CSS

Tuesday, November 30, 2010

Sicilian Orange Cake rasminya..


Assalamualaikumm...

Dengan rasminya GA dari kak Rima telah dirasmikan semalam. Heheehe.. Sangat comel  dan cute hasilnya. Keknya pun sedappp... 


Pilih la nak bentuk yang mana yee..



Bentuk yang ini dah selamat jadi bekalan hubby pagi tadi.



Bentuk lap u lap me ni palinggg sukee dan shantiikk. Sayang nk fotong..



4 jenis bentuk dlm satu bundt pan nordic ware tu. Resepi dari Kak Rima, rasanya semua semua dah try bake cake ni kan. Amik kat umah Kak Hana. Kak Yatie ada. Kak Jun ada. Kak Anim ada. Kak Nur ganu dah ada. Kak Ayu n kak Yat Maria Sg pun dah try. Mas pun..CMG pun..kak Inahar ada.tak lupa sifu kak ummi kuantan ada. Jap lagi berasap kpala ni nak scan sapa lagi yg dah try neh. Sapa dah bake cake ni tolong angkat kaki kiri sikit...


SICILIAN ORANGE CAKE
Bahan-bahan
  • 250g butter - suhu bilik
  • 250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis
  • 4 biji telur size M
  • 11/2 sk parutan kulit oren
  • 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
  • 85ml jus oren

Bahan untuk aising

  • 125g gula aising
  • 5 sk jus oren

Cara-cara
  • Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
  • Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
  • Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
  • Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
  • Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.


23 comments:

K.Nor said...[Reply to comment]

akak tak nak angkat tangan sbb belum buat pun lg!! hehehe.. kena garingkan sket lg bawah tu, baru cun.. tp kan kalau dpt ke akak nordic tu laaaaaaaaaaaagi la cun!! hu hu.. nak jugak!!! :D

NiezaMan said...[Reply to comment]

Salam Izah

cantik la kek tu..nak lg i lap u tu gak..hehehe

Siti @ nurie said...[Reply to comment]

aduh...akak nyer loyang mcm3 bntuk arr....lg sedap nampak ngn kek tu..ish ish..x aci..x aci

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaaaaaaaa..kita dah buat...tp kan kita jeles dgn nordic tu...uwaaaaa nak nordic ware tu...xnak keknya..nak nordic, nak nordic...uwaaaa!

Mas said...[Reply to comment]

dengan jelessnya tengok bentuk2 kek tu....hu..hu....cantikk la....
makcikk...mesti acuan cara tu lega dapat berehat balikk..he..he..

hana said...[Reply to comment]

nyamfah nyamfah nyamfahhhh huh! fah fah fahhhh!! tifahhhhhh!!! *penyek2 loyang buruk! dgn harapan dpt loyang baru! hahahahaaa

ilahjy said...[Reply to comment]

jelesssssnye akakkk tengok ..jom kita pakat2 oder hehehe..pssttt sapa nak layan..huhuhuhuhuuu

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
ha ah..tau kak nor tak buat lagi..kalau buat mesti ada dlm pale yg discan ini..hehhe... tu la, ingat elok warne dah kat vontot tu, sebab atas tu dah golap.tapi bila kuar rupenya masih pucat warne nye..mm blasah jela.asal masak.

niezaman..
hehe..ada lagi ni yak fotong lagi..buat menjamu mata je dulu..

siti..
hahaha..aci aci buka pintu lah!! kiki.. tu dapat hadiah tu.. jgn jelessss


kak ummi..
akakkk bawak bertendang kak, bawak bertendang..hahhaa..lalalala.. ala akak tu anytime je, petik jari pun dapat kann..khann..ekekeke

mas..
oiitt makcikkkkkkkk.. lepuk makcikk!! cesss

kak hana..
aahhahaaa...lallaala... tuah ayam nampak dikaki..tuah manusia nampak di bundt pan ku ituww..lalala..alaaa jgn gitu.. akak fenyet la acuan tu, nantik laling beli nordic 10 ketuii..khan khan encik amjah khann..ekekekee.

oiiii oiiii.. apa acuan cara nih..tak men la..org men nordic je..kahkahkah..hampessss

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ilah jy..
aloo kak jgn gituu.. ha ah boleh order..nanti sama2 main ngan nordic ekkk..hhe

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

wahahaaaaa.... terpinga2 tengah pilih kek kat sini... banyakkkkk nye.. aku rambang mata jap..
*hampir nak pengsan.. hihihih..

*macam la kek tu utk aku.. kahx3

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Uwaa...akak nmpk dari sini Izah tersenyum riang jek ...kek yg cantik dan berbaloi merasmikannya...betul2 tak mengecewakan tuannya...sayang bundt pan nordic ware tuuuuu....mmng semuanya cantiklah....

somuffins said...[Reply to comment]

Izah
Cantik2 belaka rupa kueh tu ..
Dah you suruh mengaku siapa yg pernah bake SOC itu, maka dgn rasa rendah diri, I angkat tangan kanan eh

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
waduh2 cantiknya acuan!!..akak nak pinjam boleh tak?..hehe...

Nur Ede said...[Reply to comment]

Salam Izah...
cantikkk nyerr... bentuk sicilian orange cake tuu... suke nyer akak tengok... anak2 akak mesti suke nie..
Tahniah izah...sebab dapat bundt pan nordic ware yang comey tu...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ai lap u..u lap me??

ngeh..ngeh...dah angkat 2 2 kaki ni, nak g umah Izah..heheh..
jeless tau...

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

WOW, gorgeous ya! Mmg cantik acuan tuh...cake lagi la cun! ;)

Lyza said...[Reply to comment]

izah..santekknyerr kek tu..adoiii terpesona ku melihatnya..

Lin Rosly said...[Reply to comment]

Salam Izah....Cantik Kek Tu....Tapi Kak Lin Tak Berapa Suka Buat Kek...Mcm Mana Nak Mengatasinya Yer....

lina said...[Reply to comment]

izah betul cake ni lina dah buat beberapa kali sejak tengok kat blog yatie...mmg berbaloi sgt sedap dan bagi kawan office rasa...siap nak order lagi....dh bagi tahu recipe ambil jer kat blog tu. Insya Allah menjadi. Mmg berblog ni sgt bagus la bertukar2 ideal recipe ni.

zarin said...[Reply to comment]

akak angkat kaki kanan sbb akak blm buat lagi ekeke :D

Ctnaemah said...[Reply to comment]

comelnya acuan nordic izzah..waaaa..mmg cute ..rasa nak pinang aje wakakaka:),

DG said...[Reply to comment]

Cakenya bener2x cantik & enak, mau donk! :)

mokwonik said...[Reply to comment]

fabuloso...terlalu chantik utk di makan....mokwo nak tenung lama skit..kot2 nordic ware tu bleh melompat keluar kat depan mokwo nih!!...niceeee!