Thursday, November 4, 2010

Apam Pelangi


Assalamualaikum..

Apam pelangi..aka apam deepavalli.. Boleh? Ramai jugak merebak virus apam ni. Nak rasa sedap ke tidak, kena try kat rumah memasing yeeee.. Mula2 nampk kt rumah Cik Manggis. Lawoo..pastu kak Hana buat jugak Dan resepi dari kak Ilah jy. Cik Mimiey pun dah try jugak kan? 



Tak nampak cacat celanya? Lawoo je kan...ehemmm... hehe..lalala.. Macam pelangi tak? Ada warna magenta..indigo..lagi..suka hati la nak warna apa pun kan.. psss kak Hana, jangan banyak bunyi!!




APAM PELANGI

Bahan-bahan

  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus - hana cume buh 90g je
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna

Cara-cara
  • Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.




27 comments:

cikmanggis said...[Reply to comment]

wah meriahnya apam pelangi ni..mmg pelangi..happy depavali kepada kawan kawan India:)

Besar apam ni kan..puas makan:)

dayang_jack said...[Reply to comment]

wow cantiknyaaa!..cam mana izah wat design tu??..so creative! very impressive!

tak rugilah berjiran dgn izah ni...hehe

Kamalia said...[Reply to comment]

izah..nak jugak..sungguh santeekk pelangi mu ituu...:)
pssstt..izah, dahla tu main masak2..jom tido..

dayang_jack said...[Reply to comment]

o yer..td akak komen kat ikan berempah tu..punyalah ayat panjang berjela2..tup2 komen x dpt publish..error plak..huhu...

anyway, tq yer dear 4 trying resepi ikan tu..lebiuuu!

zarin said...[Reply to comment]

wahhh! cantikla apam tu izah...camner buatnya?
ish kalau akak buat tu confirm anak akak dok pandang je lah sebab cantik sgt so sayang nak makan :D

K.Nor said...[Reply to comment]

happy deepavali :)

fara dean said...[Reply to comment]

salam..
suka tgk apam tu..sedapp je nmpaknya..terliur aku..

hana said...[Reply to comment]

kakakaka...blom apa2 dh kene warning.. hohoho.. tak aci ah! aku nk yg lekak lekuk tuh! yg nih tak best! wakakakaa.. sebenomyer ko da bereksperimen nape Kali zah ? baik ko ngaku... haaaaaa tak baek tak baek......*ayat jeles sedang berbunyi! hahaha

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaaaahhhhh!!!!!!!!! sedapnyeee......... mesti cuba nih... (setiap kali tengok, mesti "mesti cuba"... cubanya tak jugak... hehehehe)...

izah, u nak tak jadik neighbour i kat kuantan nih... jomlaaa.... mehlaaaa....

moklong said...[Reply to comment]

ayoyoyoooo... ada apam... nk cikit... bwarna warni lagikkkk...

Mas said...[Reply to comment]

makcikk..happy deepavali....cantik apam kau...mas dah buat apam tu...memang sedappp..

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Namaste!....hehehe...pelangi ke matahari tu....ni ayat geram...sebab corak ala2 colam tu...Hana....meh la kita nyakat Dak Ijah ni sama-sama....!...psst nampak cam beso jer apam tu boleh habis ke Ijah...nak Akak tolong kunyah sama tak?....cabutttttttt...Bedah....lari bedah!

anymz said...[Reply to comment]

hamboi zah..cantiknya apam tu..nak bawak gi mana tu?nak bagi jiran sambut raya ke??
akak nak yang dah siap potong tu..hana dah buat tak payah bagi dia..hihi

Anna Qawina said...[Reply to comment]

waduhh..Izah dah buat kuih tuk Deepa..yea...
ni kita nak buat gak..*tah bila*..,tp tang santan tu kena pekat ke cair ha..
errr...sungguh meriah raya esok nih...hiiii

izahdaut said...[Reply to comment]

cik manggis..
mekasihhh..ye kepada yang menyambut deepavali..

