CSS

Monday, November 29, 2010

Apam Coklat


Assalamualaikum..

Siapa nak apam coklat kembangkan idung anda!! Ohh sangat syahdu kerna dapat makan apam lagi di tengahari yang sejuk kerna hujan lebat di Ampang ini. Alkisah maaakan aje kroje nye kan. Dah kenyang baru masuk gambo dalam blog. 


Resepi ambil dari rumah kak Nor lagi... Kak Nor, mekasih jasa mu kan ku konang konang selalu. Ehehee.. Asalnya resepi dari Alma MyR. 



Gambar gambar adalah cubaan bermain dengan toy baru. Ku belai belai ku belek belek. Sampai bahu senget.
Amacam hakak2 yang pro, boleh?

APAM COKLAT by Alma MyR
Sumber: Kak Nor

1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1bj telur
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 atau 2 sudu besar serbuk koko

Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit.
Sedap dimakan panas2.







13 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Izah, akak dah kembangkan idung nih... huhuhu.. sambil tahan nafas.. kih3

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ku dah kembangkan lobang idung dah ni....

hana said...[Reply to comment]

zah! acuan lain xde ker? Cabooooottttt wakakakakaa opssss sipar tertanggal! :p

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
sedapnya apam coklat petang2 ni..hujanlah pulak..minum kopi lawan dengan apam ni memanglah bukan hidung aje yang kembang..SEMUA aggota badan yang berlubang pun kembang...wakakakaka....lain aje ..

Mas said...[Reply to comment]

nah makcik puteri ayu 10 ketoi.....pinggan tak mo kosong...isi apam coklat tu cepat...kasi penuh pinggan tau....he..he....
sekali tengok macam bahulu pun ada...he..he...

K.Nor said...[Reply to comment]

hahaha.. ina belari sebelah kaki ayam!!

kut ya pun amik kat rumah akak, bak la 4 ketul.. seketul sorang pun jadi :)

desperate mama said...[Reply to comment]

sedaaaapppppppnyyyyeeeee..... *sambil kembang idong*

mummyseri said...[Reply to comment]

sedaplah nengoknyer, cam bahulu pon ada ;)

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Uwaa..tngh rajin mengukus ya...kalau akak mmng dulu kini dan selamanya suka sngt kuih kukus2 ni...sedap sngt pada akak....nak 5 ketoi apam coklat tu....puding kiwi tu mesti dah abeskan....kena wat sendirilah nmpknya puding tuuuu...

deeTha H said...[Reply to comment]

salam kak Izah...
wow comelnya tangan yg pegang apam tu.. hihihihi

Rima said...[Reply to comment]

Salam Izah
Kembang kuncup dari jauh hahah.. ohhh ade new toy eh.. congrats!! happy for u lah..

lina said...[Reply to comment]

alahai comel nyer apam...nak seketul

izahdaut said...[Reply to comment]

sari yusa..
kahkahkah.. sajaaa je...orait..kombangkan mulut pulak, nak suap..kiki

anna qawinna..
jaga jaga jangan masuk lalat dlm lobang idung okey...hahaha

kak hana..
cesss...lastik vontot mek jepunnnnn

kak ayu..
hahahhahahahaha.. kak ayu... jangan teruskan ayat itu..takut terlebih sudahhh..ahhaaa.. jom kak ayu mengafamm

mas..
ha ah la makcik..mcm baulu coklatkan..khannnn

kak nor...
leh tuko ngan apam gula melaka la...afam coklat saya ni ada lagi haaa

desperate mama..
jap nak bayangkan mama sumayyah kombang idung..hahhahaa

mummyseri..
rupenya memang cam baulu seri..tapi moist n rasanya seakan2 kek coklat moist kukus pun ada..lembuuuuttttt

kak yatie..
ha ah..memang dah tahu kak yatie memnag suke kuih kukus2 kan.. hehe.. eh jom minum kopi panas sesejuk pepagi kena ngan afam niha..fuh..mantap

deetha..
ha ah.. deetha..tangan budak2 jakun jumpa apam..hahaa

kak rima..
ehehee... masih blajar menggunakan toy..thank kak

kak lina..
thank..nak rasa? dah kombangkan idung? pandaiiiii..haha