Thursday, November 11, 2010

Kek Puding Karemel


Assalamualaikum..

Yuhuuu...dah puas makan salad ke weiii? Yela tu..diet sungguh, dah keluar menu kek dah pun. Ngahaahaha.. Sapa harus dipesalahkan. Anna Qawina ngan kak Hana. Hantuk je kepala cik kak berdua nih!! Menggoda ngan kek camni plak nih...

Tadi duk suap masih suam suam gitu, tapi dah tahu makan kek ni bila dah disejukkan lagi la amaat sedap kan. Dah tahu dah... Memula tengok Anna Qawinna tunjuk kek ni berdas das kat blog dia, saya masih bersabar bila menengokkan kiraan biji telur yang digunakan. Pastu, apekejadah nya pulak kak hana menggunakan kiraan telur yang agak munasabah untuk buat kek ni. Apa lagi belasah la buat kek ni..

Keratan rentas kek. Aduss tak tahan nak suap lagi.


Pandangan dari atas kek puding karemel ni. Oh ya, karemel tu kena buat pekat kan sikit lagi, kalau tak nanti dah masak habis kena serap ngan kek span, tak cantik leee..kan..kan.. am i right? Tetibee. Macam ngantuk pulak. Oh sebab kekenyangan makan kek ni..sobb sob.. sedih betulll... Pagi pagi elok dah tayang salad..petang petang? ohh tidaaakkk...

Mekasih kak Hana dan Anna!!! Juga tak lupa tuan nyer resepi kak Yani..cayang korang!!

Jom makan!!



RESEPI KEK PUDING KARAMEL (loyang 18cm)

Bahan-bahan
  • Karamel
  • 60g gula- hana kurangkan 2sb je. air 1sb
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 2 biji telur
  • 400ml susu cair@segar
  • 35g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan
  • 20ml air - yang nih hana tambah
Cara-cara
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
  2. Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
  4. Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
  5. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
  6. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  7. Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  9. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
  10. Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  11. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
  12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.









19 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikkk...tengok kek kau dulu puas2...he..he..janji mas tengah makan ni....sedapp kan makcik....

Sueozana said...[Reply to comment]

Salam izah...
erm, sedap nmpaknyer kek ni! Ada kpelbagaian/variasi.. ;p

Tq 4 sharing d recipe yer..

hana said...[Reply to comment]

perghhh! lawan tokey ini minah ampang! lawo sehhh puding ko tuh! alus muluss... akunyer ade lobang jerawat sket.. opsss sowi yer! tuannya xde jerawat! wakakakakakaa.. esok timbang tgk bape kalori udah naik! kahkahkahkah

cikmanggis said...[Reply to comment]

izahhhh..habis lah diet mok cik weh...kena buat jugak ni..cantik tuu

K.Nor said...[Reply to comment]

izah, meh bg sini 1/4 loyang biar kurang sket naik kalori izah tu.. cantik ler kek izah ni .. tabik toing2 ni :)

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Siaplah lepas ni giliran umah sape pulak kek karamel pelangi ni....kita nantikan kemunculannya...mmng cantiklah kek ni...dari dulu nak buat...tngk mcm payah je...tak kira nak wat gak ni..berkobar2...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
adui mas... tengah nyuap lagi ke tuu...tak larat dah ni..makan cam nak muntah..hahhaa..tunguu kek mas esoookkkkkkk

sueozana..
kak sue..kek ni lawo ngan sedap kak..memang untuk dishare kesedapannya tu..try la kak

kak hana..
wakakkaa..kalori maklori jangna sebut weii..time suap kek, itu semua belakang kiraaa. eh kata gaulkan dengan perlahan2 adunan puding tu..tu aku dah gaulkan dengan perlahan dan ayu gituw.maka hasil nyer sangat halus mulus mcm tuan yg buatnya..hahhaa..tipuuuu

cik manggis..
hahhaa..habess punah campak ke tepi la cm nampaknya..kihkih..tak bertanggung jawab mokcikk!! ada geng niii

kak nor..
huhu..tu la pasal..lemak tak hingat..time suap lajuuu je.... wah tabik jugak...alhamdulillah time nak jadi..time tak jadi..senyapkan diri dulu..muhasabah mana yg kurang..haha

kak yatie..
tu la..dulukan dah femes kan kek puding ni..tapi tak berani nak buat nak memikirkan cemana mencampurkan semua itu.tapi bila tengok step by step n study dulu caranya tu..insyaAllah jadi tu kak yatie..try la, puteri kuih lapis memang kena buat kek cecomel nii..hehe