kak dayang..
saya curah curah je kak.kecuali yang ijau dan layer bawah tu saya tunggu lama sikit bagi dia gerak rata.pastu yang lain tu curah je dan buat la lorek lorek ngan pisau.tetibe je jdi cam tu...hehe

kamalia..
huh..tu jepun memang la kena tido..hahaha..kat sini baru nak asar la mek..sajeee je..pok kamalia ngan kembar dia..hehe

kak dayang..
orait..best la kak.resepi tu mesti ada ulangannya..

kak zarin..
saya tuang je kak, cuma last tu lorek aje ngan pisau atas tu cam potong kek tu kan.pastu jadi la cam tu...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
ucapan pada yg menyambutnya..hihi

fara dean..
cube la..agak agak jadi mesti gebu gituuu..hehe..kalau bantat jangan marah tau

kak hana..
oii oii..berbunyikk jugak dia..hahhaa..ada aa..lenkali pasni sebelum buat, kena puji dulu, baru tak kena experimen banyak kali..huhuhu..kena sesumpah jugak, apa lagi masuk tong la.dah la lekuk lekuk tak tentu arah, bantat pulak tu..mcm katak kodok pun ado..hahahha..pecah gak rahsia!!!

desperate mama..
hahahhaa..fidza tak pe semangat dah ada..nanti akan tiba masanya.. eh nasib baik la, kalau tak nyaris dah kena pindah kuantan..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

moklong..
oyoo ma ayoo appa..sempena deepavali nii.hihihi

mas..
oo makcik dah buat ye..napa makcik tak post kan lagi..tunggu jadi jeruk dulu ke? hahaha

kak watie..
hahhaa..larik kalau berani...kungtau karang!!!kak watie..jgn jeles tau..ai tengah menggoda dengan silau mathari pelangi apam ituuu..hihi

kak anymz..
hahaha..kak anim cam tau tau je jiran saya memang sambut deepavali...boleh la buat bagi depa..amik la kak.banyak niii


anna qawinna..
santan tu yang sedang sedang saja..yang penting ..eh cam dangdut pulak..hihi..saya guna sedang2 la..tak pekat sesangt..

Lyza said...[Reply to comment]

Perkhhh..cunla apam tu..suka..suka..8-)

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Sorry akak dtng lewat ni...itu pun gara2 tngk apam yg cantik kaler malernya ni..ada lagi ke....hah abes, lokeklah tu...takpe akak wat sendrik...(balik dngn muka monyok ni tak dpt mkn apam....huh...huh....)

kak Erna said...[Reply to comment]

salam izah..akak kalau apam ni.memang minat sungguh,,suka sangat makan..lagi2 tengah panas tu..biasa buat apam tepung gandum yang guna gula merah tu..
nanti nak cuba juga ni..
tapi..apam guna baking powder.akak tak pernah buat lagi.
.zah dah buat jugak ye..

ilahjy said...[Reply to comment]

tahniah izah dah berjaya dlm misi pelangi ni.. akak lorek guna cungkil gigitu dekkk baru lawo...kak ilah sebenarnya pestime try tuuu.. dah niat utk kenduri sbb tu jadikkk...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

wahhhhhh,dia buat jugakla...ni mst kes terguuudaaaani...hahhahhaah...sedapkan???

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

mantapppp!!

buat kuih ikut tema haha...
errr...silahantar sepotong dua ke jiran Mak Jah hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

lyza..
mekasih..klu suke apam boleh la try buat ni..

kak yatie..
alo aloo cian..sapa suh dtg lambat kak..dah abess..wakakaka...gelak kat dia...aloo majuk plak. nanti kak yatie buat ye bgi kt saya skitt

izahdaut said...[Reply to comment]

kak erna..
rasanya ini la apam yg guna baking powder yg saya pernh try yang paling menjadi.yg lain hancussss...hihihitpi klu kt tekak saya, rasanya saya suke apam yg rasa n bau masam2 sikit tu..hihi

ilah jy..
tu la tengok akak nyer apam ler yg tergoda tu..yeke kak?saya lorek ngn pisau je..hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
tu la ko punya pasal la yg menggoda ni!!!

TTM..
ha ah jiran mak jah yg duk bawah pokok tu ye...hahaha..weh jiran aku pun sama kaum ngn jiran mak jah laaa

Eliza said...[Reply to comment]

Izah, cerialah warna kek ni. akak shuker nengoknya..