CSS

Wednesday, November 3, 2010

Potato Munchkin


Assalamualaikum..

Bila tengok takoyaki kak Hana yang mulat-mulat tu teringat plak kat donut mulat mulat ni. Ni menu pagi semalam..dah jadi baja. Ngeee. Sebab antara bahan asas nya adalah kentang, jadi memang la menjadi kegemaran sebab rasa dan bau lemak-lemak kentang tu kan. Budak-budak pun kanmain lagi suka makan, mungkin bentuk bulat-bulat kecil comel tu kot menjadi tarikan.




Ni gara-gara terliur tengok kat rumah kak Jun kelmarin la ni. Tapi kak Jun guna sweet potato. The gebu dan the gebass donut ni. Saya tak salut ngan gula, sebab budak-budak makan cicah gula. Senang sikit nak pegang. Mekasih kak Jun yang diambil resepinya dari blog Lelayong.

Sumber :






POTATO MUNCHKIN
(saya buat separuh dari resepi)

1/2 kilo tepung gandum
3/4 cawan susu suam (kitorang gunasusu pekat campur air suam)
2 biji kuning telur
1 sudu besar yis (mauripan)
4 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
3 biji ubi kentang (rebus, kemudian lenyek)

Cara-cara:
1.Tepung gandum digaul dengan marjerin dan kentang sehingga sebati
2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu berserta yis
3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh
4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda
5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing
6.Panaskan minyak dan goreng.






14 comments:

hana said...[Reply to comment]

ampeh lu! udah abeskan??! jadi baja??! ishhhh ishhhh..tk patut tak patutt...*kasi fly sipar jepong makcik bedah! ...kebolatan donut ini macam muker aku la nyah! hahahahahaa

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

nyampesss tol la!!!! baru nk ngendeng... padan muka sendirik!!! tu la,cekgu tadika ajar kalau masuk blog org, bace dulu pe die nk kata baru tgk makanan tu, tapi kes ank murid lari time cikgu ajo,ni la kejadahnye. tengok gambo lu baru baca tulisan...waaaaaaaaa

Mas said...[Reply to comment]

ni sorang lagi datang nak marah, dah abis baru nak tunjuk....puk izah...
pstt : makcikk, donat tu mulat2 macam sape yer...gebuss lak...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
bagoss bagoss... sib baik terus ngaku cam muka sapa bolatnya tu..menghindari sumpahan namanya tuh..hahaha.. ceh baling sipar jepun wat pe..baling la kuali tefal ke..mangku remiken ke..dslr ke... bunga sakura pun ok wat

mimiey..
ni sorang lagi..bagos bagoss..marah diri sendiri siap siap sebelum org lain membebelkan dirinya itu...anak murid contoh...hahhaa.. apa la ko mie..mabuk dimusimtengkujuh la budak nih

mas..
makcik..tuh org kat atas dah ngaku cam muka sapa mulat tu..mujur dia ngaku dulu..kalau dak susah aku.. wakakaka.... mas marah yeeee.. ahakkk .....i likeeeeee

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

sukernyer tgk donut yg bulat2 ni...alamak dah abiss ke..kempunan

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Hrmmmmm datang lewat petang nak kata apa lagi.....balik godek sendirik lah jawabnya....nak c&P jugak lah Dik...Minta halal ya!!! & TQ

moklong said...[Reply to comment]

br nk mntk tetiba ckp dh hbs la plk... comelnya bulat2...

mummyseri said...[Reply to comment]

waa dah abes da izah..kite pon nk try jugek nnt..anak2 msti suke kan:)

cikmanggis said...[Reply to comment]

esok buat lagi ya hehe

mamasyipah said...[Reply to comment]

walaupun dah abis nak mai jenguk gak mlm2 ni.. jom laa kwn2 kita blik umah msing2 wat leleh air liur jaaa...

fzi said...[Reply to comment]

Salam izah...
Comel2nya kueh donat tu izah... sekali tengok cam cekodok pisang kan...akak kalu jenis2 donat ni asyik2 wat bentuk gelung yang biasa tu je... nx time leh buat mulat2 cam izah :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ida..
boleh hilangkan kempunan, tapi kena buat sendiri..hehe..senang je tu kan

kak watie..
silakan copy kak watie..masuk dlm list yg berderet tu...tapi bebudak ni suka donut kentang sebab bau yis pun hilang sebab aroma lemak kentang tu kan

moklong..
hihihi..tak pe, lenkali buat sendiri..untuk dak areena tuuu

mummyseri..
betul, bebudak ni suka makan sebab lemak kentang tu n gebunya tu memang sedap

cikmanggis..
adehhh...malas dah..hahaha..donut ni layan 2 minggu skali je.umminya malas nak nguli..hehee

fzi..
tu la, ingatkan nanti susah nak masak kat dlmnya tu kalau buat donut bulat2.tapi sebab bulat2 kecil je kan..tu yang memang budak2 pun excited tengok..gebu pun kanmain lagi..lemak kentang tu memang penyedap.pastu kalau dah lama lagi, dah sejuk pun lembut dan lagi rasa kentangnya tu

azeefazfar said...[Reply to comment]

menarik pulak tengok ghupanyerr yg bulat2 tu..bila nak try ntah

sitiezahim said...[Reply to comment]

hehe bab2 nguli ni yg males gue..arituh buat donat pes time jadik, 2nd time dok uli-uli tamo remove dr jari jemari ni (x jadi le tuh huhu)...x pe insyaAllah akan ku cuba ye izah..:)