Kak Rose said...[Reply to comment]

laju kek ni terbang dari jepun nun ke ampang... nampak gayanya x kan sampai ke shah alam.... malassssss!

hana said...[Reply to comment]

zahh..aku tau sebabnya apa! ko gune susu cair kan? aku gune segar...kepaduan susu tuh berbeza sket.. sblm2 nih aku jd gtu la..bila gune susu cair elok jerk cantik! tp sini mahait lorr.... apa kejadah aku sambung cter nih! hahahaa

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

nyampesss betol la!!!!x aci...x aci...(smbl hentak loyang)...nak buat jgk...nak buat jgk!!! jiwa dh tergoda,hati dh sengsara nih... xleh buat lgla nmpk gaya mgg ni, i ada sikit bz...meh anto yg tu 3/4 loyang...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rose..
kikikiki..mana leh malas malas..meh la join menambah lemak ni..hahaha..


kak hana..
gelak dulu...muahahaha..apekejadah sambung citer...mesti tak pueh hati dengan halus malusss puding ku itu..kahkah..sabo je la..ooo guna susu cair yg bezanya ye.bukan teknik aku la tuu.tapi mmg betul, kalau buat kek or muffin or puding memang ada lainnya guna susu cair.rasa dia umpph sikit kan..lalallaala..

mimiey..
aci aci bukan pintu..ada olang dah naik hantu..lalala.weh 1/4 loyang kat kak nor.3/4 loyang kat mek klate ni..udahhh udahh..jangan dimintaa..gi buat esok..guna susu cair ye.baru halus malus kejadiannya..hahaha

Anna Qawina said...[Reply to comment]

apalah salahku dipersalahkan sedemikian rupa..apalah dosa mataku dihadapkan dgn pudingmu ituw...cantik banget Izah wei...

sedapkan??? kan??? kan???

nih nak citer cktla sbb kita kan dah berdas-das tembak kek ni kan..kihkih...kalau tak cukup masak puding tu dia nampak cam nak melelh la, serap ngan kek, kena bako api bwh je.. 20 mnt akhir baru buka api atas & bwh...
ceh..mcm teror jah...hekhek..

it's JULIA said...[Reply to comment]

salam Izah, apa habaq? singgah sekejap. Nampak sedapp. Nak satu potong pasti yuumm- yumm..

kzai said...[Reply to comment]

wah kt sini pun ade kek ni..tu yg yg xleh tahan tu..cepat btul smpai keampang ye...

moklong said...[Reply to comment]

huhhh x tlawan den nk bpeang ngn izah ni klu bab masuk dapur. hehehe... senang2 bak mai la sketkek puding karemel nih...

izahdaut said...[Reply to comment]

anna Qawinna..
haa..hantuk kepala dia..dia ni dia ni..dia ni yg goda saya bang...hahhaa.. weh memang best banget la kek ni kan.mekasih yer share tips.tu dia tips dari yang berdas das makan kek puding ni..hehe.eh tapi yg meleleh tu puding ke gula karemel? hikhik..yg pekat kan sikit tu saya kata kat gula karemel tuha.saya buat agak cair, pastu meleleh kat kek span.ke kalu masak lama dia kering sikit anna? ke aku tak paham ni? haha

izahdaut said...[Reply to comment]

Julia..
habaq baikk.. nah la amik berpotong2 pun takper..dah bnyk melekt lemak dibadanku ini..hrhe

kzai.
tu la pasal.bab makan2 cepat je sampai.cube bab lain, sah terus tak sampai kak..hehehe...kak, apa lagi jom la join makan kek nihaa..sedap nii

moklong..
perang apa tu weh..mana leh surrender dulu..jom la main combat2 dulu weii..hahaha..tak bley tak bley..gi buat sendrikkk..ngeh ngeh

Anna Qawina said...[Reply to comment]

izah : maksud ai mlm tadi...puding tu..hhaaaa...adeehh..keremel tu kalo cair mmg akn lelehla, kek akan basah je tp still sodap takpe...bkn g kemana pun masuk dalam perut gak kan..kihkih...
*cerita berdasarkan pengalaman*...testimoni..huahuaaa...

Yani said...[Reply to comment]

ya allah sampai cantik begini kek puding karamel yg izah buat.. dah lain dr yg asal... tahniah izah.. mmg benar2 kreatip