CSS

Monday, November 29, 2010

Puding Kiwi


Assalamualaikum..

Tengah belek2 folder gambor lama, ternampak la beberapa menu yang belum di entry lagi. Ni mesti masa penghuni rumah demam demam ni la. Entry pun main sempat gitu je. Puding kiwi ni tengok umah kak Nor hari tu. Dah lama nak try puding laici yg meletopss kat rumah2 bloggers semua. Laici setin dah habis makan mcm tu je, tak sempat nak buat puding.


Jenguk2 dalam peti ais ada la buah kiwi tergolek2. So buat la kiwi ni. Rasa dia masam2 manis lemak gitu. Warna dia lawoo kan. Mekasih kak Nor yang beranakkan puding laici chef Liza jadi puding kiwi pulak.


PUDING KIWI 
Sumber: Kak Nor

versi asal Puding Laici by K.Liza

Bahan:
5 gm agar2 serbuk
2 1/2 cawan air
5 sudu besar gula (tambahkan jika suka lebih manis)
1/2 tin susu cair
2 biji kiwi (blend dgn 1/2 cawan air)
sedikit pewarna hijau
sedikit hirisan buah kiwi utk hiasan

Cara:
Masukkan air, gula dan agar2 serbuk ke dalam periuk. Masak lah hingga mendidih.
Masukkan susu cair dan kiwi yg diblend tadi serta pewarna hijau. Padamkan api.
Kacau hingga sebati.
Tuangkan ke dalam acuan yg dah dibasahkan dgn air.
Bila puding dah sejuk, masukkan dlm peti ais.
Biarkan sejuk, baru lah dihidangkan dgn hirisan buah kiwi.





11 comments:

K.Nor said...[Reply to comment]

so cute!!! shedap kan! ermm tunggu anak apa lak keluar lepas ni.. che mat dah berangan nak lahirkan anak2 lain lak. .erkkkk.. che mat melahirkan anak?? hahaha. ampun che mat.. anak2 puding ya.. bukan anak org hehehe

Mas said...[Reply to comment]

amboi2...comei2.....puding kiwi tu......macam sape la yer....he..he...
anto la kat subang barang sepinggan dua makcikk...

hana said...[Reply to comment]

alololololoooo kiut bangett! psttt aku baru pasan kacang tuh ko tenggek2kan mcm susun kayu getah wat rewang! erkkk... ko ader rewang2 ker?? kekekeke

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Eee sedapnya pudding. Tak kiralah apa puding pun...jaaanjiiii puding!!!

p/s : Hihi.. ada gak geng mama ya, suka kalau delivery Dominos datang lambat... give me 5...hehehe...

lina said...[Reply to comment]

pandai betul izan ni...perbagaikan rasa....bagus sgt.

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Wahhhh mcm2 shape adaaaa!!! Love nak pilih...jap ye! :D

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

seeeeeddddddddaaaaaaaaapppppppppnnnnyyyyyeeeeeeerrrrrrrr.......

Naz said...[Reply to comment]

Izah.. ala zahhhh.. Tergoda U...
U ni zah, kejap kuar sambal belacan, kejap kuar apam, ni kuar puding kiwi lak...Blog Izah ni kena tulis "Hati-hati bagi orang yang sedang berdiet!"..Hehehe...jangan mare..nanti kena jual..:)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
hihi..agaknya bnyk jenis buah nanti boleh dipudingkan..thank kak

mas..
makcik, jangan ditanya la cute tu mcm sapa kan..ehem ehemm..haha..loo dah lama habis mas..nanti wat sendrik ek

kak hana..
ha ah...kayu api susun camtu kan.ingtkan kt pahang je, rupenya 1 mesia kot susun kayu api camtu..hihi

mamafami..
gimme 5 ma! hihi..suke puding ye... la nanti jumpa mama saya banje puding jela..kiki

lina..
tu la, ikut kak nor yg kretif itu..

love 2cook..
love, pilih pilih, jgn lupe tuukar ngan choc puding yeeeee..hihi

anasalwa..
uiiii panjang nyerr..hihi

naz..haha..lawak tau..betul gak tu..saya stuju..kiki

mamawana said...[Reply to comment]

Wah ....ccantik...syedappp..cute......bakmai sepiring

izahdaut said...[Reply to comment]

mamawana..
alaaaa dah habissss..nanti buat lagik ekkk..kiki