CSS

Friday, November 12, 2010

Cucur Kentang dan Nasi


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua. Kat Ampang niha hujan dari subuh tadi. Huii sejuk norr la. Bebudak pun tidur sakan lagi merengkot je. Sejuk sejuk ni dapat ngunyah sarapan panas panas sedap tul. Cucur ni sebenarnya kejadian asalnya saya test test aje. Dikombinasikan dengan cucur nasi kak Yatie dan idea jemput kak Hana tu dan lebihan mashed potato KFC. Campur2 semua..ehh enak bangat!! Jadi saya pun buat skali lagi.

Ini kejadian kedua cucur ni yang saya buat guna kentang yg dilecek. Rasa dia lagi gebu dan lembut dari cucur nasi yang pernah dibuat dan aroma kentang yang buat budak budak ni memang suka makan. Rangup diluar, lembut n gebu di dalam. WAh!!..Mekasih akak akak hebat yang memberikan idea hebat.



CUCUR KENTANG dan NASI 
mystyle

Bahannya:

1 cawan tepung gandum
1 biji kentang saiz besar-direbus hingga lembut
1/2 cawan nasi 
1 biji bawang besar
segenggam kecil ikan bilis
1 sudu kecil pati ayam-optional
air secukupnya
garam secukupnya
daun bawang -optional

caranya:
Kentang dipotong dadu dan rebus sehingga lembut.
Satukan kentang rebus, nasi, bawang besar, ikanbilis dan sedikit air dan dimesin kesemuanya sehingga halus.
Gaulkan kesemua bahan mesin dengan tepung dan kesemua bahan. Masukkan air lagi sehingga adunan boleh dijemput menggunakan tangan.
Goreng dengn minyak yang panas sehingga garing kekuningan. Siap dihidang.


12 comments:

hana said...[Reply to comment]

jemput2 campur kentang nih menu wajib tiap minggu... ko rebus takut tak masak er? masak la....jgn potong dabak2... bila potong kecik2 tak perasan pong ade kentang..anak2 aku kan cerewet.. tp habis jugak diorg ngap! hahahaha...

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Mmng sedap mkn jemput2 bila musim ujan ni....ingt ya lepas mkn jngn tarik semula gebor tu...pergi senam2 sikit...muahahahha....akak dok berangan je ni nak wat kek puding karamel ni...cantik dan menarik kek kat bawah ni...

lina said...[Reply to comment]

izah - ni mmg nak cuba...anak2 mmg suke sgt benda yg ada kentang...Tahniah pd hana ,yatie dan jugak izan combination yg menghasil kan recipe yg hebat.

Anna Qawina said...[Reply to comment]

adoyaiii Izah...sujuk2 ni maleh benar nak menjemput...nak jemput jemput-jemput ko lah ek..*Hana tlg kira perkataan jemput-jemput yang ada tu..* kikiii

Dok Ampang eh..kita dok Damansara je..meh kita ketemu nak??? hiiii

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
rasanya anak aku lagi cerewet kot..dah buat jugak, potong halus2...memang masak pun, tapi yang si abang nya tu tak berapa nak makan sebab terasa gigit gigit tu..memang la dia tu, kalau kuih ke jemputke nak smooth aje.tu yang ter buat guna mashed potato tu.aiii gebu kak na oii. mekasih ye.wangi cam bau kui bako jee.tpi rasa jemput..aa

kak yatie..
betul tu..heheh..adeh baru ingat nak tarik gebor.tak boleh ek..aa tak jadi laaa.hehe. buat kak, kek tu 2 in 1.sebab boleh jadi dessert sejuk2 kan

kak lina..
hehe..try n error.kalau sedap saya masuk kat blog.kalau kurang sedap, senyap senyap jela..mekasih.. boleh la try.versi potong2 aje pun boleh kak.saya buat ni kasi kentang tu rebus dulu.sebab budak2 ni jakun sikit gigit jemput2 ada rasa kentang.susah tul bebudak ni

anna qawinna..
haa ah..malas ye.malas gi duk dlm gebor je sejuk2 ni..hahha.. duduk ampang ha ah..ketemu? wahhh maluu aiii.. orang duk damansara ni semua hebat2 tau..ohh maluu..hahaha.saya bese bese je..org bese bese..hehehe.

Anna Qawina said...[Reply to comment]

apo kono hang Izah? apo yang hebat nyo? cuber citer skt..aku insan biasaaaaa....dok umah kicik ja, bkn kondo pun...sibbaik ado rumah tu..haha..ape tah ni..

Mas said...[Reply to comment]

makcikk...nak ngendeng cokodok tu....lapar ni, baru blik dr sek, Daniel ambik sijil pra ari ni..
tengok jemput2 tu gebus2 jer..macam kau la makcikk..he..he...
Maceh yer atas ucapanmu itu...terharu tau....

K.Nor said...[Reply to comment]

wahh cantik cucur izah

Qira d' Dapur said...[Reply to comment]

Nampak sedap jemput2 nie izah nanti cuti boleh cuba nie...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

agak-agak lunch dgn cucur ni kenyang x??? nak diet nasi jap tengah ari ni... tapi esok bantai mkn 2 pinggan.. hmmmm...

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

wohhh....emang terliur....mouth watering ar dgn cucur2 ni.......pandai izah.....

aidah said...[Reply to comment]

Salam Izzah,
jemput2 kentang ni memang special. mesti sedap kan. Kek puding karamel tu nampak terliur lah, nanti nak cuba lah