gulakan.boleh ikut citarasa.kalau beli yg dah siap, last skali saya beli kuih cara tak de gula.hahhaa..terus je stop beli cara

kak yatie..
sama la saya kak yatie.rasa nak stop dah, nak gorengkan jadi lempeng pandan je.tapi lepas try lagi, baru rasa mudah...hehe

kak zarin..
mula mula je susah..dah lama dan tau teknik nak kuarkan kuih tu mudah je kak..cube laa

Eliza said...[Reply to comment]

Salam Izah. akak dulu pun ingat cam susah, rupanya senang banget. resepi utk desperate moms, cepat dan dapat banyak.

Naz said...[Reply to comment]

"Izah!!!! Izah!!! Mana Izah ni... Nyorok la tu... Dah geget pipi anak kita, dia lari pulak.. Mana budak Izah ni..Nak kena rotan ni..." Hehehe.. Gurau je tu tau..Jangan mare..Nanti kena jual ;p

Aik Izah.., kat dapur ada turtle?? Mintak sikit turtle tu boleh?

izahdaut said...[Reply to comment]

betul betul kak eliza..mula mula je la susah sikit.pastu bila acuan dah kenal tuan, dia bagi kerjasama je kan..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

naz..
hehehheee..mana leh tahan tengok pipi dia tu...memang nak kena la kan..nyorok nyorok..