CSS

Wednesday, November 10, 2010

Pittaya Jelly


Assalamualaikum..

Lawo kan warna jelly ni. Warna original dari buah naga also known as pittaya or dragon fruit. Jelly mudah tapi nice n yummy. Ada sebijik buah ni bergolek je dalam peti ais. Teringin plak nak di jelly kannya.



Rasa jelly ni wangi wangi macam makan jelly kelapa pun ada. Tapi wangi pandan tu membantu jelly ni rasa sedap. Kunyah jelly ni sedap sebab kunyah biji hitam hitam tu.





Resepi ambil di DELICIOUSASIANFOOD dan rujuk juga di blog Gert  .





PITTAYA JELLY

Ingredients
  • 25 – 30 grammes agar-agar (jelly)*saya guna 10gm agar2 serbuk
  • 100 grammes sugar
  • 1 litre water
  • 200 grammes of dragon fruit (red variety, cut into 1cm cubes)*saya letak 300gm
  • 3 pieces pandan leaves (knotted)
Method
Bring water to boil in a pot. Add sugar, agar-agar and pandan leaves. Stir on medium low heat till sugar and agar-agar dissolved.
Once sugar and agar-agar completely dissolved, turn off heat. Discard pandan leaves.
Pour mixture onto a suitable 2 inch deep tray or moulding and drop dragon fruit cubes into the mixture. Allow to cool down before chilling it in the fridge.





11 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikkk, datang mengacau lagi ni....he..he...
nak jelly tu 5 ketoi...makcik kn diet,makan tak banyakk kan...he..he..
cantik betul warnanya....

Qira d' Dapur said...[Reply to comment]

Amboi izah cerianya pittaya jelly nie, mesti sedapkan nak sikit boleh...

Sha said...[Reply to comment]

wow!!! temptatingnye... nak try jugak lah~

:D sonoknye tgk food yg cantik2 ni.... tenqiu share resipi

aeinio said...[Reply to comment]

wahhh lawooooo

CT NoArIzAh ArIs said...[Reply to comment]

Nmpk sedaaap...emm nk cuba wat nnt sy show lak dlm blog sy yea!!

Anonymous said...[Reply to comment]

sis mu,
haduuuu.... kenapa la ko letak jellyyy yg menawan gitu.. hidang2 kan la utk aku bile jadi tetamu ko.jgn bnyk kiree atee..kuikui

Naz said...[Reply to comment]

Salam Izah..
"Sibuk memasak di pagi hari,
Memasak lauk cili padi,
Haiiiii..lawanya Pittaya Jelly,
Menitis air liurku ini"

Sebabkan dah menitik air liur ni, so dah copy paste resepi. Buatnya tak tau lagi hehehe...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
amik la mas..memang diet..tak makan jelly, tapi menda lain aku blasah makcikk..hahhaa

qira..
boleh la rasanya tu wangi dari daun pandan tu kan..yang lain bila kita gigit biji itam tu ha..

sha..
thanks sudi ke sini..warna jelly ni mmg saya suka..cantik betul warna buah ni bila buat jelly..original colour.suke tengok

aeinio..
hehe..tengok je.sama.suke tengok jelly ni.

siti norazirah..
boleh..silakan..

anonymous..
ko nak ke? boleh..boleh blahh

naz..
pagi pagi dah melauk cili padi,
ke toilet lah agaknya kamu nanti,
sila silalah copy resepi,
jangan lupa hulur2 pula kat saya nanti..

wahh..menjawab kau..hehe

mrs plain-june said...[Reply to comment]

wah!! sungguh menarik lagi tertarik tgk gambar jelly ni!

Sha said...[Reply to comment]

alamak cik izah.. maaf tumpang tanya.. serbuk jelly tu awak gune brand ape.. ape namanye n packet bape gm tu?

dr org yg sangat selalu masuk dapor~ hahaha

:( malu

aji nugraha said...[Reply to comment]

sangat seger sekali ini,,.Obat Rematik